Elçi davası görüldü

Sanıkların tutuklanmalarına ilişkin talebin reddedildiği duruşma, 14 Temmuz 2021'e ertelendi. Sanıklara adli kontrol tedbiri olarak yurtdışı çıkış yasağı getirdi.

Haberler 04.03.2021 - 09:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu eski Bakan Tahir Elçinin öldürülmesiyle ilgili 3ü polis 4 sann yargland davann 2nci durumas Diyarbakr 10. Ar Ceza Mahkemesinde görüldü. Sanklarn tutuklanmalarna ilikin talebin reddedildii duruma, 14 Temmuz 2021e ertelendi.sanklara adli kontrol tedbiri olarak yurtd çk yasa getirdi.

Diyarbakr Barosu eski Bakan Tahir Elçinin öldürülmesine ilikin sank polisler S.T., F.T. ve M.S.nin bilinçli taksirle öldürmeye sebebiyet verme, firari Uur Yakr hakknda ise iki polis memurunu öldürme, bir polis memurunu öldürmeye teebbüs etme ve Elçiyi olas kastla öldürme suçlarndan Diyarbakr 10. Ar Ceza Mahkemesinde açlan davann 2inci durumas yapld.

Sabah balayan durumada, Elçinin ei Türkan Elçi, aabeyleri Mehmet ve Ömer Elçi ile Diyarbakr Barosu yan sra birçok kurum ve baronun davaya katlma talebini deerlendiren mahkeme heyeti, suçtan zarar görme ihtimallerine binaen Türkan Elçi, Ömer ve Mehmet Elçi ile Diyarbakr Barosunun davaya katlma talebinin kabulüne, dier kurumlarn Tahir Elçinin öldürülmesinden dolay zarar görmedii gerekçesiyle davaya katlma taleplerinin reddine karar verdi.

6 EL ATI ETTM

Daha sonra Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) üzerinden durumaya katlan sank polislerin savunmalarna geçildi. Hakkndaki iddialara ilikin savunma yapan sank polis Sinan T., Olay günü haber merkezinin anonsuyla Dört Ayakl Minarede görev aldm. 25 metre mesafede postane ile cami girii önünde görev aldm. Meydanda silah sesi gelince cami giriinde silahm doldurarak beklemeye baladm. lk ahsa iki el ate sonra gelene 4 at yaptm. kinci koan 4-5 metre sonra bana ate etti yaralandm. Bulunduum yere çöktüm. Görüntülerde net gözüküyor önümde zrhl araç ve bir kornet araç vard. Dört Ayakl Minare görülmüyordu. Yakn mesafede ve hedef gözeterek örgüt üyesine at yaptm. Dier sanklarla ayn ubede çalyorduk. Hiçbir istihbari bilgi gelmedi. ikayetçiyim. Davaya katlma talebim yoktur dedi.

Ardndan çapraz sorguya alnan sank Sinan T., mahkeme bakannn, Londra Üniversitesi raporuna göre üphelisiniz bu konuda bir söyleyecein var m? sorusuna, Raporun gösterdii yerde olsaydm dier polisler de beni görürdü. Kornet arac görüümü engelliyordu. Mesut Sevgiyi hiç görmedim. Kornetin arkasnda olduum için görmedim yantn verdi.

Avukatlarn da sorularn yantlayan Sinan T., sorulara u yantlar verdi:

*HANG DÖNEMDE DYARBAKIRDA GÖREV YAPTINIZ?

2013- 2019da görev yaptm. Tahir Elçiyi isim olarak tanyordum. Basn açklamasn kayt altna almak için oradaydm. Net olarak alt el ate ettim. Yaralandktan sonra ate etmedim. Silah yere koydum.

*Örgüt militanlar size yöneldiler, size doru kotular, daha önce ananos aldnz m?

Bir ticari taksinin Balkçlarba istikametinden geldii anons edildi sadece. ki arkadamn ehit edildii de anons edilmedi. stihbarat ubeden tandm yok, bulunduumuz sokakta stihbarat ubeden kimseyi görmedim. stihbarat ubesinin kameramanlar vard.

Cemal Temizöz ve Kamil Atak tanmyorum. Mermi sol karn boluundan içeri girdi. ahsn gidi yönüne doru at ettim. Önümde araba vard. Tahir Elçi yönüne doru at etmedim. Dört Ayakl Minarenin ayaklar dahi görünmüyordu. Sonra gittim baktm o yöne doru at etmem mümkün görünmüyordu. Yaralandktan sonra kimseyi göremedim.

