DTSO’nun aidat zammına tepki

DTSO’nun üyelerden habersiz aidatlara yaptığı yüksek zam tepkilere neden oldu. Birçok üye, zam kararının geri alınmasını istiyor.

Haberler 07.08.2019 - 11:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas (DTSO), faal olan 10 bine yakn üye aidatlarna yüzde 11 ile 50 arasnda zam yapt. DTSOnun ylbanda ald zam karar, yasa gerei Haziran ve Ekim aylarnda aidatlarn ödemeye giden üyeler zamdan haberdar oldu. DTSO yeni tarifeye göre, üyelerinden ald hizmet ilem bedelini 100 TLden 150 TLye, ilan bedelini 200 TLden 300 TLye yükseltirken, harçlara da yüzde 40 civarnda zam yapt. Zam politikasn irketleri kategorize ederek yüzde 33 ile 50 arasnda belirleyen DTSOnun, bu durumdan üyeleri haberdar etmedii ileri sürüldü.

MESLEK ALANLARINA GÖRE ZAM YAPILDI

DTSO üyesi iveren Süleyman Yldrhan, yllk üyelik aidat ödemeye gittiinde yüzde 50ye yakn zamm örendiini belirterek, oda yönetiminin, üye saysnn younluklu olduu meslek alanlarnda yüksek oranda zam yapt, az younluklu meslek alanlarnda ise daha düük oranda zam yaparak matematiksel bir illüzyona giritiini söyledi. Yldrhan, geçen yl 440 TL aidat ödediini bu yl ise 650 TLye çktn kaydetti.

ZAMLAR HAYATIN OLAAN AKIINA AYKIRI

Ülke genelinde yaanan ekonomik krizin bölgede daha çok hissedildiini dile getiren Yldrhan, unlar söyledi: sizliin tavan yapt, irketlerin kapand, iflaslarn olduu, iverenlerin banka kredi faizlerinin altnda ezildii bir dönemde yaplan bu zamlar kabul edilebilir deildir. Ayrca hayatn olaan akna da aykrdr. Bir yandan bankalarla görüüp üyelerimiz için kredi faizlerini düürün, krediye eriimi kolaylatrn diyeceksiniz, dier taraftan üyelerinize yüzde 50 orannda zam yapacaksnz. Bu çelikili bir durumdur. DTSO yönetiminden beklentimiz, yanl olan bu karardan bir an evvel dönülmesidir.

YASA NE DYOR?

5174 sayl Türkiye Odalar ve Borsalar Birlii ile Odalar ve Borsalar Kanununun 24ncü Maddesi; Kayt ücreti ile yllk aidat, 16 yandan büyükler için uygulanan aylk asgar ücretin brüt tutarnn yüzde onundan az, yarsndan fazla olamaz diyor. Bu yasaya göre Ticaret Odalarnn üyelerinden alaca en alt limitteki aidat miktar 255 TL, üst limit ise bin 279 TL.

DTSO AçIKLAMA YAPACAK

Üye aidatlarna yaplan zamma ilikin görümek istediimiz DTSO yetkileri ise konuya ilikin açklama yapacaklarn söyledi.

Ana Sayfaya Git