Düğün törenlerinde uygulanacak tedbirler belirlendi

İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine "Düğün Törenlerinde Uygulanacak Tedbirler" konulu genelge gönderdi.

Haberler 25.06.2020 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genelgede, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnnn görüldüü andan itibaren, Salk Bakanl ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann talimatlar dorultusunda salgnn/bulamann toplum sal ve kamu düzeni açsndan oluturduu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, mesafeyi koruma ve yaylm hzn kontrol altnda tutmak amacyla birçok tedbir karar alnarak uygulamaya geçirildii hatrlatld.

Alnan tedbirler sonucunda virüsün yaylma ve bulama hznn azalmas, vaka art hznn düüe geçmesi yönünde kaydedilen olumlu gelimeler dorultusunda, kontrollü normalleme sürecine geçilmesiyle Cumhurbakan Erdoan bakanlnda 9 Hazirandaki Kabine Toplantsnda, Koronavirüs Bilim Kurulunun da önerileri dorultusunda düün salonlarnn, 1 Temmuz 2020den itibaren, belirlenen kurallara uygun ekilde hizmet vermeye balayabilecei yönünde karar alnd anmsatld.

Bu kapsamda, düün törenleri için kullanlacak mekanlarn faaliyetlerine izin veren mevzuat hükümleri ile i sal ve güvenliine ilikin ilave alnan tedbirler sraland.

Buna göre düünler, bulama riskini azaltmak amacyla mümkün oldukça açk havada yaplacak ve süre ksa tutulacak.

Düünlerin yaplaca mekanlarn iletmecileri/sorumlular tarafndan genel kullanm alanlarna ve oturma düzenine ilikin mesafe plan hazrlanacak. Düün mekannn misafir kapasitesi, mesafe planna göre belirlenecek. Bu kapasiteye uygun sayda misafir kabul edilecek ve kapasite bilgisi, düün mekannn giriinde görülebilir bir yere aslacak. Hazrlanan plan çerçevesinde mekann girilerinde ve sra oluabilecek her noktada mesafeyi salamaya yardmc yer iaretlemeleri yaplacak.

Temizlik, maske ve mesafe kurallar ile uyulmas gereken dier kurallara ilikin bilgilendirme afileri, düün yaplacak mekanlarn girilerine ve içerisinde uygun yerlere aslacak.

Misafirlerin girilerde mutlaka ate ölçümleri yaplacak. Atei 38 dereceden yüksek olan kiilerin en yakn salk kuruluuna yönlendirilmesi salanacak. Ate ölçen personel ve sorumlu, tbbi maske ve yüz koruyucu kullanacak.

Düün mekanlarnn girilerinde ve ortak kullanm alanlarnda (ana salon, bina girii, kantin ve kafeterya, lavabolar) el antiseptii veya dezenfektan bulundurulacak. Temas mümkün olduunca azaltabilmek için bunlarn mümkünse fotoselli olmalar ve misafirlerin ellerini dezenfektan/el antiseptii ile temizlemelerinden sonra içeri girileri salanacak.

Her masada yeterli sayda, en az yüzde 70 alkol içeren kolonya veya el antiseptii bulundurulacak.

MASKESZ MSAFRLERE GRTE MASKE DAITILACAK

Düün yaplacak meknlara maske taklarak girilecek, iletme sahiplerince girilerde yeterli miktarda maske bulundurulacak. Maskesiz misafirlere girite maske datlacak. Ayrca maskelerin düün sürecinde de taklmas (gelin, damat, nikah memuru ve ahitler dahil olmak üzere) salanacak.

Gelin ve damadn bekleme odalar gibi alanlar için, mümkünse doal havalandrmas olan (pencereli) odalar tercih edilecek.

Düün esnasnda veya akabinde yemek ikram olmas durumunda 30 Mays tarihinde valiliklere gönderilen genelge hükümlerine ve Salk Bakanlnca Kovid-19 kapsamnda Restoran, Lokanta, Kafe, Pastane, Börekçi, Tatlc ve çerisinde Yeme-çme Hizmeti Sunan letmelerde Alnmas Gereken Önlemlere uyulacak.

KARILAMA, UURLAMA VE TAKI MERASMNDE TOKALAMA YAPILMAYACAK

Misafirlerin oturma düzeni, masalar aras en az 1,5 metre, sandalyeler aras 60 santimetre olacak ekilde düzenlenecek. Mesafe ve oturma düzeni kurallar, ayn evde oturan çekirdek aileden olan misafir grubu için uygulanmayacak.

Düünlerde karlama, uurlama ve tak merasiminde tokalama ya da kucaklama ve sarlma yaplmayacak, mesafe korunacak.

Tak merasimi, hediyelerin, düün mekannn uygun bir yerinde bulundurulacak sandk gibi bir toplama kutusuna konulmas eklinde yaplacak.

Toplu fotoraf çekimleri yaplmayacak. Fotoraf çekimi ve pasta kesimi esnasnda gelin ve damat hariç mesafe kurallarna uyulacak. Ancak maske kullanmak ve mesafe kuralna uymak kaydyla misafirler gelin ve damatla bireysel fotoraf çekimi yapabilecek.

