'Elçi cinayetinin faili korunuyor'

Sur’da Dört Ayaklı Minare önünde 5 yıl önce kameralar kayıttayken öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin aile avukatı Nahit Eren, cinayetin aslında belli olan failinin korunmaya çalışıldığını söyledi.

Haberler 28.11.2020 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu Bakan Tahir Elçinin 28 Kasm 2015 günü, o dönem çatmalara sahne olan kentin Sur ilçesindeki Dört Ayakl Minare önünde açklama yapt srada öldürülmesinin üzerinden 5 yl geçti. lenen cinayetle ilgili açlan davann ilk durumas geçtiimiz 21 Ekimde, Diyarbakr 10uncu Ar Ceza Mahkemesinde görüldü.

lk duruma gergin geçti. Avukatlar ile Türkan Elçinin da Mahkeme heyetiyle aralarnda yaanan gerilim sonras Elçi salondan dar çkarlmakla uyarlmas üzerine reddi hakim talebinde bulunuldu. Talebin 11inci Ar Ceza Mahkemesince deerlendirmesine karar veren mahkeme, bir sonraki durumay 3 Mart 2021 tarihine erteledi.

O SÖZLER SONRASI HEDEF TAHTASINA KONULDU

Tahir Elçi, 15 Ekim 2015 tarihinde CNN Türkte katld Ahmet Hakann sunduu bir programda sarf ettii sözler sonras hedef tahtasna konuldu. Kendisine yönelik linç kampanyasnn fitilini ateledii Elçi hakknda hemen soruturma balatlp, yakalama karar çkarld. 20 Kasm günü Baro binasnda gözaltna alnp, stanbula götürülen Elçi, Bakrköy 2. Ar Ceza Mahkemesinde hakim karsna çkarld. fadesi alndktan sonra adli kontrol ve yurtdna çk yasa ile serbest braklan Elçi hakknda yöneltilen örgüt propagandas suçlamasyla 5 yla yla kadar hapis istemi ile iddianame hazrland. Yaynna çkt TV kanalna ise 700 bin TL para cezas kesildi. Diyarbakra dönen Elçi, kentte o dönem yaanan silahl çatmalarda zarar gören Sur ilçesindeki Dört Ayakl Minare önünde 28 Kasm 2015te basn açklamas yapt srada ensesinden giren bir kurunla yaamn yitirdi.

KAYIP 13 SANYELK GÖRÜNTÜ

Açklamay takip eden basn mensuplar, öncesi ve sonrasnda yaananlar kamaralar ile kayt altna alsa da, yaanan panik havas içerisinde Elçinin vurulma ann yakalayamad. Olay annda kaytta olan polis kamerasnda, cinayetin ilendii ana ait 13lik saniye görüntünün kayp olduu öne sürüldü. Bu polis kamerasna ait hafza kart da bulunamad. Kukular büyüten ise, ayn sokakta bulunan PTT ubesine ait 5 nolu güvenlik kameras kaytlarna ait 17 dakikalk görüntü kesintisi bulunmas ila bir baka iyerine ait dört kameradan üçü çalrken, cinayet mahallini gören dördüncü kamerann çalmamas oldu. Olay yeri incelemesi ise, cinayetten ancak 4 ay sonra yaplabildi. Tespit edilen 83 delilden sadece 43ü toplanabildi, bunlar arasnda Elçiyi öldüren mermi çekirdei yoktu.

ADL MMARLIK RAPORU: POLS VURDU

lenen cinayete dair balatlan soruturmada 4 yl süre zarfnda hiçbir üpheli yer almad. Olay an kaytlarnda Elçiye doru ate açtklar görülen 3 polis ise tank olarak yer ald. Diyarbakr Barosunun Londra Üniversitesi Gold Smith Koleji bünyesindeki Forensic Architecturea (Adli Mimarlk) bi rapor hazrlatt. Bu raporda cinayetin kamera kaytlarnda ate ettikleri görülen 3 polisten birinin silahyla ilendii tespitinde bulunuldu.

SUçLAMA BLNç TAKSRLE ÖLDÜRME

Bu rapor üzerine Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl, 3 polisin bu kez üpheli olarak ifadelerine bavurdu. 3 basavc ile 5 savcnn deitii 4 buçuk yllk soruturma sürecinden sonra iddianame 26 Mart 2020de hazrlanabildi. Sunulduu 10. Ar Ceza Mahkemesince 3 Nisan 2020de kabul edilen iddianame ile sank polisler M.S., F T. ile S.T. hakknda bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten 2 yldan 6 yla kadar hapis isteniyor.

