Dört ayaklı tehlikede!

Ayaklarının dibinde Tahir Elçi'nin katledildiği tarihi Dört Ayaklı Minare'nin yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısı yapıldı. İMO, "onarımı yapılmazsa, yıkılacak" açıklamasını yaptı.

Haberler 28.11.2017 - 08:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

naat Mühendisleri Odas (MO) Diyarbakr ubesinden yaplan açklamada, merkez Sur ilçesindeki çatmalar srasnda ar hasar gören 500 yllk Dört Ayakl Minarenin yklmasndan endie duyulduu belirtildi. Açklamada, ki yldan fazla bir süredir girilere kapal durumdaki minarede ne bir inceleme ne de bakm ve onarm yaplmtr. Bundan kaynakl, minarenin, paslanp kopan galvanizli metal levha ile çatlayan talarn onarm yaplamaz ise daha fazla hasar görüp, ksa sürede yklmasndan endie duyulmaktadr denildi.

500 YILLIK ÖMRE SAHP

MO Diyarbakr ubesince yaplan yazl açklamada, Akkoyunlu Sultan Kasm Han tarafndan 1500 ylnda ina edilen Kasm Padiah Camiinin (bugünkü adyla eyh Mutahar Camii), bugüne kadar hiçbir bakm onarm görmeden ayakta kalabilen ender tarihi yaplardan biri olduu belirtildi. Açklamada, minarenin bazalt talarndan ina edilen ve yaklak 23 metre yüksekliinde olan üst yapsnn bazalt tandan yaplan dört adet 2.5 metre yüksekliinde ve 0.54 metre çapnda dört adet silindirik sütün üzerine oturtulmasnn, minareyi benzerlerinden farkl klan en önemli özellii olduu belirtildi. Açklamada öyle denildi:

DÖRT AYAKLI MNARE

Diyarbakrda bunca özelliklere sahip olan bu tarihi eserin, yerinde yaplan gözlemsel incelemeler sonucunda fotoraflarda görüldüü gibi, 2012 ylnda minarenin kaymamas, dönme ve öteleme hareketlerini gerçekletirmemesi için dört ayan üzerindeki yüzeylere uygulanan güçlendirme amaçl galvanizli metal levhalardan bir tanesinin paslanma sonucu köe noktasnda koptuu görülmütür. Ayrca yaplan gözlemlerde, levhann kopmas neticesinde minarede bir miktar öteleme olduu ve levhann yaklak be metre yukarsnda iki adet tata klcal çatlaklar olutuu gözlemlenmitir. Yine Sur içindeki çatma ortamnda tarihi minarenin ayaklarna kurunlar isabet etmi ve her dört ayakta da ciddi zararlar meydana gelmitir.

ACLEN ONARILMASI GEREKYOR

Talarn krld ve krlma sonucunda oluklarn olutuu görülmütür. Sur içinde yer alan ve iki yldan fazla bir süredir girilere kapal durumdaki Dört Ayakl Minarede ne bir inceleme ne de bakm ve onarm yaplmtr. Bundan kaynakl minarenin, paslanp kopan galvanizli metal levha ile çatlayan talarn onarm yaplamaz ise daha fazla hasar görüp ksa sürede yklmasndan endie duyulmaktadr. naat Mühendisleri Odas olarak, kültür mirasmz arasnda yer alan, yerli ve yabanc turistlerin ilgi oda konumundaki Dört Ayakl Minarenin bir an önce bakm ve onarmn yaplmas için yetkili kurum ve kurululara çar yapyoruz.

ki yl önce Diyarbakr barosu Bakan Tahir Elçi, Surdaki çatmada tarihi yaplarn hasar görmesine dikkat çekmek için- Dört Ayakl Minarenin ayaklar dibinde, basn açklamas yapt srasnda, ensesinden vurularak katledilmiti.

Ana Sayfaya Git