GELN DAMAT HARç, OYUN, DANS, HALAY YA DA GÖSTER YAPILMAYACAK

Genelge kapsamnda düün yaplacak mekanlarda, gelin damat hariç, kiiler arasnda temasa neden olabilecek ya da mesafe kuralna aykrlk oluturulacak oyun, dans, halay ya da gösteri yaplmayacak. Sadece canl müzik dahil misafirlerin dinlemesine yönelik müzik yayn yaplabilecek.

Düün mekanlarnda bulunan mescitler, 22 Mays tarihli genelge hükümlerine uygun olarak kullanma açlabilecek.

Düün mekanlarnda bulunan kantin/kafeteryalarda temizlik, maske kullanm ve mesafenin korunmas ile ilgili tedbirlere uyulacak, buralarda tek kullanmlk bardak, tabak vb. malzemeler kullanlacak. Bu hizmetlerin sunumu srasnda Salk Bakanlnca yaymlanan Kovid-19 Kapsamnda Büfe, Kantin ve Bayilerde Alnmas Gereken Önlemlere uyulacak.

Genel kullanm alanlarna atk kutular konulacak, bu kutularn sadece maske, eldiven gibi malzemeler için kullanlaca belirtilecek ve bu atklar imha edilirken dier atklarla birletirilmeyecek.

Davetlileri düün yaplacak mekanlara tayacak otobüs veya minibüslerde Salk Bakanlnca yaymlanan Kovid-19 Kapsamnda Personel Servis Araçlaryla lgili Alnmas Gereken Önlemlere uyulacak.

Park hizmetinin verilmesi halinde araçta temas edilen her nokta (kap kolu, direksiyon, vites vb) temizlendikten sonra, araç misafire teslim edilecek.

Asansörlerin kullanm snrlandrlacak, kapasitesinin üçte biri sayda kiinin binmesine izin verilecek ve bu say asansör giriinde belirtilecek. Asansör içerisinde mesafeyi korumak amacyla kiilerin durmas gereken alanlar, aralarnda en az bir metre mesafe olacak ekilde yer iaretleriyle belirlenecek.

KAPALI ALANLARDA K DÜÜN ARASINDA EN AZ BR SAATLK ZAMAN BIRAKILACAK

Kapal alanlarda yaplacak düünlerde mekann salkl havalandrlmas için iki düün arasnda en az 1 saatlik zaman braklacak. Bu süre zarfnda artlara göre kap/pencere açlarak veya merkezi sistemlerle doal hava sirkülasyonu salanacak.

Düün yaplacak kapal mekanlarda bulunan çocuk oyun alanlar kullanlmayacak.

Açk/kr/bahçe gibi yerlerde yaplan düünlerde, çocuk oyun alanlarndaki sk dokunulan yüzeylerin temizlik ve dezenfeksiyonu salanacak. Ulalabilir alanlarda el antiseptii bulundurulacak. Kovid-19 bulama riskini artraca için bir metreden yakn temas gerektiren aktiviteler yaplmayacak.

Köy ve sokak düünlerinde düün sahiplerine, düün yaplacana dair bildirimde bulunurken, bu genelge hükümleri tebli edilecek. Ayn zamanda düün sahiplerinden genelge hükümlerine uyulacana ilikin taahhütname alnacak.

Yemek verilmesi durumunda tek kullanmlk malzemeler (çatal, kak, tabak vb) tercih edilecek.

Düün esnasnda veya akabinde kokteyl gibi etkinliklerin olmas halinde kokteyl gibi masalarn aras en az 1,5 metre olacak ekilde düzenlenecek.

Her masada yeterli sayda en az yüzde 70 alkol içeren kolonya veya el antiseptii bulundurulacak.

Açk büfe uygulanmas durumunda, büfede bulunan yiyeceklerin misafirler tarafndan alnmasn ve misafirlerin yiyeceklerle temas kurmalarn engelleyici bir cam siperlik bulundurulacak. stenen yiyeceklerin önlemler dahilinde bir görevli tarafndan misafirlere verilmesi salanacak.

Ortak kullanmda olan çay ve kahve makinas, sebil, içecek makinas ve benzeri cihazlarn personel vastasyla kullanmna müsaade edilecek.

DÜÜN MEKANLARININ TEMZL, DEZENFEKSYONU VE HAVALANDIRMASI

Düün mekanlarnn temizlii günlük olarak yaplacak ve bu mekanlar düzenli olarak havalandrlacak. Düün mekanlarnn temizliinde özellikle sk dokunulan yüzeylerin temizliine azami düzeyde dikkat edilecek. Temizlik yapan personel tbbi maske ve eldiven kullanacak.

Genel tuvaletlerin giri kaps mümkünse otomatik kap sistemi olarak düzenlenecek, düzenlenememesi halinde uygun ekilde paravan konularak giri kaplar açk tutulacak. Ayrca tuvaletlerde devaml sv sabun, tuvalet kad, kt havlu ve çöp kutusu bulundurulacak ve temas mümkün olduunca azaltabilmek için musluklarn, sv sabun ünitelerinin mümkünse fotoselli olmalar salanacak. El kurutma cihazlarnn kullanmna izin verilmeyecek.

