Elçi cinayetini TÜBİTAK çözecek

Elçi cinayetinde TÜBİTAK'a arızalı harddisk gönderildi

Haberler 11.06.2022 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tahir Elçi cinayeti davasnda incelenmesi için TÜBTAKa gönderilen harddisk imajlar arzal olduu için yine açlmad.

Diyarbakrn Sur ilçesinde 28 Kasm 2015 tarihinde açklama yapt srada katledilen dönemin Diyarbakr Barosu Bakan Tahir Elçi cinayetiyle ilgili açlan davada Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Aratrma Kurumuna (TÜBTAK) gönderilen harddisk imajlar bozuk çkt. Elçi cinayeti dosyasnda en önemli delillerden birini oluturan ve bozuk olmas nedeniyle mahkemenin incelenmesi için TÜBTAKa gönderdii PTT Balkçlar ubesi Müdürlüü ile Mardinkap Kebapevi kameralarna ait görüntüleri önceki celselerde TÜBTAKa göndermiti. TÜBTAKa gönderilen imajlarn, 12 Ocakta görülen dava durumasnda bo olduu ortaya çkmt.

KNC TALEP

Mahkeme, bunun üzerine kameralarn imajnn incelenmesi için ikinci defa TÜBTAKtan talepte bulundu. TÜBTAK, TÜBTAK BLGEMden, lgili yaz ile 2020/117 esas sayl dava dosyasnn yaplan durumasnda verilen ara karar gereince; Adli Tp Kurumu Adli Biliim htisas Dairesi Kriptoloji ve Elektronik Cihazlar ncelemesi ubesi Müdürlüünün 31.07.2018 tarihli raporunda 6.2, 6.4 ve 6.10da yer alan PTT Balkçlar ve Mardin Kap Kebapevi kamera kayt cihazlarna ait birebir kopyalarnn içerisinde olduu deerlendirilen TOSHBA marka 23DEEPVGS TZ6 seri numaral hard diskin yaplan incelemeler ve aratrmalar kapsamnda ele alnmas istenmitir. lgili yazmz ve ekinde belirtilen materyal TÜBTAK BLGEMe iletilmi olup, söz konusu talebinize ilikin ilgili merkezimizin cevabi yazs ekte sunulmutur talebinde bulundu.

MAJLAR BOZUK çIKTI

TÜBTAK, gönderilen kamera imajlarn açamad. TÜBTAK BLGEM, söz konusu tutanak altna alarak, tutanakta u ifadelere yer verdi: lgi talep kapsamnda merkezimize (TÜBTAK-BLGEM) gönderilen Toshiba marka 23DEEPVGS TZ6 seri numaral 3TB kapasiteli hard diskin yaplan kontrolünde, mekanik olarak arzal olduu ve içeriine eriilemedii tespit edilmitir. Talep kapsamnda teslimata müteakip merkezimizce gerçekletirilen delil torbas açma videosu ve söz konusu hard diskin arzal olduuna dair tespit videosu ek ile sunulmutur. Ek ile belirtilen CDnin ilgili mahkemesine tarafnzca iletilmesi talep edilmektedir.

4 NOLU GÖRÜNTÜ

Diyarbakr Barosu Yönetim Kurulu üyesi ve dava avukatlarndan Mahsun Bat, orjinallerin deil imajlarn incelendiini aktard. Bat, ATK görüntülerin orijinallerini deil, imajlarn inceledi. Hata bu imajlarda, imaj alnrken hata olumu. Bu ikinci defa oluyor. Kameralarn asllar duruyor. Bizim için önemli olan Mardinkap Kebapevinn 4 Nolu kamerasdr. Mardinkap Kebapevinin 3 kamerasnn görüntüsü açlyor. Ancak olay yerine gönderen 4 Nolu kamerann kayt almad söyleniyor. Daha önce Adli Tp Kurumuna gönderilen kamera imajlarnda 4 Nolu kamerann görüntü almad söyledi. Bu kameraya bir müdahale var m yok mu bu konu bir netlik kazanmad. Bu da yaplacak incelemeler sonucu belli olacak. ATK bu konuda inceleme yapt ve görüntü kayd yapmadna dair rapor düzenledi. Biz de dardan aldmz teknik destekle bu 4 Nolu kamerann görüntü alp almadn inceliyoruz. Bu konuda henüz biz de bir bulguya ulamadk. çalmalarmz devam ediyor. ATK 4 Nolu kamerann görüntü almadn söylüyor bu inandrc deildir. Mardinkap Kebapevinin 3 kameras görüntü alyor, ama olay yerini dorudan gören 4 Nolu kamerann görüntü kayd yapmad söyleniyor. Bu inandrc olmad gibi tesadüf de olduunu düünmüyoruz. Bizim için önemli olan 4 Nolu kameradr, bunun cinayetin aydnlanmasnda dorudan etkisi olacak eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git