Doğu ve Güneydoğu Baro Başkanları Muş'da toplandı

Ortak kararlar alan baro başkanları, "TV ve Radyoların kapatılması, bölgede yaygın bir hale getirilen internet-telefon kesintileri gibi örgütlenme, iletişim ve ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini düşünmekteyiz" açıklamasını yaptı.

Haberler 21.11.2016 - 09:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mu Barosu ev sahipliinde gerçekletirilen Dou ve Güneydou Anadolu Bölge Baro Bakanlar toplantsnda gündeme dair siyasal, toplumsal, hukuksal sorunlar tartld. Toplantda alnan kararlara bölge barolar Adyaman Barosu, Ar Barosu, Batman Barosu, Bitlis Barosu, Bingöl Barosu, Diyarbakr Barosu, Dersim Barosu, Hakkri Barosu, Kars-Ardahan Bölge Barosu, Mardin Barosu, Mu Barosu, Siirt Barosu, anlurfa Barosu, rnak Barosu ve Van Barosu ortak imza att.

KISITLAYICI UYGULAMALARDAN VAZGEçLMEL

Toplant sonras alnan kararlar, ev sahibi Mu Baro Bakan Av. Feridun Ta tarafndan okundu. Ta, açklamada u ifadelere yer verdi:

Bölge Barolar ve toplum olarak beklentimiz; darbe sürecinden sonra demokratik düzenin güçlendirilmesi, ülkemiz sorunlarnn siyasal zeminde çözülmesi, farkllklarn zenginlik olarak görülerek hareket edilmesi ve darbe teebbüsünün tüm etmenleri bertaraf edildikten sonra bir an önce normalleme sürecine gidilmesidir. OHAL ilann takiben bu dorultuda çkarlan KHKlerle düzenlemeler yaplma yoluna gidilmitir. Ancak KHKlerde Anayasamzn 121 ve devam maddelerinde belirtildiinin aksine durumun gerektirdii ölçüyü aan, temel hak ve özgürlükleri askya alan, TBMM ilevini ortadan kaldran ve kalc yasal deiiklikler getiren pek çok kstlama ve düzenlemelere yer verildiini görmekteyiz. Bu balam da; hakknda kesinlemi bir yarg karar olmad halde seçilmi belediye organlarna toptanc bir anlayla kayyum atanmas, evrensel hukuk normlar ve Anayasamzdaki amir hükümler göz ard edilerek savunma hakkna yönelik kstlamalar getirilmesi, öretmen ve memurlarn sadece sendikal faaliyetleri nedeni ile haklarnda hiçbir etkin idari soruturma açlmadan KHKler ile aça alnmalar ve ihraç edilmeleri, Anayasamzda güvence altna alnd halde ve darbe ile ilgisi olmamasna ramen dernek ve vakf faaliyetlerinin durdurulmas, TV ve radyolarn kapatlmas, bölgede yaygn bir hale getirilen internet-telefon kesintileri gibi örgütlenme, iletiim ve ifade özgürlüünü kstlayc uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiini düünmekteyiz.

çÖZÜM YER TBMM

Normalleme sürecine geçilmesini bekledikleri bir süreçte halkn tercihleri ile seçilmi milletvekili ve belediye bakanlarnn gözaltna alndn ve bazlarnn tutuklandn hatrlatld açklamada, Bütün adli süreçlerde hukuk içinde kalnmal, adil yarglanma ve savunma hakkna riayet edilmeli, tutuksuz yarglamann esas olduu gözetilmeli ve en önemlisi hukuki sürece siyasetin gölgesinin dümemesine dikkat edilmelidir. Biz bölge barolar olarak Kürt meselesi bata olmak üzere Türkiyenin temel toplumsal sorunlarnn çözüm yerinin TBMM olduunu düünmekteyiz. Bu balamda özellikle bölgemizi etkileyen çatma sürecinin biran önce sonlandrlmas noktasnda tüm aktörleri inisiyatif almaya ve çaba sarf etmeye davet etmekteyiz. Cinsel istismar özellikle de çocuklarn cinsel istismarna ilikin yasal düzenlemeler yaplrken konuya hassasiyetle yaklalmal ve sonuçlar enine boyuna düünülmelidir. Gündemde konu ile ilgili olarak TBMM de kanun tasars tartmas yaanlmaktadr. Ülke koullar düünüldüünde, tartma konusu taslak douraca sonuçlar bakmndan ciddi riskler barndrdndan tasardan vazgeçilmelidir.

Ana Sayfaya Git