Döviz Kuru, Döviz Kurşunu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Balıkesir'de Kara Astsubay Meslek Yüksek Okulu Mezuniyet Töreni'nde konuştu. Döviz kurundaki artışa değinen Erdoğan, "Döviz kurundaki istikrarsızlık, ülkemize yönelik bir operasyondur. İçimizdeki ihanet çeteleri vasıtasıyla yapamadıklarını döviz kurunu, döviz kurşunu haline getirdikleri ekonomi silahıyla gerçekleştirmek istiyorlar. Türkiye, bu saldırının da üstesinden gelecektir. 'Döviz kuru ne olacak?' diyenler varsa cevabımız, 'Bu da geçer yahu' olacaktır" dedi.

Haberler 01.09.2018 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Balkesirde bulunan Milli Savunma Üniversitesi Kara Astsubay Meslek Yüksekokulunda düzenlenen Diploma ve Sancak Devir Teslim Törenine katld. Toplam 2 bin 561 astsubay çavuun mezun olduu törende; Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, çileri Bakan Süleyman Soylu, Genelkurmay Bakan Orgeneral Yaar Güler, Balkesir Valisi Ersin Yazc, kuvvet komutanlar ile mezun olan astsubaylarn aileleri de yer ald.

Törende konuan Erdoan, Türk Silahl Kuvvetlerinde (TSK) astsubaylk rütbesinin kritik görev olduuna vurgu yaparak, 15 Temmuzun sembol ismi Ömer Halisdemirin de astsubay olduunu hatrlatt. Erdoan, TSKnn tüm kademelerinin; azmi, disiplini, kabiliyeti ve hedefi olan herkese sonuna kadar açk olduunu kaydetti.

TSKnn, geçmii zaferlerle dolu ordu olduunu belirten Erdoan, Milletimizin tamam ezan, bayra, vatan, devleti tehlikeye dütüünde cesaretle mücadeleye atlmaktan çekinmeyecek karakterdedir. 15 Temmuz gecesi darbecilerin karsna dikilen 15 yandaki byklar terlememi gencinden, 75 yandaki ak sakall ihtiyara kadar tek yürek olan milletimiz, bu gerçei bir kez daha teyit etmitir. Bu ordu, tarihe smayacak kahramanlklarn sahibidir. Sizler, böylesine erefli bir kurumun kapsndan ilk admnz atyorsunuz. Unutmayn giydiiniz üniformann onuru, sizin en büyük mükafatnzdr. Bu yolda nasibinizde varsa sahip olacanz gazilik, ehitlik unvanlarnn anlamlarn hiçbir maddi deerle tarif edebilmek mümkün deildir diye konutu.

HER TERCH GB BUNUN DA BEDEL VAR

Milletlerin tarihlerinde dönüm noktalar olduunu kaydeden Erdoan, unlar söyledi:

Bizim tarihimizde de kimini sevinçle yad ettiimiz kimini hüzünle hatrladmz pek çok dönüm noktamz bulunuyor. Son yllarda yaadmz hadiseleri, milletimiz bakmndan böyle bir dönüm noktas olarak görüyorum. Bölgemiz ile birlikte ülkemizi de kendi senaryolarna göre biçimlendirmeye çalanlarn karsna kendi irademizle kendi hedeflerimizle çkma kararn verdiimiz andan itibaren zorlu bir mücadelenin içine dütük. Ülke ve millet olarak tercihimizden asla piman deiliz. Tam tersine bugün hep birlikte ba dik, aln açk bir ekilde geleceimize umutla bakabiliyor olmamz, ite bu durumumuza borçluyuz. Her tercih gibi bunun da elbet bir bedeli var. Bu bedeli kimi zaman terör örgütlerine kar yürüttüümüz, mücadelede vermi olduumuz ehitlerle gazilerle ödüyoruz. Bu bedeli kimi zaman uluslararas alanda ei benzeri görülmemi çifte standartlara maruz kalarak, ayrmcla, hakszla urayarak ödüyoruz. Bu bedeli, kimi zaman ite son günlerde olduu gibi ekonomik faturalarla ödüyoruz. Elini vicdanna koyan herkes, u gerçei kabul edecek. Türkiyenin ne snrlar içinde ve dnda maruz kald terör saldrlar, ne uluslararas alanda karlat riyakarl ne de ekonomide oturtulmaya çalld kriz görüntüsünü hak edecek bir sorunu bulunmuyor.