Hazrlanan bu iddianame, Elçinin vurulduu noktann 100 metre ötesinde polislerce takip edildikleri taksiden inen Uur Yakr ve Mahsum Gürkan adl örgüt üyelerinin açtklar atele polis memurlar Ahmet çiftaslan ve Cengiz Erdurun ehid edildii olayla birletirildi. Hakknda yakalama karar çkarlan dosya san olan terörist Uur Yakra ilikin kasten öldürme, olas kast ile öldürme, 6136 sayl yasaya muhalefet, devletin birliini ve ülkenin bütünlüünü bozma, mala zarar vermekten arlatrlm müebbet hapis talebi söz konusu.

Elçi ailesi avukatlarndan Nahit Eren, öncesi süreçle birlikte Tahir Elçi cinayetini, soruturma sürecinde karanlkta braklan noktalar, hazrlanan iddianame ile mahkeme yaananlar deerlendirdi.

FAL KORUNMAYA çALIILIYOR

Eren, öyle konutu: Yani bu kameralar Dört Ayakl Minareye yönelik kayt yapan kameralar. Bunlarn bir tarafa brakalm, Foto-Film ubesindeki görevli polis memurunun tam da cinayet anna denk gelecek ksma yönelik video kaydndaki 13 saniyelik kesintiyi nereye koyacaz. imdi bu ahs aslnda orada olay mahallinden çekim yapan biri. Kendi beyanlarna göre, o an için yere eildiini ve kayttan çktn söylüyor. Bunun tespiti mümkün deil mi? Mümkün. Silindi mi yoksa o an gerçekten kayt m yaplmad, bunlar tespit edilebilen hususlar. Biz o dönemde soruturma aamasnda talepte bulunduk; söz konusu kaydn orijinaliyle Adli Tpa gitmesi durumda, Adli Tp, kesinti mi yoksa gerçekten çekimden mi çktn tespit edebilirdi. Ama maalesef kolluk bütün yazmalara ramen o kaydn orijinalinin, yani asli kaydn, ellerinde olmadn söyledi. Tabi kopyas üzerinden Adli Tp Kurumu o tespiti yapamayacan bize iletti. imdi bunlarn hepsini yan yana koyduumuz zaman, ilenen cinayetin kim tarafndan, nasl icra edildiini aslnda bize gösteren olgular. Video kaydnda kesintiler gerçekten kastl yaplmsa -ki biz bu kanaatteyiz- aslnda cinayetin faili belli. Ama bir ekilde saklanyor, korunmaya çallyor.

Av. Eren, bu algy güçlendiren bir dier eyin ise delil toplama sürecinde yaananlar olduunu dile getirdi. Delil toplamaya olayn gerçekletii yerden deil, sokan giriinden balandn, bu sebeple 43 delilden öteye gidilemediini söyleyen Eren, Delil toplanmaya cinayet mahallinden balanm olsa belki bugün bu cinayet aydnlatlabilirdi. çünkü silahl ilenen cinayetlerin en önemli delili, mermi çekirdeidir. Yani siz o an orada balam olsanz belki bugün, ölüme sebep olan mermi çekirdeini elde edilmi olurdunuz. Bütün bunlar yan yana koyduumuz zaman Tahir Elçi cinayetinin, ilk yaand andan itibaren salkl bir ekilde yürütülmediini, failleri ortaya çkarma yönünde bir çaba veya ura olmadn bize gösteriyor. Bu nedenle cinayetin kim tarafndan ilendiinin bilindii kanaatindeyiz dedi.

CEZASIZLIK POLTKASI DEVREDE

Bölgede kolluk güçlerinin kart cinayet ve hak ihlallerine yönelik devletin bir cezaszlk politikas izlediine dair üphe duyulmayan bir gerçek olduunu vurgulayan Eren, bu pratiin kendisini yllardr devam ettirdiini belirtti.

2000li yllarda Avrupa Birliine uyum süreci ile birlikte bölgede 90 yllarda ilenen faili meçhul cinayetlere ilikin Kulp Davas, JTEM Davas, Mu-Vartinis cinayetleri gibi çok ciddi davalar açldn hatrlatan Eren, fakat bir noktadan sonra bu dosyalarn bat illerine nakledilip, bütün o tankl, aleni ilenen cinayetlerin hepsinin beraatla sonuçlandrldna iaret etti.

Ana Sayfaya Git