Diyarbakır'dan destek mesajı

Diyarbakır'da, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin 86 yıl sonra cuma namazıyla ibadete açılmasına ilişkin basın açıklaması yapıldı.

Haberler 25.07.2020 - 01:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Diyarbakrda 86 yl sonra ibadete açlan stanbul Ayasofya-i Kebir Cami-i erifi için Türkiye Gençlik Vakf (TÜGVA) öncülüünde basn açklamas yapld.

TÜGVA öncülüünde, merkez Sur ilçesindeki tarihi Ulu Camiide klnan cuma namaz sonras bir araya gelen Sivil Toplum Kurulularnca (STK) Ayasofya-i Kebir Caminin ibadete açlmasna yönelik Ayasofya Dirili Bildirisi okundu.

TÜGVA Diyarbakr l Temsilcisi Mahmut Yamur un okuduu bildiride, Ayasofyann ina edildii tarihten itibaren defalarca ahit olduu yeniden dirililerinden birini yaadn söyledi.

AYASOFYA- KEBR CAM

Yamur, Ayasofyann dirilii, Mescid-i Aksann özgürlüe kavumasnn habercisidir. Ayasofyann dirilii, dünyann dört bir yanndaki Müslümanlarn fetret devrinden çk iradesinin ayak sesidir. Sadece Müslümanlarn deil, onlarla birlikte tüm mazlumlarn, madurlarn, ezilmilerin, sömürülmülerin umut ateinin yeniden alevleniidir. Türkiye milleti, Müslümanlar ve tüm insanlk olarak dünyaya söyleyecek yeni sözlerimiz olduunun ifadesidir. Ayasofyann dirilii, Bedirden Malazgirte, Niboludan çanakkaleye kadar tarihimizin tüm atlm dönemlerini yeniden hatrlaymzn addr. Ayasofyann dirilii, ehitlerimizin ve gazilerimizin emanetlerine gerekirse canmz pahasna sahip çkma kararllmzn remzidir. Buharadan Endülüse kadar medeniyetimizin tüm sembol ehirlerine verdiimiz bir gönül selamdr. ifadelerini kulland.

FETH MRASIDIR AYASOFYA

Ayasofyann diriliinin ezann aslna döndürülmesinden 70 yl sonra Fatihin emaneti Ayasofyann da cami olarak hizmete girmesi, gecikmi bir yeniden silkinitir diyen Yamur, devamnda unlar kaydetti:

Ayasofyann dirilii, Alparslandan, Selahattine, Fatihe ve Abdülhamite kadar ecdadn tamamna vefamzn gereidir. Fatihin fetih ruhunu ad etme yannda, Akemsettinin maneviyatn, Mimar Sinann estetiini ve zevkini de yeniden gönlümüzde canlandrmaktr. Ayasofyann dirilii, insanln özlemle bekledii temeli adalet, vicdan, ahlak, tevhid ve kardelik olan medeniyet güneimizin yeniden yükseliinin sembolüdür. Bu mabedin kaplarndaki zincirler yannda, topyekn gönüllerdeki ve ayaklardaki prangalarn da krlp atlmasdr. Ezann aslna döndürülmesinden 70 yl sonra Fatihin emaneti Ayasofyann da Cami olarak hizmete girmesi, gecikmi bir yeniden silkinitir.

Ana Sayfaya Git