DAYATMALARI KABUL ETMEMZ MÜMKÜN DEL

Terörle mücadele konusunda bizden istenen nedir? diye soran Erdoan, öyle devam etti:

Suriye ve Iraktan, DEAndan PKKsna kadar tüm terör örgütleri ülkemizi taciz etsin; ama biz elimiz kolumuz bal oturalm, öyle mi? Üstelik bu, kendi topraklarndan binlerce kilometre uzakta devasa operasyonlar yapanlarn talebi. Kald ki bunlarla stratejik ortaklmz da var. Terörle mücadele herkese hak görülüyor; ama konu Türkiye olunca birden iin rengi deiiyor. Halbuki biz uzun yllardr Kuzey Iraktan, bir süredir Suriyeden ülkemize yaplan saldrlar karsnda adeta yalnz braklm bir ülkeyiz. Suriyeden Kilis, Gaziantep, Reyhanl ve Krkhana 127 roket, top ve havan saldrs yaplr, 7 vatandamz hayatn kaybeder, 125 vatandamz yaralanrken, bunlar ne yapyordu biliyor musunuz? Ülkemize daha önce konulandrlm hava savunma sistemlerini hemen geri çekiyorlard. Sadece bununla kalnmad. Kedimizi koruyabilmemiz için ihtiyacmz olan füze savunma sistemleri ve dier yüksek teknolojiye dayal silahlar, ekipmanlar olmadk bahanelerle bize verilmedi. Hatta bize parasyla satmadklar silahlar götürüp terör örgütlerine bedava verdiler. Topraklarmz korumak ve milletimizin can, mal güvenliini salamak için alternatif araylara girdiimizde de hemen karmza dikilip, Sakn ha diyorlar. Bizim bu tür dayatmalar kabul etmemiz mümkün deildir.

ARTIK DÜNYA TEK ÜLKEDEN BARET DEL

Türkiyenin S-400lere ve F-35lere ihtiyac olduunu dile getiren Erdoan, Türkiyenin S-400lere ihtiyac var ve bunun da anlamas bitmitir. nallah en ksa zamanda alacaz. Türkiyenin zaten proje orta olduu F-35lere de ihtiyac var, kendi milli uçaklarna veya bir baka ülkeyle deitirecei uçaklara da ihtiyac var. Verirler, vermezler; onu bilemem. Verdikleri taktirde anlamaya uyduklarnn ispatdr. u ana kadar biz ortaklmzn gerei 900 milyon dolar ödeme yaptk. Taksitler geldikçe ödüyoruz. 120 F-35, anlamamzda bize verilmesi gerekiyor. Verilir veya verilmez. Artk dünya, tek ülkeden ibaret deil. Bunlarn çok alternatifleri var. Oras vermezse biz bunlar bir baka yerden temin ederiz veya üretiriz. nsansz hava araçlarn vermediler, imdi biz üretiyoruz. Silahl insansz hava araçlarn vermediler, imdi biz üretiyoruz. te bu teröristleri bunlarla vuruyoruz, etkisiz hale getiriyoruz. Kötü komu bizi de ev sahibi yapt dedi.

ZMRDE HUKUK çNDEK DAVAYI BAHANE EDYORLAR

Türkiyenin Avrupa ve ABD ile olan müttefiklik ilikilerinin yan sra dier ülkelerle tesis edecei i birliklerine de ihtiyac olduunu vurgulayan Cumhurbakan Erdoan, öyle konutu:

