Elçi anıldı

Tahir Elçi, ölümünün 6'ncı yıl dönümünde anıldı

Haberler 29.11.2021 - 00:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Sur ilçesinde, 6 yl önce iki polis memurunun ehit edildii terör saldrsnn ardndan çkan çatma esnasnda, Dört Ayakl Minare önünde basn açklamas yaparken bana isabet eden kurunla yaamn yitiren Dönemin Diyarbakr Barosu Bakan Av. Tahir Elçi vurulduu yerde anld.

Diyarbakr Adliyesi önünde toplanan ve aralarnda Tahir Elçinin ei Türkan Elçinin yansra, Türkiye Barolar Birlii Bakan Metin Feyziolu, baz CHP ve HDP milletvekilleri, bölge bora bakanlar ile avukatlar terör saldrsnn gerçekletirildii Dört Ayakl Minarenin bulunduu Yenikap Sokana kadar yürüdü. Kalabalk, Elçinin vurulduu yere karanfiller brakt. Tahir Elçinin vurulduu gün yapt basn açklamasnn metninin okunduu anmada, sayg duruunda bulunuldu.

TAHR ELç CNAYET ALALEDE BR CNAYET DEL

Diyarbakr Barosu Bakan Nahit Eren, cinayetinin üzerinden 6 yl geçmi olmasna ramen faillerin ortaya çkarlmasna dair bir istek ve iradenin ortaya konulmadn söyledi. Cinayetin üstünden dört buçuk yl geçtikten sonra bir iddianamenin hazrlandn ve üç polis memuru ile bir örgüt mensubu hakknda kamu davas açldn aktaran Nahit Eren, unlar söyledi:

Tahir Elçi cinayeti alelade bir cinayet deil, bu dava da sradan bir dava deildir. Tahir Elçi, bir siyasi cinayete kurban gitmitir. Diyarbakr Barosu olarak bu siyasi cinayetin aydnlatlmasnn güçlü bir siyasi irade ile mümkün olacan ilk günden beri söylüyoruz. Nitekim dönemin Babakan olarak siyasi sorumluluun muhatab olan Ahmet Davutolu, cinayetten 5 yl sonra cinayetin yaand bu kentte yapt açklamada, bu cinayetin siyasi bir suikast olduunu söyleyerek bizleri bir kez daha dorulamtr. Dönemin Babakannn bu açklamalar soruturmann seyrine yeni bir boyut kazandrmtr. Bu davann, siyasi arlna ve Tahir Elçinin isminin hatrasna yarar bir ekilde sürdürülmesi siyaset ve yarg kurumunun boynunun borcudur. Diyarbakr Barosu olarak, kolluk ve yarg yetkisinin olabildiince keyfi ve kötüye kullanlarak, Tahir Elçi cinayetinin karartlmas çabalarna kar, karanla fener tutmaya devam edeceiz. Bu cinayetin tasarlanmas, ilenmesi ve üzerinin örtülmesinde dorudan ve dolayl rolü ve etkisi olan herkesin yarg önüne çkarlmas için çabamz sürdüreceiz.

KATLLER HAK ETTKLER CEZALARLA CEZALANDIRILMALI

Tahir Elçinin ei Türkan Elçi de yapt açklamada, adaletin çkmaznda olduklarn belirterek, Karmzda beton duvar. Dünyann boluuna barr gibi adaletin sar kulana 6 yldr baryoruz. Bilinsin ki dirliimize, huzurumuza, kardeliimize, umutlarmza karanlk ellerin skt kurunlarn enkaz altnda kalan sadece etimiz, kemiimiz, çocukluumuz, geçmiimiz toplumsal hafzamz deil, ayn zamanda adaletin kendisidir. Adaleti diriltmek de hukuku uygulayanlarn yegane görevidir. Hukukun uygulayclar olan yargçlarn hiçbir etki altnda kalmadan yerde masumca yatan bir vatandan hesabn sormak gibi bir zorunluluklarnn olduu bugün yine hatrlanmaldr. Bilinsin ki umut, güven, huzur içinde yaayacamz bir ülkenin hayali, küstürülen ehirlerle barmann yollarndan biri de bu sokaktan geçer. Hangi etnik kökenden, hangi dilden, hangi dinden olduuna bakmakszn insan insan olmasndan dolay kucaklayan bir hukuk adamnn kanyla lekelenen bu sokan kirinden, ölümün ufunetinden kurtulmas salanmadkça, katiller hak ettikleri cezalarla cezalandrlmadkça vicdann yitirmi, vebal yüklü, yarnlarn kavgasna gebe bir ülkeden baka bize ne kalr dedi.

Dört Ayakl Minarenin önünde yaplan anmann ardndan grup, Elçinin mezarnn bulunduu Yeniköy Mezarlna gitti.

TAHR ELç SORUTURMASI

Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl tarafndan yürütülen soruturma kapsamnda Tahir Elçinin ölümüne ilikin Diyarbakr 10uncu Ar Ceza Mahkemesinde yarglama devam ediyor. Davada, firari PKKl terörist Uur Yakr ile olayn meydana geldii gün görevli olan tutuksuz sank polisler S.T., F.T. ve M.S. sank olarak yarglanyor. Davann üçüncü durumas 12 Ocak 2022de görülecek.

OLAYIN GEçM

Sur ilçesinde, 28 Kasm 2015te, Diyarbakr Barosu tarafndan, terör saldrlarnda zarar gören tarihi Dört Ayakl Minareye dikkati çekmek amacyla basn açklamas düzenlenmi, açklamann ardndan teröristlerin saldrs sonucu polis memurlar Ahmet çiftaslan ve Cengiz Erdur ehit olmu, çkan çatmada Baro Bakan Tahir Elçi hayatn kaybetmiti.

Ana Sayfaya Git