"e-Duruşma" sistemi 69 mahkemede daha başladı

Adalet Bakanlığı tarafından hayata geçirilen sistemin uygulandığı mahkeme sayısı Türkiye genelinde 329'a yükseldi

Haberler 23.12.2020 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakanlnca hayata geçirilen e-Duruma sisteminin 69 mahkemede daha balamasyla sistemin uyguland mahkeme says Türkiye genelinde 329 oldu.

Bakanlktan yaplan yazl açklamaya göre, Adalet Bakanl yarg reformu kapsamnda 15 Eylülden bu yana uygulamaya koyduu e-Duruma sistemini yaygnlatryor.

Bakanlk, bugün itibaryla stanbulda 65 icra mahkemesi ve 4 kadastro mahkemesi olmak üzere toplam 69 mahkemeyi daha e-Duruma sistemine dahil etti. Böylece sistemin uyguland toplam mahkeme says ülke genelinde 329a yükseldi. Sistem büyükehirlerdeki birçok mahkemede baaryla uygulanyor.

Ayrca e-Duruma sistemi pandemiyle mücadelede mahkemelerde oluabilecek younluklarn önlenmesine de katk salyor.

stanbulda sisteme dahil edilen 69 mahkemeyle birlikte e-Durumann uyguland mahkemelerin ülke genelinde dalm ise öyle oldu:

91 tüketici mahkemesi, 181 icra hukuk mahkemesi, 33 kadastro mahkemesi, 5 asliye hukuk mahkemesi, 4 sulh hukuk mahkemesi, 8 aile mahkemesi, 6 i mahkemesi, 1 asliye ticaret mahkemesi.

- Sistem, Adalet Bakanl mühendisleri tarafndan gelitirildi

Adalet Bakanl mühendisleri tarafndan yerli ve milli imkanlarla gelitirilen e-Duruma sistemi, 15 Eylül 2020den bu yana baaryla uygulanyor. Adalet Bakanl tarafndan aama aama yaygnlatrlan sistem, teknik altyaps hazr hale getirilen mahkemelerde uygulanabiliyor. Zaman ve emek tasarrufu salayan uygulamada ilk olarak avukatlar, UYAP Avukat Portalndan duruma sorgula menüsü aracl ile gerekçesini de yazarak e-Duruma talebi gönderiyor. Hakimin UYAP üzerinden talebi kabul etmesinin ardndan avukatlarn elektronik imza yöntemiyle kimlik dorulamas yaplyor. Avukatlarn bilgileri ve fotoraf mahkeme hakimince UYAP sistemi üzerinden teyit edilmesinin ardndan mahkemenin sistemi aktif hale getirmesiyle e-Duruma balyor.

Sistem, hakim, savc ve avukat ile personel için zaman ve emek tasarrufu salyor. Yarg hizmetlerinde kullanlan SEGBS sistemi, kurulum amacna uygun olarak sadece cihazn bulunduu adliye ve ceza infaz kurumlarnda kullanlabiliyor. e-Duruma sisteminde ise mahkemelere bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi akll cihazlardan balanlabiliyor.

Ana Sayfaya Git