Doğu'da yayla hasreti sona eriyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilkbahardan itibaren güvenlik sebebiyle uygulanan yaylalara çıkma yasağının kaldırılacağını müjdelemesi, Doğu Anadolu ve Güneydoğu'daki hayvan yetiştiricilerini sevindirdi.

Haberler 26.12.2017 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann müjdeledii, güvenlik sebebiyle uygulanan yaylalara çkma yasann ilkbaharda kaldrlmasyla Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde yayla hasreti sona erecek.

Cumhurbakan Erdoann Hakkaride partililere ve vatandalara hitaben yapt konumasnda, Önümüzdeki bahardan itibaren uzun zamandr güvenlik sebebiyle uygulanan yaylalara çkma yasaklarn inallah kaldryoruz. Buyurun, yaylalara çkn, güvenlik de bizden inallah. ifadeleri, bölgedeki terör maduru yetitiricilerce sevinçle karland.

Yetitiriciler, terör örgütü PKKya yönelik baarl operasyonlarla salanan huzur ortamnda özgürce yaylalara kavuacaklar ilkbahar heyecanla bekliyor.

- lkbahar bayrammz olacak

Bingöl Koyun Keçi Yetitiricileri Birlii Bakan Ali Kaysadu, en büyük skntlarnn yaylalara çkamamak olduunu söyledi.

Hayvanclk için yaylalarn önemine deinen Kaysadu, Nisan ve maystan sonra küçükba hayvanlar hiçbir ekilde scak yerde olmaz. Dolaysyla yaylalar hayvanlarn geliimi için önemli. Güvenlik güçlerince gerçekletirilen operasyonlar sayesinde çok iyi bir noktaya gelindi. diye konutu.

Kaysadu, Cumhurbakan Erdoann açklamasn heyecanla takip ettiklerine dikkati çekerek, yaylalar için uygulanan yasan kaldrlacak olmasndan mutluluk duyduklarn belirtti.

nallah ilkbahar bizim bir bayrammz olacak. Artk dört gözle ilkbahar bekliyoruz. Sektörün selameti için bu karar dört gözle bekliyorduk. Yaylalara inallah gönül rahatlyla çkacaz. diyen Kaysadu, Cumhurbakan Erdoann müjdesinin sektörde heyecan uyandrdn dile getirdi.

Kaysadu, ilkbaharda yaylalarn açlacan anlatarak, Cumhurbakan Erdoana müjdesi için sektör ve vatandalar adna teekkür etti.

- Bu, hayvancln gelimesi demektir

Beritanllar Tarmsal Kalknma Kooperatifi Bakan Musa Yeilta da Cumhurbakan Erdoann yaylalara ilikin açklamasnn takdire ayan olduunu söyledi.

Bu açklamann özelikle küçükba hayvanclkla uraan ve yaylaya çkmalar önem tayan göçerler için sevindirici olduunu vurgulayan Yeilta, Bu göçerlerin yaylaya çk, hayvancln gelimesi ve hayvan varlnn artmas demektir. diye konutu.

Bingölde yetitiricilik yapan Mahmut Morkoyun da Cumhurbakannn hayvan sahiplerine çok güzel haber verdiini anlatt.

Güvenlik sknts nedeniyle çok skntlar çektik. Cumhurbakannn dedii gibi inallah artk rahat ederiz. ifadelerini kullanan Morkoyun, bu kararn hayvancln gelimesine katk sunacan kaydetti.

Morkoyun, Yaylalar yüzünden hayvanlarmz sattk. çou bu ii brakmak zorunda kald. Cumhurbakanmzn sözlerini cokuyla karladk. eklinde konutu.

Hayvanclkla urayan Oran Aksu, yaylalardaki yasan sona erecek olmasnn umut verici olduunu dile getirdi.