Merkezi havalandrma sistemleri bulunan alanlarn havalandrmas doal hava sirkülasyonunu salayacak ekilde düzenlenecek, kap ve pencereler açk braklarak doal havalandrma salanacak ve havalandrma sistemlerinin kullanm ile ilgili olarak Salk Bakanlnn klimlendirme Rehberinde belirtilen kurallara uyulacak.

MEKANLARDA GÖREVL PERSONELE YÖNELK ÖNLEMLER

Personelin Kovid-19un bulama yollar ve korunma önlemleri hususunda bilgilenmesi salanacak.

Personel giriinde, el dezenfeksiyonu veya antiseptii bulundurulacak. Personelin giri ve çklarnda vücut ss ölçümleri, termal sensörlerle ya da temassz ate ölçerlerle yaplacak ve bu veriler günlük olarak kayt altna alnacak ve asgari 14 gün süreyle saklanacak. Ayrca personelin birlikte yaad kiilerin de koronavirüs (Kovid-19) açsndan izlenebilmesi için personelden bu kapsamda bilgi alnacak.

Ate, öksürük, burun aknts, solunum sknts belirtileri olan/gelien çalanlar tbbi maske taklarak Kovid-19 yönünden deerlendirilmek üzere salk kurumuna yönlendirilecek.

Düün mekanlarnda çalan personel için yeterli miktarda koruyucu ekipman bulundurulacak. Tüm personel, çalma esnasnda çalma alannn gerektirdii tbbi/bez maske, yüz koruyucu effaf siperlik gibi kiisel koruyucu ekipman kullanacak (maske nemlendikçe ya da kirlendikçe deitirilecek, yeni maskenin taklmas esnasnda ise el temizliine özen gösterilecek.)

Personel kyafetlerinin günlük temizlii ve hijyeni salanacak. Personel, el hijyenine dikkat etmesi konusunda sürekli uyarlacak (el hijyenini salamak için ellerin en az 20 saniye boyunca su ve sabunla ykanaca, su ve sabunun olmad durumlarda alkol bazl el antiseptiinin kullanlaca hususu esas alnacak.)

Düün mekanlarnda görevli personelin tuvalet, dinlenme, ortak yemek ve sosyal alanlar mesafe koullarna göre düzenlenerek (bu konuda gerekirse yer iaretlemeleri, erit, bariyer vb. düzenlemeler yaplacak) bu alanlarn kapasitesi belirlenecek ve belirlenen kapasiteye uygun olacak ekilde personelce kullanmna müsaade edilecek. Bu alanlarn temizlii ve kurallara uygun ekilde dezenfeksiyonu düzenli olarak salanacak. Ayrca buralarda alkol bazl el antiseptii/dezenfektan bulundurulacak.

Personel, kendisinde veya birlikte yaad kiilerde Kovid-19 semptomlarn görmesi halinde bu durumu vakit kaybetmeksizin iletme yöneticisine bildirecek.

Düün mekannn yönetimi tarafndan personele belirli periyotlar halinde ve herhangi bir üpheli durumun varl (yüksek ate, öksürme, nefes daralmas, koku alma duyusunda kayp, halsizlik vb) halinde Kovid-19 testi yaptrlacak. Sonuçlar kayt altna alnarak muhafaza edilecek, test sonucu pozitif çkan ya da test sonucu pozitif biriyle temasl olmas nedeniyle takibe giren, test sonucu pozitif olup iyileen ancak son negatif test sonucundan itibaren 14 günlük takip süresi geçmeyen ve kendisi veya birlikte yaad kiinin üpheli durumda olmas nedeniyle test yaptrlan personelin, test sonucu alnana kadar çalmasna kesinlikle müsaade edilmeyecek.

NAN, GELN ALMA, KINA VE SÜNNET GB ETKNLKLERDE BU KURALLARA UYGUN HAREKET EDLECEK

Nian, gelin alma, kna, sünnet düünü vb. etkinliklerde de yukarda belirtilen kural ve esaslara uygun hareket edilmesi salanacak.

Bu kapsamda, valilik ve kaymakamlklarca düün yaplacak mekanlarn faaliyetlerini yukarda belirtilen kurallara göre sürdürmeleri için Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu, ilgili Bakanlklar ile yetkili kamu kurum ve kurulularnn yapt/yapaca tüm düzenlemeler takip edilecek. Uygulamann gözden geçirilerek gerekli hallerde güncellenmesi ve Umumi Hfzsshha Kanununun 27 ve 72nci maddeleri uyarnca gerekli kararlar alnacak.

Tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hfzsshha Kanununun 282nci maddesi gereince idari para cezas verilecek. Aykrln durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereince ilem yaplmas, konusu suç tekil eden davranlara ilikin Türk Ceza Kanununun 195inci maddesi kapsamnda gerekli adli ilemler balatlacak.

Ana Sayfaya Git