EGM'den "Adım Adım Kenevir ve Türevleri" raporu

Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığınca "Adım Adım Kenevir ve Türevleri" raporu hazırlandı

Haberler 19.08.2020 - 01:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Emniyet Genel Müdürlüünce hazrlanan rapor, üretim ve tüketimi yaygn uyuturucu madde olan kenevirin (esrar) birçok salk sorununa yol açt gerçeini gözler önüne serdi.

Emniyet Genel Müdürlüü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Bakanlnca, uyuturucular arasnda kullanm yaygnl açsndan ilk srada gelen kenevire ilikin Adm Adm Kenevir ve Türevleri raporu hazrland.

Rapora göre, 2018 ylnda pek ülkede üretilebilen ve dünya genelinde 192 milyon kiinin en az bir kez kulland tespit edilen kenevir, yasa ds ekimi ve kaçakçlg en çok yaplan ve küresel boyutta en fazla miktarda ele geçirilen uyusturucu madde olarak da dikkati çekiyor.

Kenevir, bagmllk yapc özelligi ve halk saglg üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle Birlesmis Milletler Uyusturucu Maddelere Dair 1961 Tek Sözlesmesinde uyusturucu maddeler arasnda görülüyor. Bu sözlemeye göre, bilimsel olarak kantlanm tbbi amaçlar dsnda kenevir ve türevlerinin kullanm yasak.

Baz ülkeler, kenevirin tbbi amaçlarla kullanmna dönük yasal düzenlemeler ve programlar yapyor.

Bu programlardan bazlar, uluslararas uyusturucu kontrol sözlesmeleriyle uyumlu olmadgndan halk saglg üzerinde olumsuz etkiler gösteriyor ve kenevirin tbbi amaçlar dsnda kullanma kaymasna neden oluyor.

Baz ülkelerin zayf uygulamalarla düzenledii tbbi kenevir programlar ile kenevirin saglga faydalar konusunda dogrulanmams iddialar,
özellikle gençlerde kenevir kullanmnn riskli olmad algsna yol açyor.

Kenevirdeki kannabinoidlerin tbbi kullanmna iliskin kontrol programlarnn yetersizligi, kenevir kullanmnn risklerine kars kamudaki algy zayflatarak tbbi amaçlar dsnda kullanmnn yolunu açacak yasal düzenlemelere katk saglayabiliyor.

TÜRKYEDE KENEVR YETTRCL VE KULLANIMI

Türkiyenin, Birlesmis Milletler Uyusturucu Maddelere Dair 1961 Tek Sözlesmesi, 1971 Psikotrop Maddeler Sözlesmesi ve 1988 Uyusturucu ve Psikotrop Maddelerin Kaçakçlgna Kars Birlesmis Milletler Sözlesmesinde imzas bulunuyor.

Uluslararas sözlesmelere titizlikle uyan Türkiyede kenevirin tbbi amaçl üretimi ve kullanm yasak. Ancak ülkede endüstriyel ve tarmsal amaçlarla üretimi gerçekletiriliyor.

Türkiyede kenevir ekimi ve yetistiriciligi izni, 2016da yürürlüge giren Kenevir Yetistiriciligi ve Kontrolü Hakknda Yönetmelik kapsamnda Tarm ve Orman Bakanlg tarafndan veriliyor.

Amasya, Antalya, Bartn, Burdur, çorum, Izmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Usak, Yozgat ve Zonguldak ile bunlarn ilçelerinde izinli kenevir yetistiriciligi yaplyor.

- KENEVRN TIP ALANINDA KULLANIMI

Kenevirin herhangi bir hastalg tedavi edici etkisi tam olarak henüz ortaya konulamad.

Bagmllk yapma gucuyle halk saglg uzerindeki olumsuz etkileri Dunya Saglk Orgutunce kabul edilen kenevir, uluslararas sozlesmelerde uyusturucu madde olarak snflandrlyor.

