Diyarbakır'ın eski belediye başkanı Baydemir hakkında flaş fezleke

HDP Şanlıurfa Milletvekili HDP sözcüsü Osman Baydemir hakkında Diyarbakır'da fezleke hazırlandı.

Haberler 11.06.2017 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP anlurfa Milletvekili HDP sözcüsü Osman Baydemir hakknda Diyarbakrda fezleke hazrland. Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakanl yapt 2012 senesi içeirisinde Pir Sultan Abdal Kültür Derneine bedelsiz olarak tahsis edilen ve Cemevi olarak kullanlan bina nedeniyle fezleke hazrland.

HDP anlurfa Milletvekili Osman Baydemir hakknda, Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan olduu 2012 ylnda Pir Sultan Abdal Kültür Derneine bedelsiz olarak tahsis edilen ve Cemevi olarak kullanlan bina nedeniyle fezleke hazrland. Buna neden olarak yaplan protokolde Taraflar arasnda çkacak uyumazlklarn çözümünden Alevilik inanc gerei önce Ceme gidilecektir maddesi gösterilerek, bunun laik devlet anlay ile badamad kaydedildi. Fezlekede, Baydemirin görevi kötüye kulland iddiasyla dokunulmazlnn kaldrlmas talep edildi.

HDP anlurfa Milletvekili Osman Baydemir hakknda, Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakanl srasnda Görevi kötüye kullanma suçu iledii iddiasyla geçen 23 Ocak 2017 tarihinde fezleke hazrlanp, Adalet Bakanl Ceza leri Genel Müdürlüüne gönderildi. Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca hazrlanan fezlekede, 17 ubat 2012 tarihinde Diyarbakr Büyükehir Belediye Meclisi karar ile Kayapnar Mahallesinde bulunan Kültür Evinin 10 yllna bedelsiz olarak Pir Sultan Abdal Kültür Derneine tahsis edildii ifade edildi. Tahsis ilemi nedeniyle Büyükehir Belediyesi ve Pir Sultan Abdal Kültür Dernei arasnda yaplan protokolün 8inci maddesinin, Anayasann 2nci maddesine aykr olmas nedeniyle inceleme balatldn belirten savc, konuyu aratrmak üzere Mülkiye müfettii görevlendirildiini kaydetti.

UYUMAZLIKLARIN CEME GÖTÜRÜLMES, LAKLK LKESNE AYKIRI

Mülkiye Müfettii Abdullah Aksoyun gerekli evraklar topladktan sonra tahsis ilemi ile ilgili ön inceleme raporu hazrladn ve sorumlular hakknda ilem yapldn belirten savc, tahsis ilemi srasnda Büyükehir Belediyesi adna dönemin Belediye Bakan Osman Baydemir ile Pir Sultan Abdul Kültür Dernei arasnda 17 Nisan 2012 tarihinde 9 maddelik bir protokol imzalandn kaydetti.

Protokolün 8inci maddesinde Bu protokolün uygulanmas srasnda ortaya çkacak uyumazlklar öncelikle Alevi inancnn gerei olarak Ceme gidilerek diyalogla çözülecektir. Diyalogla bir sonuca varlamamas halinde Diyarbakr Büyükehir Belediyesince verilen karar geçerli olacaktr ifadelerinin bulunduunu belirten savc, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasnn 2nci maddesinde cumhuriyetin en temel niteliklerinin laik ve sosyal bir hukuk devleti olduunun açk bir ekilde ifade edildiini kaydetti. Protokolde yer alan uyumazlklarn Ceme götürülmesi hükmünün, laik devlet anlay ve Anayasann 2nci maddesinde yer alan devletin nitelikleri ilkeleri ile badamadn vurgulayan savc, laik bir devlette din kurumlarnn devlet fonksiyonlarn göremeyecei gibi, devlet kurumlarnn da din fonksiyonlarn ifa edemeyeceini ifade etti.

Fezlekede yer alan müfetti raporunda laik devletin dine bal devlet ve devlete bal din sistemlerini reddeden, din ve devlet ilerini alan olarak birbirinden tamamen ayran bir yönetim sistemi olduuna dikkat çekilerek, öyle denildi:

Laik bir devlette hukuk kurallarnn kayna beeri iradedir. Laik bir sistemde, hukuk kurallarn koyan beeri iradenin din kurallarna uymak zorunda olmamas gerekir. Eer bir devlette hukuk kurallarnn din kurallarna uyma zorunluluu varsa, o devlet laik bir devlet deildir. Devlet hukuka aykr bir biçimde dinsel temellere dayanan bir düzene dönütürülmesine yönelik eylemleri engellemek zorundadr. Din özgürlüü ile kiiye icra edilebilir haklarn salanmas, bunlarn o hakkn anayasal çerçeve içinde ve hukuka uygun kullanlmasn icra edilmesini gerektirir. ahslar arasnda doabilecek uyumazlklarda bile devletin resmi organlar tarafndan karar verilmesi gerekirken, bir kamu kurumu olan belediye ile bir tüzel kiilik arasnda doabilecek uyumazln çözümü için devlet sisteminde olmayan bir kurumun hakemliine bavurulaca yönünde balanan bu hükmün hukuk devleti ve ilkeleri ile badamad oldukça aikardr.

Mülkiye Müfettii tarafndan hazrlanan raporun soruturma yaplmak üzere Cumhuriyet Basavclna gönderildiini belirten savc, Osman Baydemirin eyleminin görevi kötüye kullanma suç tipine uygun dütüünü kaydetti. Anayasann 83üncü maddesi gerei Baydemirin dokunulmazlnn kaldrlmas talebinde bulunulan fezleke, TBMM Bakanlna sunulmak üzere Adalet Bakanlna gönderildi. Baydemirin yasama dokunulmazlna sahip olduu belirtilen fezlekede, hakknda soruturma yürütülebilmesi için dokunulmazlnn kaldrlmas talep edildi.

Dokunulmazlnn kaldrlmas halinde Baydemir hakknda soruturma yaplabilecek ve 6 aydan 2 yla kadar hapis cezas istemiyle dava açlabilecek. - Diyarbakr dha

Ana Sayfaya Git