Dolandırıcılık faaliyeti 2021'in ilk çeyreğinde Kovid-19 aşısı etrafında yoğunlaştı

Siber dolandırıcılar 2021 yılının ilk çeyreğinde aşılama mailleri ile kullanıcıları dolandırmaya çalıştı.

Haberler 12.05.2021 - 01:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kasperskyden yaplan açklamaya göre, siber dolandrclar, kullanclarn verilerini çalmann yeni yollarn bulmaya devam ediyor.

Geçen yldan itibaren tamamen yeni bir frsat kategorisi olan a vaadi, dolandrclar için en karl yöntemlerden biri haline geldi. Dolandrclar, bunun için Kovid-19 ile ilgili spam mesajlarn ve kimlik av sayfalarn kapsaml bir ekilde kullandlar. Yeni Kaspersky raporuna göre 2021in 1. çeyreinde spam ve kimlik av dolandrclar bu kez alama sürecine odakland.

Kaspersky uzmanlar, bu amaçla hazrlanm ve dünyann dört bir yanna dalm çeitli kimlik av sayfas türleri kefetti. stenmeyen e-postalarn yan sra alclar a hakk kazanmaya, bir ankete katlmaya veya Kovid-19 testine davet ediliyor.

Örnein, ngilteredeki baz kullanclara ülkenin Ulusal Salk Hizmetinden gelmi gibi görünen bir e-posta gönderiliyor. Alc balanty izleyerek sözde a olma isteini onayladktan sonra a olmaya davet ediliyor. Ancak a randevusu almak için kullancnn banka kart bilgileri de dahil olmak üzere kiisel verilerini bir forma girmesi isteniyor. Sonuç olarak kurbanlar finansal ve kiisel verilerini saldrganlara teslim etmi oluyor.

KSEL VERLER

Kullanclarn kiisel verilerine eriim salamann bir baka yolu da sahte a anketleri.

Dolandrclar, Kovid-19 alar üreten büyük ilaç irketleri adna alcy ksa bir ankete katlmaya davet eden e-postalar gönderiyor. Tüm katlmclara ankete katldklar için bir hediye sözü veriliyor. Kiiler sorular yantladktan sonra, sözde hediyeyi içeren sayfaya yönlendiriliyor. Ödülü almak için kullanclardan kiisel bilgileri içeren ayrntl bir form doldurmalar isteniyor. Baz durumlarda saldrganlardan ödülün teslimat için para da talep ediliyor.

Kaspersky uzmanlar, son olarak çinli üreticiler adna hizmetler sunan spam mektuplaryla karlat. E-postalarda virüsü tehis ve tedavi etmek için ürünler sunulduu iddia edilse de asl vurgun a sat vaadiyle gerçekleiyordu.

DOLANDIRICILIK

Açklamada görülerine yer verilen Kaspersky Güvenlik Uzman Tatyana Shcherbakova, Bu alanda 2021de de 2020deki trendlerin devam ettiini görüyoruz. Siber suçlular, potansiyel kurbanlar ikna etmek için Kovid-19 temasn aktif olarak kullanyor. Koronavirüs alama programlar yaygnlatkça, spam gönderenler bu süreci yem olarak benimsedi. Bu tür teklifler çok cazip görünse de sonuçta size sunacaklar hiçbir fayda olmadnn farknda olmanz önemli. Kullanc, çevrimiçi olarak datlan sözde kazançl tekliflere kar tetikte olursa veri ve hatta baz durumlarda para kaybetmekten kurtulabilir. ifadelerini kulland.

Açklamada ayrca, Kaspersky, dolandrclk maduru olmamak için kullanclara u tavsiyelerde bulundu:

Olaand cömert tekliflere ve promosyonlara üpheyle yaklan. Mesajlarn güvenilir kaynaklardan geldiini dorulayn. üpheli e-postalardan, anlk mesajlardan veya sosyal a iletiiminden gelen balantlar takip edin. Ziyaret ettiiniz web sitelerinin gerçekliini kontrol edin. En son kimlik av ve spam kaynaklar hakkndaki bilgileri içeren güncel veri tabanlarna sahip bir güvenlik çözümü kulann.

Ana Sayfaya Git