Dünya uyardı Barzani duymadı

IKBY Başkanı Barzani, İsrail dışındaki tüm uluslararası toplumun "referandumu iptal et" çağrılarına kulak asmadı

Haberler 26.09.2017 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Bakan Mesut Barzani, tüm uyarlara ramen, Birlemi Milletler (BM) ve ABD bata olmak üzere birçok ülkenin kar çkt ve Irak Federal Mahkemesince anayasaya aykr bulunan referandum kararndan geri adm atmad.

Barzaniyi kanun d kararndan vazgeçirmek için youn bir diplomasi trafii yaand.

BM temsilcileri, ABD, Badat yönetimi, komu ülkeler Türkiye, ran ve Suudi Arabistann uyarlarna ramen Barzani yönetimi, Süleymaniye, Erbil, Duhok vilayetlerinin yan sra statüsü tartmal Kerkükün tamamyla Musul, Diyala ve Salahaddin vilayetlerinde referandum süreci balatt.

Erbil yönetimi, referandum gününe kadar merkezi hükümetten BMye uluslararas toplumdan her seviyede uyarya kulak tkad.

REFERANDUM SONUCUNU TANIMAYACAIZ

Irak Babakan Haydar el-badi, 7 Haziranda referandum yaplacann ilan edildii gün, söz konusu giriimi tek tarafl ve anayasaya aykr olarak niteledi.

Daha sonra da birçok kez geri adm atlmasn isteyen ve rkç bir devletin kurulmasna izin vermeyeceklerinin altn çizen badi, Referandum sonuçlarn tanmayacaz. Irakn birliini ve vatandalarn güvenliini korumak için gereken admlar atacaz. dedi.

REFERANDUMUN YASAL DAYANAI YOK

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, 16 Eylülde referandumun iptal edilmesi çarsnda bulunarak, Erbilin Badat ile ciddi görümeler ve sürdürülebilir diyaloa geçmesini istedi.

ABDnin DEAla Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk ise referandumun uluslararas yasal dayanann bulunmadn, referandum yolunun riskli olduunu belirtti.

REFERANDUM STKRARSIZLIK RSK BARINDIRIYOR

ngiltere Dileri Bakanlndan yaplan yazl açklamada, IKBYnin referandum plannn desteklenmedii, böyle bir admn bölgedeki istikrarszl artrma riski barndrd bildirildi.

Bu açklamadan hemen sonra ngiltere Dileri Bakan Michael Fallon ise 19 Eylülde Erbilde Barzani ile bir araya gelerek referandumun ertelenmesi gerektiini bizzat dile getirdi.

BMGK: IRAKIN TOPRAK BÜTÜNLÜÜNE SAYGI DUYULMALI

Birlemi Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) 21 Eylülde referandumun ertelenmesi için yaplan toplantda srail dnda tüm ülkelerle ayn karar alnarak, Erbile sorunlarn diyalogla çözülmesi çars yapld.

BMGK tarafndan yaplan yazl açklamada u ifadelere yer verildi:

BM Güvenlik Konseyi üyeleri, IKBYnin bölgeyi istikrarszlatrma potansiyeli olan tek tarafl referandum planlarndan endie duyuyor. DEA ile mücadelenin sürdüü bir dönemde alnan referandum karar, 3 milyondan fazla mülteci ve yerinden edilmi kiinin güvenli ve gönüllü bir ekilde dönüüne gölge düürecektir. BMGK üyeleri Irakn egemenlii, toprak bütünlüü ve birliine sayg duymaya devam ediyor, merkezi hükümet ve IKBY arasndaki tüm sorunlarn taraflar arasnda diyalog yoluyla çözülmesi çars yapyor.

TÜRKYE: REFERANDUM GAYR MERUDUR

Dileri Bakan Mevlüt çavuou, 23 Austosta Erbilde Barzani ile bir araya gelerek, Türkiyenin gayri meru referandumu kabul etmediini belirtti ve iptal edilmesini istedi.

Barzaninin referandum kararndan geri adm atmamas üzerine 22 Eylülde toplanan Milli Güvenlik Kurulunun ardndan, Tüm ikazlarmza ramen bu referandumun yaplmas halinde Türkiye ikili ve uluslararas anlamalardan doan haklarn mahfuz tutar. açklamas yapld.

RAN

ran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali emhani, IKBYnin referandum kararndan vazgeçmesi gerektiini ifade etti. ran, IKBYnin Iraktan ayrlmas halinde bütün snr kaplar ve yollarn kapatlaca uyarsnda bulundu.

SUUD ARABSTAN

Erbil ve Badat arasndaki sorunlarn çözümü konusunda ara bulucu olma teklifini Barzaniye sunan Suudi Arabistan da referanduma dier ülkeler gibi kar çkarak bölgeyi tehlikelerden korumak için geri adm atlmasn talep etti.

IKBY referandumuna Irak merkezi hükümeti, bölgesel ülkeler, ABD ve BM dahil tüm uluslararas toplum kar çkarken sadece srail açktan destek verdi.

Ana Sayfaya Git