Dosyası faili meçhula kaldı

Silopi'de sokağa çıkma yasağı sırasında öldürülen 11 yaşındaki Mehmet Mete için açılan davada aileye tazminat verilirken, sorumluların bulunması amacıyla başlatılan soruşturma ise, “daimi arama” kararıyla meçhule bırakıldı.

Haberler 28.02.2020 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rnakn Silopi ilçesinde 14 Aralk 2015te ilan edilen sokaa çkma yasann devam ettii srada kafasna isabet eden arapnel parçasyla hayatn kaybeden 11 yandaki Mehmet Metenin cenazesi 9 Ocak 2016da Hz. Hüseyin Cami kenarnda 2 cenaze ile birlikte battaniyeye sarl bir ekilde bulunmutu.

CEZA DOSYASINDA DAM ARAMA KARARI

Metenin öldürülmesine ilikin sorumlularn bulunmas amacyla Silopi Cumhuriyet Basavclna yaplan bavuruda Emniyete ait telsiz konumalar ve görüntü kaytlar aradan geçen zamana ramen dosyaya eklenmedi. Savclk, Emniyetten talep edilen görüntü kaytlar ve telsiz konuma kaytlar gelmeden soruturmada olay gerçekletiren fail/faillerin yakalanmad ve kimliklerinin tespit edilemedii gerekçesi ile daimi arama karar verildiini belirterek, dosyay rafa kaldrd.

BAKANLIK CAN KAYBINDAN SORUMLU TUTULMADI

Bunun yan sra Mete için avukatlar aracl ile Mardin dare Mahkemesine çileri Bakanl aleyhine açtklar davada ise Bakanlk tazminata mahkum edildi. çileri Bakanlnn idarenin kusurlu olmad yönündeki savunmas ile birlikte dare Mahkemesi, Metenin hayatn kaybetmesinden Bakanl aklad. Mahkeme, sorumluluu bölgede yaanan olaylara yükleyerek, idarenin sorumlu tutulamayacan savundu. Bakanl Metenin ölümünden aklayan Mardin 1inci dare Mahkemesi, sokaa çkma yasa srasnda Metenin öldürülmü olmasn sosyal risk kapsamnda deerlendirirken, idarenin sosyal risk kapsamnda sorumlu olacana hükmetti.

Bakanl sosyal risk kapsamnda tazminata mahkum eden mahkeme, Metenin hayatn kaybetmesinin gerekçesinde () kamu ve düzenin salanmas amacyla ilan edilen sokaa çkma yasa sürecinde hayatn kaybettii ve olayn olu ekli, geliimi ve nitelii dikkate alnarak, ölüm olaynn o tarihlerde yörede yaayan yaygn ve youn olaylarn bir sonucu olduu anlaldndan, her ne kadar davaclar yaknn hayatn kaybetmesi nedeniyle ortaya çkan zararlardan idarenin sorumluluk ilkesi kapsamnda sorumlu olamayaca bilinse de, idarenin uranlan maddi ve manevi zararn tazmini noktasnda sosyal risk kapsamnda sorumlu olduunun açk olduu açktr ifadelerine yer verdi. Mahkeme, aileye maddi 150 bin TL, manevi olarak da 100 bin TL tazminat verilmesi yönünde karar verdi.

Ana Sayfaya Git