Ksa süreyle kenevir kullanm, bilinç kayb, alglamada güçlük, panik atak, halüsinasyon görme, kusma ve motorlu tast kullanmnda bozukluk gibi sorunlara yol açyor.

Uzun dönem kenevir kullanm ise bagmllk, genç eriskinlerde psikotik belirtiler ve sizofreni, okulu erken brakma riski, bilissel bozukluklar, depresif belirtilerin ortaya çkmas, intihar düsüncesi ve davrans risklerinde artsa neden oluyor.

Düzenli kenevir kullanm da uzun dönem kullanmdaki sorunlar yan sra kronik-akut bronsit ve bronslarda tahribat, genç kenevir kullanclarnda kalp krizi ve inme,
tütünle kullanldgnda kanser ve diger solunum yolu hastalklar riskinde arts ve testis kanseri gibi sorunlar beraberinde getiriyor.

ESRAR KULLANIM ORANI YÜZDE 87,1

Türkiyede 2018de 42 bin 754 kiiyle yaplan görümeler sonucunda, bu kiilerin yüzde 3,1inin hayatnda en az bir kere uyusturucu madde, yüzde 2,7sinin ise esrar kullandn gösterdi.

Madde kullanm yaygnlg oran içerisinde esrar kullanm oran ise yüzde 87,1 olarak ortaya çkt.

Esrarn ilk kullanm yas ortalamas 19,8 olarak belirlendi. Esrar en çok kullanan kiilerin, dier uyuturucularda da olduu gibi 15-34 ya aralnda (yüzde 64,7) olduu tespit edildi.

Hayatnda en az bir kere esrar kullananlarn yüzde 29,3u lise mezunu, yüzde 20,6s ilkokul mezunu, yüzde 18,6s orta okul mezunu, yüzde 10,6s üniversite mezunu, yüzde 9,2si üniversite örencisi, yüzde 4,3ü lise örencisi, yüzde 3,6s okur-yazar deil, yüzde 3,3ü yüksekokul mezunu ve yüzde 0,5i doktora mezunu olarak kaytlara geçti.

Hayatnda en az bir kere esrar kullananlarn yüzde 54,5inin bekar olduu anlald.

Esrar kullananlarn yüzde 40 konsantrasyon sorunu yaadn, yüzde 14,6s esrar kullandktan sonra kendisi ya da bir baskasn yaraladn ifade etti.

Bu kiilerin esrar en cok kenevir bitkisinden (gonca, yonca, ot) elde ettii ve en çok tütüne kartrarak içtikleri belirlendi.

TÜRKYEDE ESRAR YAKALAMASINA YÖNELK OPERASYONLAR

Türkiyede 2019da kenevir yetitiricilii, ticareti ya da uyuturucu olarak kullanmna ilikin 69 bin 709 olay meydana geldi. 2019da yurt genelinde meydana gelen 148 bin 821 uyusturucu olaynn yüzde 68,5i kenevire bal olay olarak kaytlara geçti.

Türkiyede güvenlik güçlerince 2018de 80 ton 707 kilogram, 2019da ise 90 ton 579 kilogram kenevir ele geçirildi. Geçen yl yurt içinde yakalanan kenevir miktar, bir onceki yla gore yüzde 12,2 artt.

SPEKÜLATF BLGLERE DAYALI TARTISMALARIN TIBB OLUMSUZLUKLARA YOL AçMASI KUVVETLE MUHTEMEL

Raporda, Kenevir ve türevlerine iliskin tamamen spekülatif bilgilere dayanlarak yaplan tartsmalarn, bu alanda varolan toplumsal algy zayflatacag, hatta saglga faydal olacag ya da ekonomik bir mucize seklinde yanls bir kanaat olusmasna katk saglayarak insanlar üretim, kullanm ve ticarete yönlendirecegi, sonuçta birçok hukuki ve tbbi olumsuzluklara yol açacag kuvvetle muhtemeldir. uyarsnda bulunuldu.

Ana Sayfaya Git