e-duruşma dönemi

AK Parti tarafından TBMM'ye sunulan ikinci yargı paketinin yasalaşmasıyla tüketici uyuşmazlıklarında ara buluculuk dava şartı haline getirilecek, böylece yılda 50 bin dosya bu yolla çözüme kavuşturulacak

Haberler 21.03.2020 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hukuk Muhakemeleri Kanununda deiiklikler öngören ikinci yarg paketiyle yaklak 4 milyon dosyann daha hzl ve az masrafla sonuçlandrlmas hedefleniyor.

AK Parti tarafndan TBMMye sunulan Hukuk Muhakemeleri Kanununda çeitli deiiklikler içeren ikinci yarg paketinin yasalamasyla hukuk davalarnda yeni dönem balayacak.

Hukuk yarglamasnn sadeletirilmesi ve etkinliinin artrlmas amacyla hazrlanan 63 maddelik yeni teklifin yasalamasyla, yarglamay uzatan sorunlar giderilerek yargsal süreçler hzlandrlacak, ticari hayatn canllnn korunmas da salanacak.

Bölge adliye mahkemelerinin daha hzl yarglama yapabilmesi salanacak, istinaf kanun yolunun etkinlii ve sürati artrlacak.

- Ara buluculua bavuru ücretsiz olacak

Hukuk davalarnda e-duruma dönemi balatlacak.

Taraflar, tanklar, bilirkiiler ve uzmanlar, durumalara bulunduklar yerden Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) araclyla katlabilecek. Böylece, yarglama sürecinde görüntülü iletiim teknolojisindeki yeni uygulamalarn kullanlmasna da hukuki altyap salanm olacak.

Ticaret mahkemeleri ile fikri ve snai haklar mahkemelerinin il merkezlerinde kurulmas ve o ile bal ilçelerdeki davalarn da bu mahkemelerde görülmesi imkan getirilecek. Bu düzenlemeyle teknik nitelikli bu davalarn uzman mahkemelerde görülmesi ve ihtisaslamann salanmas amaçlanacak.

Öte yandan, tüketici hakem heyetlerinin görevi kapsamnda olmayan tüketici uyumazlklarnda dava açlmadan önce ara buluculuk zorunlu hale getirilecek.

Dava art olan ara buluculua bavuru ücretsiz olacak. Ylda yaklak 50 bin dosya zorunlu ara buluculuk kapsamnda çözüme kavuturulacak. Tüketici uyumazlklarndaki ara buluculuk görümeleri en fazla bir ay sürecek.

- 4 milyon dosya az masrafla, hzl sonuçlandrlacak

Sigorta irketlerinden veya güvence hesabndan talep edilecek tazminat alacaklar için özel takip usulü getirilecek.

Buna göre, tazminat alacaklar bizzat hak sahibi tarafndan ya da birinci derece yaknlar, kanuni temsilciler veya sadece avukatlar vastasyla takip edilecek.

Bu alacak haklar, belirtilen kiiler dndakilere de devredilemeyecek. Böylece, vatandalar alacaklarna tam olarak kavuacak, bu alandaki suistimaller önlenecek.

Hukuk uyumazlklarndaki düzenlemelerle yaklak 4 milyon dosyann daha hzl ve az masrafla sonuçlandrlmas salanacak.

Ana Sayfaya Git