Ekonomist Prof. Dr. Öngel uyardı: Metaverse dünyasında hukuksal açıklar var

Metaverse dünyasının vaat ettiği geleceği değerlendiren Makro Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Volkan Öngel, “Metaverse dünyasında şu anda mülkiyet hakları, telif hakları gibi birçok hukuksal konu hala açık. Kaybetmeye hazır olmadığınız hiçbir şeyi asla riske atmayın” diye konuştu.

Haberler 26.03.2022 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Makro Ekonomi Uzman Prof. Dr. Volkan Öngel, TÜSAV (Türk Sanayici ve adamlar Vakf) tarafndan düzenlenen Metaverse Alternatif Dünya m? balkl etkinlie konuk oldu. TÜSAV Mütevelli Heyeti Üyesi Semra Yamurun moderatörlüünü yapt etkinlikte, TÜSAV Yönetim Kurulu Bakan Veli Sartoprak, Yönetim Kurulu Üyeleri Fisun ener ve Cemil Sedefolu da konumac olarak yer ald.

YEN NORMALLER HAYATIMIZA GRD

Metaverse konusunda özellikle merak edilen konunun ekonomik olarak frsatlar için geç mi kalnd olduuna vurgu yapan Beykent Üniversitesi Ör. Üyesi Makro Ekonomi Uzman Prof. Dr. Volkan Öngel, Endüstri 4.0 ve Web 3.0 gibi isimlerle gelien teknolojik yenilikler dünyas insanla, irketlere; gelecekte insan hayatnda fiziksel i gücünün daha az yer alaca, ksz fabrikalar, birbirleri ile konuabilen yapay zekaya sahip makinelerin hkim olaca bir dünyay son yllarda katlanarak artan bir hzla getiriyor. Özellikle pandemi etkisi ile geçen son 2 yl bizlere fiziksel dünyadan uzakta sosyalleme, çalma, örenme, elenme gibi etkinliklerin yaplabileceini gösterdi ve yeni normalleri artk hepimizin hayatnda her alanda yer alyor dedi.

HAYALLERNZN PENDEN KOARKEN DKKATL OLUN

Sanal bir platformdan bir NFT ya da arsa satn alarak herkesin zengin olma hayalini kurduunu söyleyen Öngel, Her ne kadar milyarlarca (hatta önümüzdeki on ylda trilyonlarca olaca tahmin ediliyor) dolarlk bir ekonomiden bahsedilse de hayalimizin peinden koarken dikkatli olmak gerekli. Bir NFT ya da bir sanal arsa satn aldnzda aslnda yaptnz temel olarak benzersiz dahi olsa birkaç byte büyüklüünde dijital veri almaktan ibaret. Herhangi bir NFT unsurun deeri (fiyat) belli deil, dolays ile burada bir farkllk, bir kulübe üyelik, dierlerinde olmayana sahip olma belki de tek olma hissi ile satn alyoruz ki bu ii çekici yapyor ifadelerini kulland.

KAYBETMEYE HAZIR OLMADIINIZ HçBR EY ASLA RSKE ATMAYIN

leriye yönelik bir büyük kazanç hayali ile satn almann yatrm en çekici hale getiren unsur olduunu belirten Öngel, Unutulmamas gereken ise Metaverse dünyasnda u anda mülkiyet haklar, telif haklar gibi birçok hukuksal konunun hala açk olmas satn aldnz dijital NFTe olan ilginin azalmas ya da bitmesi durumunda elinizde binlerce dolar yatrdnz ama artk 0 dolar eden birkaç byte verinin kalabilecei riski. Bu sebeple Metaverse yatrmlarnzda özellikle dijital coin dünyasnda çokça sarf edilen bir söz kaybetmeye hazr olmadnz hiçbir eyi asla riske atmayn sözünü aklmzdan çkarmamak. Yatrm yapp, ansl olmay ve her gün daha çok insann bizim elimizde olan dijital unsuru talep etmesini dilemek u anda bu alandaki en makul strateji gibi gözüküyor eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git