"Eğitimle Sağlıklı Gelecek” projesine katılan öğrenciler sağlık konusunda daha bilinçli

Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, "Bizim gibi düşünen, çocuğa, gençliğe dair hassasiyetleri olan kuruluşlarla iş birliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Roche Diagnostik Türkiye ile yaptığımız ortak çalışmada da bir kez daha gördük ki el ele verdiğimizde daha güçlüyüz." dedi.

Haberler 16.09.2021 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Eitim Dernei Genel Bakan Selçuk Pehlivanolu, Bizim gibi düünen, çocua, gençlie dair hassasiyetleri olan kurulularla i birlii yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Roche Diagnostik Türkiye ile yaptmz ortak çalmada da bir kez daha gördük ki el ele verdiimizde daha güçlüyüz. dedi.

Türk Eitim Derneinden (TED) yaplan açklamaya göre, genç nesillerin salk bilincini artrmak amacyla, Roche Diagnostik Türkiye ve Türk Eitim Dernei (TED) ibirliiyle Kasm 2020de hayata geçirilen Eitimle Salkl Gelecek projesinde ilk dönem tamamland. Projede örencilerin psikososyal geliimlerine ve salk bilinç düzeylerine katk salayan eitimler verilerek gençlerin ve velilerin çevrelerini olumlu yönde etkileyecek davranlar gelitirmesi hedeflendi.

Devlet okulunda okuyan ve Türk Eitim Derneinin Tam Destek Bursundan yararlanan lise örencileri ve aileleri için tasarlanan projenin 2020-2021 döneminin tamamlanmasnn ardndan, eitimlerin etkinliini ölçmek amacyla örencilere ve velilere final deerlendirme anketi uyguland. Ankete Ankara, stanbul, zmir, Diyarbakr, Malatya ve Kayseri devlet okullarnda örenimlerini sürdüren, yüzde 54ü kz, yüzde 46s erkek olmak üzere yaklak 200 örenci ile çounluu 40-45 ya aralndaki 81 veli katld.

- Tüm konularda örencilerin bilgi düzeyi artt

2020-2021 dönemi boyunca proje kapsamnda örenciler için 18 farkl eitim ve bir söylei etkinlii düzenlendi. Etkinliklere yaklak 600 örenci katlm gösterdi. Eitimlerin genel beklenti düzeyini karlama oran yüzde 86 olarak tespit edilirken, eitimler sonrasnda örencilerin yüzde 98inin salk konusunda daha bilinçli olduu görüldü.

Kasm 2020 döneminde gerçekleen ilk anket sonuçlaryla karlatrldnda proje süresince düzenli spor yapan örencilerin oran yüzde 48den yüzde 55e yükselirken; beslenme ve salkl gdalar konusunda örencilerin bilgi düzeyi yüzde 8 artarak yüzde 67den yüzde 75e çkt.

Örencilerin katldklar eitimler arasnda en yararl bulduklar eitimler lk Yardm Farkndal, Az ve Di Sal Snav Kaygs ile Baa çkma olurken; bunlar Sporun Salkl Birey Geliimindeki Önemi Sosyal Zek ve Networking, nternet Kullanmnda Etik ve Kariyer Geliimi eitimleri takip etti.
Eitimlere katlan örenciler sosyal anlamda ve düünsel olarak gelime saladklarn, salk konusunda yeni eyler örendiklerini belirtirken, örencilerin yüzde 91i örendikleri bilgileri çevrelerine aktardklarn ifade etti.

- Örenciler örendiklerini günlük hayatlarnda da uyguluyor

Örencilerin anket kapsamnda verdii yantlar, bilgi düzeylerinin geliiminde proje eitimlerinin katksnn yüksek olduunu ve eitim konularnn örencilerin ilgisini çektiini gösterdi. Anket sonuçlar ayrca, kiisel geliim eitimlerinin örencilerin projeye olan ilgisini artrdn ortaya koyarken, örencilerin yüzde 93ünün eitimlerden örendiklerini günlük hayatlarna da uyguladklar tespit edildi. Proje balangcnda örencilerin yüzde 50sinin salk kurulularnda tedavi olurken sahip olduu hak ve sorumluluklar tam anlamyla bilmedii görülürken, eitimlerin ardndan bu konulardaki bilinç düzeyinin yüzde 90a yükseldii gözlemlendi.

