Duyan şok oluyor

Diyarbakır’da tespih ustası Abdulkadir Mutlu’nun 20 bin dolara satışa çıkardığı damla kehribar tespih, göz kamaştırıyor.

Haberler 30.09.2018 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrl tespih ustas Abdulkadir Mutlunun (25) ürettii, el emei göz nuru damla kehribar tespihi ilgi görüyor. Türkiyede hatr saylr tespih ustalarnn büyük bir bölümünün Diyarbakrda bulunduunu anlatan Mutlu, kentin bu alanda çok iyi bir noktada olduunu söyledi. Mutlu, özel olarak ürettii damla kehribar tespihi 20 bin dolara sata çkardn dile getirerek, Tespih içilii bakmndan Türkiye, u anda dünya birincisi konumunda. Ukrayna ve Baltk ülkelerinden gelen ham kehribarlar, Türkiyede tespih tornaclarnn elinde tespihe dönüüyor. u an bende fiyat 20 bin dolar olan bir damla kehribar bulunuyor. Bunu önemli klan biri 99, dieri 33 habbeden oluan çiftin her habbesinde bir böcek veya bir karnca fosilinin bulunuyor olmas.

GÖZ KAMATIRAN TESPH

Bu habbelerin kimilerinde sivri sinek, kimilerinde bir karnca, kimilerinde küçücük bir kelebek veya bir baka böcek fosili var. Bu tespihi deerli klan yegane unsur bu böcek fosilleridir. Bizim buralarda özel bir tespih için el emei 300- 400 liraya alnyor. Bat ilerinde bu 5 bin liraya kadar yükselebiliyor. Bizim burada içilik, bat illerine göre çok daha ucuz. En deerli tespihler ise Osmanl damlas ve Osmanl skmas dediimiz tespih türleridir. Bunlarn fiyat çok yüksektir. Paha biçilmezdir. Mesela u an stanbul kapal çarda 100 bin euroya satta olan bir Osmanl skmas var dedi.

ELEKTRK TAMRATINI BIRAKTI

Diyarbakrl tespih ustas Mehmet Aydn (34) ise 3 yl önce küçük bir alanda balad tespih üretimini ksa sürede büyük bir atölyeye dönütürdü. Sur ilçesinde elektrik tamirat iiyle urarken, hendek ve barikat operasyonlar srasnda iyerini kapatmak zorunda kaldn söyleyen Aydn, merakndan dolay tespih satna baladn dile getirdi. Atölyesinde 25 kii istihdam ettiini dile getiren Aydn, öyle konutu:

Ben 17 yl süreyle elektrikçilik yaptm. Surda meydana gelen ve kent merkezinde ekonomik bir kriz oluturan hendek olaylarndan sonra sektör deitirmeye karar verdim. Benim kehribar tespihlerine bir merakm vard. Bu nedenle tespih iine girmeye karar verdim. Evde bir torna makinesi kurarak da bu ii yapabileceimi düündüm. lk olarak internet üzerinde tespihlerin nasl yapldn gösteren videolara baktm. O videolara baka baka ve boza boza tornada tespih yapmaya baladm. Sonra küçük bir atölye açtm. Orada da yaklak 80 bin liralk kehribar tespih yapacam diye bozdum, heba ettim. Bütün birikimimi bu ie yatrdm. u an yanmda 25 personel çalyor. Ancak 3 yl aradan sonra bu iin bir kimsenin kendi bana balayarak örenemeyeceini çözdüm. Eer birileri bu ii yapacaksa, bence yanlarna bir tespih tornacs alsn. Yoksa ham kehribar tespih yapmaya kalkarlarsa bunun altndan kalkamazlar. çok büyük bir zarar söz konusu olabilir. te bunun örnei benim. Benim belli bir birikimim olmasayd, çoktan kepenk indirmitim. u an yeni yeni kazanmaya baladm. Kaybettiim paray toparlamaya çalyorum. lerde çok daha iyi yerlere geleceimizi düünüyorum.

Ana Sayfaya Git