Ek zam polemiği

İYİ Parti TBMM Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu: "Muhalefet belki zaman zaman eleştirilerinin dozunu artırıyor olabilir ama iktidar yanlıları 3,5 yıldır muhalefetin sesine bir kere kulak vermediler"

Haberler 08.01.2022 - 11:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM - Y Parti TBMM Grup Bakan smail Tatlolu, Muhalefet belki zaman zaman eletirilerinin dozunu artryor olabilir ama iktidar yanllar 3,5 yldr muhalefetin sesine bir kere kulak vermediler. dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, memur ve emekliye ek zam, TL finansal araçlara talebin artrlmas, kademeli doal gaz sat fiyat belirlenmesi düzenlemelerini de içeren Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatrm Sistemi Kanunu ile Baz Kanunlarda ve 375 sayl KHKda Deiiklik Yapan Kanun Teklifinin görümeleri sürüyor.

HDP Diyarbakr Milletvekili Garo Paylan, Orta Vadeli Programn çöktüünü, 3 ay önce girilen karanlk dehlizde ülkenin savrulmaya devam ettiini savundu.

Hazine ve Maliye Bakan Nureddin Nebatinin, Heterodoks politikalara yöneldik. açklamasn anmsatan Paylan, Bu heterodoks politikalar denilen ey; girdik bir alamete gidiyoruz felakete durumudur. diye konutu.

Bu politikalar sonucunda dolarn 8 liradan 18 liraya ulatn, faize de dolar garantili faiz denildiini ileri süren Paylan, uygulama baladnda dolar kurunun 11,5 liraya indiini, 10 günde 13,80e çktn ve yüzde 20 faiz verildiini söyledi.

Hazinenin altna hortumu balamlar, bu vergiler 200-300 bin yurttan kasasna akacak. Bu, Anayasaya aykrdr. diyen Paylan, vergilerin kamu giderleri için harcanmas gerektiini belirtti.

Paylan, banka nezdindeki yabanc ülke merkez bankalarna ait para, alacak, mal, hak ve varlklarn haczedilemeyecei, üzerlerine ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz konulamayacana dair teklifin birinci maddesinin, Merkez Bankasnn itibarn zedeleyeceini öne sürdü. Paylan, Anayasamza aykr, halkn yararna, vicdana, adalete uygun olmayan, yoksuldan alp zengine veren bu yasa maddelerine tamamen, külliyen karyz. dedi.

- Bu tür düzenlemelerin yaplmas çok dorudur

MHP stanbul Milletvekili smail Faruk Aksu, önemli düzenlemeler getiren teklifi desteklediklerini ifade etti.

Aksu, kar çklmasn anlayamadn dile getirerek, teklifle, memur ve memur emeklisi maalarna yüzde 30,9a varan oranda art yaplmasnn, 2022 ylnn ilk yarsna ilikin yüzde 5lik arta ilave yüzde 2,5 refah pay konulmasnn öngörüldüünü anlatt.

En düük emekli maann 2 bin 500 liraya çkarlmasnn yan sra kur korumal TL vadeli mevduat hesabyla ilgili düzenlemelerin de teklifte olduunu anmsatan Aksu, Esas olan vatandalarmzn tasarruflarnn deerinin korunmas ise bu tür düzenlemelerin yaplmas çok dorudur. ifadelerini kulland.

AK Parti Manisa Milletvekili Uur Aydemir, teklifte yer alan her maddenin millete faydal olacan vurgulayarak, her 1 dolarn 1 lira yükselmesinin Türkiyeye maliyetini çarpp, toplayan, bölenlerin, bugün Kur korumal mevduat, faizin dier ad. diyerek, bu modeli küçümsemeye çalmalarn yadrgadn kaydetti.

Aydemir, Türkiye ekonomisi doru yoldadr, istihdam artmtr, fabrika saymz artmtr. diye konutu.

Y Parti TBMM Grup Bakan smail Tatlolu, sosyal devletin, çalann cebine ihtiyaçlarn görebilecek geliri koymas gerektiini ifade etti.

Kör bakmak yerine eletirel bakmak gerektiini dile getiren Tatlolu, Muhalefet belki zaman zaman eletirilerinin dozunu artryor olabilir ama iktidar yanllar 3,5 yldr muhalefetin sesine bir kere kulak vermediler. deerlendirmesinde bulundu.

CHP Genel Bakan Yardmcs ve Malatya Milletvekili Veli Ababa, emekli aylnn 2 bin 500 lira olmasnn davul zurnayla, müjdeymi gibi sunulduunu savunarak, Geçtiimiz yl ocak aynda 1500 lira maan alm gücüyle u anki 2500 lirann alm gücü arasnda neredeyse yüzde 50ye yakn fark var. iddiasnda bulundu.

Geçen yl en düük memur maayla bu ylki en düük memur maann alm gücü arasnda da dalar kadar fark olduunu öne süren Ababa, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann 2018de yetkiyi bana verin dediinde 4,15 lira olan dolarn bugün 13,40 lira civarnda olduunu söyledi.

Teklifin tümü üzerindeki görümelerin tamamlanmasnn ardndan maddelerin görüülmesine geçildi.

- lk maddesi kabul edildi

Merkez Bankasyla ilgili ilk maddenin görüülmesi srasnda söz alan, teklifin imza sahibi AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, maddeyle ilgili Merkez Bankas Bakan ile görüerek, konuyla ilgili yazl bir açklama istediini aktard.

Kendisine iletilen açklamay okuyan Öztürk, merkez bankalarnn faaliyetlerinin sonucu olarak dier merkez bankalar ve mali teekküllerle milletleraras boyutta ilikiler kurduunu ve gelitirdiini ifade etti.

Bu çerçevede TC Merkez Bankasnn da kurduu ikili ilikilerde dier merkez bankalarnn hesap açma talepleriyle karlatn anlatan Öztürk, yabanc merkez bankalarnn Türkiyenin diplomatik ve stratejik bir güç olmasyla, bankaclk uygulamalarnn gelimi bulunmasna teveccüh göstererek Merkez Bankas nezdinde hesap açmak istediklerini söyledi.

Öztürk, yabanc devlet veya onlarn dier kamu kurum kurulular hakknda çeitli nedenlerle balatlan icra takiplerinde, merkez bankalar takip borçlusu olmamasna ramen ve haberleri dahi olmadan tüm bankalara haciz ihbarnameleri gönderildii, bu hesaplara bankalarca haciz uyguland, paralarn uzun süre blokede tutulduu, itiraz ve ikayetlerin dikkate alnmayarak hesaptaki paralarn icra dosyalarna gönderildiini aktard.

Böyle bir durumun merkez bankalar için itibar riski oluturduuna dikkati çeken Öztürk, Bu hükümle TC Merkez Bankas nezdinde hesap açan merkez bankasna haciz veya benzeri tedbirlere uranmas riskinin önüne geçilmektedir. ifadesini kulland.

Merkez Bankas Bakan Yardmcs Mustafa Duman da komisyonda bilgilendirme yapt.

Görümelerin ardndan teklifin ilk maddesi kabul edildi. Teklifin maddelerinin görüülmesine devam ediliyor.

Ana Sayfaya Git