DTSO’dan 'Arabuluculuk' semineri

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) işbirliğinde “Arabuluculuk Bilgilendirme Semineri” gerçekleştirildi.

Haberler 09.06.2018 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Toplantya Adalet Bakanl Arabuluculuk Daire Bakan Hakan Öztatar, Bamsz Arabulucular Dernei Bakan Dursun Yasskaya, DTSO Meclis Bakan Celalettin Birtane, Yönetim Kurulu Bakan Mehmet Kaya, Ticaret Borsas Bakan Engin Yeil, DTSO Meclis Üyeleri, Hakimler, avukatlar ve çok sayda davetli katld.

ARABULUCUK SSTEM

DTSO Bakan Mehmet Kaya, i camiasnn en önemli sorunlarndan birini de, istihdam edilen insanlar ve alveri yaplan kurumlar ile olan ilikilerin belirlediini söyleyerek, bu ilikilerin de yatrm kaynaklarnn önemli araçlarndan biri haline geldiini belirtti. 11 Ocak 2018 itibariyle yürürlüe giren bu yasa ile i arlkl davalardaki arabuluculuk oranlarnn çok yüksek rakamlarda olduunun altn çizen Kaya, arabuluculuun, i camiasnn sorunlarnn çözümü noktasnda ön açacak bir sistem olduunu kaydetti.

LKLERN SALAMLII

Kaya, Bu sistem Türkiyede belki yeni hayata geçiriliyor ama tarihimize baktmz zaman arabuluculuk sisteminin bu topraklara çok da yabanc olmadn görebiliriz. Ulu Caminin tarihine baktmz zaman Diyarbakrn kozmopolit yapsnn hakim olduu süreçte 4 dini temsilen birer temsilcinin cami bünyesinde bulundurulduunu ve dinler aras, mezhepler aras çatmalar ve sorunlar çözmeye çaltklarn görürüz. Aslnda bu topraklarda yaayan insanlar arabuluculuk yöntemini yüzyllar önce uygulamlar ve bu yöntem bizim topramzda, mayamzda ve halen de yürürlükte olan bir uygulamadr. Bizler Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas olarak kamu kurumlar ve i insanlar ile bu tür diyaloglar ve bilgilendirme çalmalarn gelitirerek sorunlarn bu yöntemle çözülebilmesi için katk sunmaya devam edeceiz. Umarz bu yöntemle sorunlarn tamamna yakn arabuluculuk ve uzlama ile biter. Bizlere ve köklerimize yakan da budur dedi.

BARIçIL VE DOSTANE

Adalet Bakanl Arabuluculuk Daire Bakan Hakan Öztatar ise yapm olduu konumada dünyada ilk defa 1970 ylnda Amerikada arabuluculuk yönteminin uygulandn, 14 Kasm 2013 tarihinde Türkiyede fiilen hayata geçirilmeye balandn belirtti. nsanlarn arasnda sorunlarn barçl ve dostane bir ekilde çözülmesinin çok önemli olduunu belirten Öztatar bu anlamda 5 yl gibi ksa bir sürede ülke olarak çok hzl mesafe kaydedildiini dile getirdi. Arabuluculuk sisteminin hak arama yöntemleri arasnda en hzl sistemlerden bir tanesi olduunu söyleyen Öztatar, Geçen yl itibariyle i mahkemesindeki bir davann 534 günde sona erdiini buna istinaf ve Yargtay sürecinin de eklenmesiyle sürecin bin 100 günü bulduunu söyleyebiliriz. 1 Ocaktaki kanun ise ben sorunu 4 haftada çözerim diyor. Bugünkü rakamlara bakarak 61 bin dosyann arabuluculuk anlamasyla 28 günde çözüldüünü görüyoruz. Diyarbakrda ise 2025 bavuru olmu, açlan dava says 590, yani dosyalarn yüzde 75i mahkemelik olmadan arabuluculuk yöntemiyle çözülmü diye konutu.

Toplant Bamsz Arabulucular Dernei Bakan Dursun Yasskayann yapm olduu sunum ve soru cevaplar ile sona erdi.

Ana Sayfaya Git