- Eitimlerden veliler de memnun

2020-2021 dönemi boyunca süren proje kapsamnda velilere yönelik Rahim Az Farkndalk Eitimi ve Madde Bamllndan Korunma eitimleri düzenlendi. Etkinliklere Ankara, stanbul, zmir,Diyarbakr, Malatya ve Kayseriden toplamda 187 veli katld. Eitimlerin ardndan 30 sorudan oluan final deerlendirme anketini 40-45 ya aralnda 70i kadn, yüzde 30u erkek olmak üzere 81 veli yantlad. Anketi yantlayan velilerin çounluu, eitimlerin genel olarak kendilerine ve çocuklarna katk saladn ve içerikleri faydal bulduklarn belirtti.

- Örenciler salk konusunda daha çok bilinçlendi

Açklamada görülerine yer verilen Roche Diagnostik Türkiye Genel Müdürü, Türkiye Orta Asya ve Kafkas Ülkeleri Yönetim Merkezi Bakan Burçak çelik, projeyle ilgili Roche Diagnostik Türkiye olarak, insanlarn yaamlarn iyiletirme misyonuyla çalrken, bir yandan da kurumsal becerilerimizi toplumsal faydaya dönütürecek farkl çalmalar ve projeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz. En çok önemsediimiz konularn banda ise salk alannda toplumsal bilincin artrlmas yer alyor. Bu dorultuda öncelikli olarak gençlerimizin salk alannda nitelikli bilgilerle bilinçlenmelerini salamamz gerektiine inanyoruz. Eitimle Salkl Gelecek projesini ite tam da bu amaçla hayata geçirdik. ifadelerini kulland. çelik, Projenin ilk ylnn sonunda yaptmz anketin sonuçlar, örencilerin yüzde 98inin salk konusunda daha bilinçli olduunu ortaya koydu deerlendirmesini yapt.

- Eitimle Salkl Gelecek projesinin daha fazla irket, kurum ve kurulu için, onlar da harekete geçirecek ilham verici bir proje olmasn diliyorum.

Türk Eitim Dernei Genel Bakan Selçuk Pehlivanolu ise Türkiyenin eitim alanndaki ilk ve en aktif sivil toplum kuruluu olarak, önce eitim önce gençlik ilkesiyle yol aldklarn belirtti. Bugüne kadar bursla yaklak 50 bin çocua ulatklarnn altn çizen Pehlivanolu, unlar aktard:

Neredeyse iki yla yaklaacak Kovid-19 salgn sürecinde de burslu örencilerimizin hep yannda olduk. Tam da bu süreçte bizim gibi düünen, çocua, gençlie dair hassasiyetleri olan kurulularla ibirlii yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Roche Diagnostik Türkiye ile yaptmz ortak çalmada da bir kez daha gördük ki el ele verdiimizde daha güçlüyüz. Pandemi sürecinde daha disiplinli, daha dayankl olmay seçmek Türk Eitim Derneine bal örencilerimizin, öretmenlerimizin, çalma arkadalarmn ve benim tercihim oldu.

O nedenle Roche Diagnostik Türkiyenin günlük yaama odaklanrken, salk bal altnda temel haklar, psikolojiyi, çevreyi ve doay kapsayan projesi bizim için çok kymetli oldu. çocuklarmz ve onlarn yannda ailelerinin temel insan hakk olan sala yönelik dikkat edilmesi gereken noktalar irdelemesi için bu proje çok önemliydi. Öyle ki, temel hijyen ve farkndalk eitimlerinin yan sra bizim, örencilerimize iletmek istediimiz psikolojik salamlk, madde kullanm riski ve duygusal zek gibi ana farkndalklarn uzmanlarca örencilere ve ailelere aktrlmasnn kritik öneme sahip olduu kansndaym.

Özellikle çocuklarmzn zor koullarla nasl baa çkabileceinin, ruh ve bedenen nasl dayankl olunacana dair aldklar eitimin çok yararl olacan düünüyorum. Ayrca ruhsal ve sosyal iyilik halinin en önemli unsurunun spor olduunu öretmenleri ve akademik danmanlarmz her frsatta kendilerine iletiyor. Bu çerçevede aldklar bursta da onlarn bir spor dalnda azmetmelerini ve bunu yaamlarna adapte etmelerini önemsiyoruz. Sözün özü bizler, Türkiye a, gençliin nitelikli geliimine odakl kurumlar olarak her zaman her frsatta çocuklarmzn yannda olacaz.

Ana Sayfaya Git