Diyarbakır’dan Çin’e kınama!

Doğu Türkistan’da Müslüman Uygurların maruz bırakıldıkları hak ihlallerine dikkat çekmek için Diyarbakır'da faaliyet yürüten İslami STK'lar ortak basın açıklaması düzenleyerek Çin yönetimini kınadılar.

Haberler 21.12.2019 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda faaliyet yürüten slami STKlar, Dou Türkistanda Müslüman Uygurlarn maruz brakldklar hak ihlallerine dikkat çekmek için Cuma namaz sonras bir araya geldi.

Tarihi Ulu Cami önünde bir araya gelen slami STKlar adna basn açklamasn Muzaffer Beber okudu.

2000 yl sonrasndaki siyasi, ekonomik ve askeri atlmlarla gündeme gelen çinin, snrlarnn dou ve batsnda iki farkl yüzle ortaya çktn belirten Beber, Özellikle uzun yllardr asimilasyon ve yldrma politikalar yürütülen Dou Türkistan tüm dünya gündeminden saklanmakta, Müslüman Uygurlar her türlü hak ihlaline maruz braklmaktadr. Sincan Uygur Özerk Bölgesi Komünist Parti Sekreteri olan Chen Chuanguonun 2017 Nisan ayndan itibaren Dou Türkistandaki Uygurlar, hapishanelere veya zorunlu Politik Eitim Kamplarna göndermesi ve beyin ykamaya yönelik uygulamalar çin için yüz kzartc yeni bir fiil anlamna gelmektedir. dedi.

çinin eitim kamp olarak adlandrd toplama kamplarnda 3 milyon insann bulunduunun tahmin edildiini söyleyen Beber, Dou Türkistanda ina edilen bu büyük hapishaneler Nazi Almanyas uygulamalarn andrmaktadr. Evlerinden, yurtlarndan, e ve çocuklarndan zorla ayrlan insanlarn saylar her geçen gün artarken ayn zamanda uygulanan ikence ve zulümler neticesinde yüzlerce insan hayatn kaybetmektedir. ifadelerini kulland.

Toplama kamplarnda ilenen hak ihlallerine dikkat çeken Beber, Uygulanan yol ve yöntemlere bakldnda çin yönetiminin halihazrda bütün Uygurlar suçlu olarak kabul ettii, din ve geleneklerine bal Uygurlar terörist olarak gördüü anlalmaktadr. Kamplardan çkmay baaranlarn ifadelerine göre toplama kamplarnda mahkmlar su tanklarna daldrma, kadn tutuklularn yüzlerinde ve vücutlarnda sigara söndürme, bileklerinden aslan tutuklular copla dövme, elektrik verme, deiik, ac verici nesnelerle dövülme, soukta bekletme, youn ve parlak kla körletirme, uzun süre gergin pozisyonda tutma, uykusuz, aç ve susuz brakma, günlerce kaplan koltuu denen hareketsiz koltuklarda oturtma, elleri kelepçeli ve ayaklar prangal olarak dolatrlma gibi kötü muameleler yaplmaktadr. eklinde konutu.

çN, ULUSLARARASI MAHKEMELERDE HESAP VERMEL

Uluslararas kamuoyuna seslenen Beber, unlar söyledi: çin uluslararas hukuka aykr olarak Dou Türkistanda yapm olduu tüm hak ihlali uygulamalarnn hesabn uluslararas mahkemelerde vermeli, bunun için slam birlii Tekilat uluslararas toplumu, Gambiya-Myanmar örnekliinde olduu gibi acil göreve davet etmelidir. Bata slam ülkeleri olmak üzere hak ve hukuka, insan haklarna riayet eden bütün ülkeler konunun takipçisi olmaldrlar.

Sivil Toplum Kurulularnn Dou Türkistan ziyaret etmelerinin salanmas gerektiini ifade eden Beber, dünyadaki tüm vicdan sahiplerinin, çinin hukuksuz uygulamalarna son verinceye kadar çin mallarn boykot etme çarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git