Yaylalarda yaanan skntlar nedeniyle baz ailelerin hayvanlarn satarak bu iten vazgeçtiklerine iaret eden Aksu, Hayvanlarm bazen Ki bazen de Adakl ilçesine götürüyordum ancak yaylalara rahat gidemiyordum. Gerçekten çok skntlar yaadk. nallah Sayn Cumhurbakanmzn bu açklamas, yeni bir bahar getirecek diye seviniyoruz. ifadelerini kulland.

- Siirt

Siirt Damzlk Koyun ve Keçi Yetitiricileri Birlii Bakan Mehmet Ali engöz de Cumhurbakannn açklamasn heyecanla karladklarn belirtti.

Bölgenin hayvanclk için önemine deinen engöz, öyle konutu:

Bölge, hayvanclkta Türkiyenin kalbidir. Türkiyenin et ihtiyacn karlamada bölgemizin potansiyeli önemli. Onun için yaylalarmzn açk olmas, güvenliinin artrlmas, bizim açmzdan çok iyi oldu. Üyelerimiz hayvanlarnn yüzde 20sini satmlard. Devletimiz baarl operasyonlar gerçekletirdi, yaylalarmz açld. Yasan kalkmasyla Türkiyenin et ihtiyacn bu sene Dou ve Güneydou karlayacak. Yaylalarmzn açk olmas, terörün olmamas bizim açmzdan oldukça iyi.

Artk devletin güvencesi altnda yaylalara gidilebilecek. Devletimize, Cumhurbakanmza teekkür ediyoruz.

Pervari ilçesindeki Doanca köyünde hayvanclkla uraan Sait Sayn, yaylalara çkma yasann kaldrlmasndan duyduklar memnuniyeti dile getirdi.

Uzun süredir yaylalara çkamadklar için hayvanlarn köyde yetitirdiklerini anlatan Sayn, ilkbaharda yaylalara çkacak olmann sevincini duyduklarn söyledi.

Sayn, bu kararla hayvancln gelieceine inançlarnn tam olduunu belirtti.

- Yaylalarda huzur olacak inallah

Yetitirici Maallah Özevin de bölgenin en büyük geçim kaynann hayvanclk olduunu kaydederek, terör saldrlarndan hayvancln da olumsuz etkilendiini vurgulad.

Cumhurbakanmza ülkemizin kanayan bir yarasn daha kapatm olduu için çok teekkür ediyorum. diyen Özevin, en ksa sürede yaylalara çkmak istediklerini söyledi.

Özevin, imdiye kadar terör dolaysyla hayvanclk bitme noktasna gelmiti. Hayvanclk yapanlar bu konudan çok muzdaripti. Ülkemizde et sknts olmutu. Yaylalara çkmann serbest olmasyla hayvanclmz geliecek, ülkemiz kalknacak. Yeniden yaylalara çkmak istiyoruz. Yaylalarmz özlemiiz. Yaylalarda huzur olacak inallah. ifadelerini kulland.

- Elaz

Elaz Damzlk Koyun ve Keçi Yetitiricileri Birlii Bakan Cemal Yldrm da yaylalara çk yasa nedeniyle küçükba hayvan yetitiricilerinin verimli alanlardan faydalanamadklarn söyledi.

Özellikle Elazn Karakoçan, Bingölün Kii, Adakl ve Yayladere ilçeleri ile Tuncelide bu potansiyelin yüksek olduuna dikkati çeken Yldrm, devletin terörle mücadeledeki kararllnn bölgenin huzur ve güveni açsndan önemli olduunu söyledi.

Yaylalara çkma yasann kaldrlmasnn terörle mücadeledeki baarnn göstergesi olduuna iaret eden Yldrm, uygulanan yasak nedeniyle baz yetitiricilerin hayvanlarn Sivas gibi uzak illerdeki yaylalara götürmek zorunda kaldklarn, bunun da maddi kayba yol açtn belirtti.

Yldrm, yasan kaldrlmasyla yetitiricilerin büyük oranda mera skntsnn da ortadan kalkacan ifade ederek, bu karardan dolay Cumhurbakan Erdoana teekkürü borç bildiklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git