Bizi tek tarafl ilikiye zorlayanlarn, kendilerinin gizli veya açk dünyann dört bir yannda ne tür faaliyetler içinde olduklarn gayet iyi biliyoruz. Bugüne kadar ikili veya çok tarafl ilikilerimizin hiçbirinde sözümüzü tutmamazlk etmedik. Kimseye riyakarlk yapmad ama bize hepsi yapld. Eer bir güvenilirlik testi yaplacaksa bu testten alnnn akyla çkacak tek taraf Türkiyedir. Hem Avrupa hem de Amerika bu konuda defalarca snfta kalmtr. Biz buna ramen yükümlülüklerimize, sözlerimize bal kalmay sürdürdük. Amerikann sadece Suriye konusunda bize verip, yerine getirmedii sözleri burada saymaya kalksam kimsenin yüzümüze bakacak hali kalmaz. Ülkemizle ilgili olarak Amerikada açlan davalarn, verilen mahkumiyet kararlarnn örnei bir baka ülkede yok. zmirde tamamen hukuk içinde bir davay bahane ederek, Türkiyeyi askeri ve ekonomik alanda çökertmeye yönelik gayretler içerisine girilmesini hiçbir mantkla izah etmek mümkün deildir.

Konumasnda Avrupa Birliine (AB) yönelik eletirilerde de bulunan Erdoan, ABnin tam üyelik müzakerelerinde sra bize geldiinde o çok övündüü kriterlerini nasl frldak gibi döndürdüünü, en iyi kendileri biliyor. Ülkemizin ne ekonomisiyle ne de demokrasisiyle mukayese bile edilemeyecek düzeydeki devletleri çok ksa süre içinde tam üye yapanlar, Türkiyeyi dlamak içi adeta kendilerini inkar etmekten çekinmiyor dedi.

DÖVZ KURUNU DÖVZ KURUNU HALNE GETRDLER

Ekonomideki gelimeleri bu yaananlardan bamsz görmediklerini belirten Erdoan, Türkiyede döviz kurunun böylesine yüksek rakamlara çkarlmasnn gerisindeki saikleri görmek için allame olmaya gerek yok. Her ey apaçk ortadadr. Biz ekonomideki artlarmzn da eksilerimizin de gayet iyi farkndayz. Buradan bir kez daha söylüyorum. Döviz kurundaki istikrarszlk, ülkemize yönelik bir operasyondur. Terör örgütleri eliyle içimizdeki ihanet çeteleri vastasyla yapamadklarn döviz kurunu, döviz kurunu haline getirdikleri ekonomi silahyla gerçekletirmek istiyorlar. Allahn izni ve milletimizin dirayetiyle nice oyunlar bozan, nice senaryolar yrtp atan, nice ihanetleri tepeleyen Türkiye, bu saldrnn da üstesinden gelecektir diye konutu.

BU DA GEçER YAHU

Ne yaplrsa yaplsn, 2023 hedeflerine ulalmasnn engellenemeyeceini vurgulayan Cumhurbakan Erdoan, unlar söyledi:

hracatmz yükselmeye devam ediyor. stihdammz artrmay sürdürüyor. Üretim çarklar dönüyor. Bayram tatilinde turizmimiz, ticaretimiz tarihi rekorlar krd. Peki döviz kuru ne olacak? diyenler varsa onlara da cevabmz, Bu da geçer yahu olacaktr. Biz bir yandan Bu da geçer yahu derken dier taraftan da teknik olarak üzerimize düenleri yapyoruz. Ekonomi yönetimimiz ülke içinde ve dnda gereken tüm tedbirleri alyor, temaslar kuruyor. Yava yava bunlarn somut neticelerini almaya baladk. Yeter ki bir olalm, iri olalm, diri olalm, karde olalm, hep birlikte Türkiye olalm. Bunu saladmzda dier tüm skntlarn çözüm yoluna girdiini göreceiz. Güçlü siyaset, ancak güçlü ordu, güçlü bir ekonomiyle hayata geçirilebilir. Türkiye hem siyasette hem askeri alanda hem ekonomide kat ettii mesafeyle güçlü olmay hak eden etmeye çalan bir ülkedir.

Erdoan, konumasnn ardndan dönem birincilerine diplomalarn verdi. Sancak devir teslim töreni ve geçit töreniyle program, sona erdi.

Ana Sayfaya Git