*2019 ylnda Diyarbakrda çaltnz? Kaç yl Güvenlik ubedeydiniz?

Tam hatrlamyorum. Yaralandktan sonra araç bakm bölümüne geçtim. Güvenlik ube basn açklamasna dair raporunu hazrlar. Dier ubelerin çalma prensibini bilmiyorum. Terörle Mücadele ve stihbarat da takip ediyordu. Herhangi bir soruturmaya tabi tutulmadm.

*Sokakta kimler vard?

ki ekip arkadam vard. Dier ksmlarda ise Fuat ve dier ekip vard. Kameramanlar ve insanlar vard.

*Sivillerin korunmas açsndan tedbirli davrandnz mi?

Silah sesleri geldikten sonra sokak içerisinde kimse kalmad. Görerek ve hedef göstererek at yaptm. Dökümcüler Sokakta görevliler vard ama tarif edemem imdi. Kimin olduunu bilemem.

* Savcla kaç kez ifadede bulundunuz?

ki defa savcla ifade verdim. Sadece beyanlarmz alnd. Dökümcüler Sokakta karlkl olarak dier polislerle duruyorduk. Bursa, Antep, Bakale sonra güvenlik ubeye geldim. Biz emir komutayla çalrz. Emirlere uyarz.

YOUN SLAH SES VARDI

Daha sonra mahkeme bakannn, kaçan örgüt üyeleri ve sokakta bulunan polisler dnda silah kullanan oldu mu, uzun namlulu silah kullanld m? sorusuna yant veren Sinan T., Görmedim. Youn silah sesi vard. Uzun namlulu silah sesini yaralandktan ksa süre sonra duydum. Ksa sürede önümden geçtikleri için arkasnda polis var myd göremedim. Kontrol etmedim. Bizim görevimiz sadece basn açklamasn tutanak altna alp sunmaktr. Görüntülerde net gözüküyor örgüt üyesinin önünde ve arkasnda kimse yoktu diye konutu.

RAPOR TARAFLIDIR

Sinan T.nin avukat ise müvekkilinin beyanlarna katldn belirterek, Müvekkil sank deil madurdur. Müvekkilim orda sadece snrl bir güvenlik salamak için oradadr. Merhumun ölümünden sorumlu tutulaca anlamna gelmez. Hayati derecede yaralanan müvekkilin sank olmas üzücüdür. Londra laboratuvarndan gelen tarafl raporla müvekkilin sank durumuna dümesi üzücüdür. Müvekkilim yaraland için ikayetçiyiz. Davaya katlma talebinde bulunuyoruz dedi.

ARJÖRÜM BTT ARJÖR STEDM

Hakkndaki iddialara ilikin savunma yapan Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) ile ihraç edilen ve o dönem polis olan sank Mesut S., Olay günü ekip amir vekili Fuat T. görevli olduumuzu söyledi. Dört Ayakl Minareye gittik. Görevimiz basn açklamasn kayt altna almakt. Basn açklamas bitti. Yal bir adam Tahir Elçinin yanna geldi, konuma bitmeden silah sesi geldi. Benim Tahir Elçi ile aramdaki mesafe 1 buçuk metreydi. Balkçlar Ba istikametine baktmda iki kiinin geldiini gördüm. lkinde silah yoktu, ikincisinin elinde silah vard. Ben de ayaklarna doru at ettim. Tahir Elçi tam arkamdayd. Sank duvara doru kaçarken ben 3 el at yaptm. At açsyla bakan arasnda 5 metre vard. Yan at pozisyonda at yapyorduk. Malum raporun aksine biz yatay açsyla at yapyorduk. Güvenlik alma gibi bir görevimiz yok. Sadece ahsn sokaa girdii an gördük. Biz de telsiz olmad için anons yapld m bilmiyorum. Tahir Elçinin vurulma ann görmedim. Mermim bittiinde bir kiinin yerde olduunu gördüm. arjörüm bitti, baka arjör istedim. Kimse gidip rahmetli bakana müdahale etmedi. Sadece silah ve ambulans istiyorduk. Dier sanklara ayn ubede görev yapyorduk dedi.

TUTARSIZLIK VAR

Mahkeme bakannn Londra Üniversitesinin raporuna göre açk bir ekilde Tahir Elçie at yapabileceini belirtmesi üzerine Mesut S., Tahir Elçinin vücudunun yüzde 30u minarenin arkasna düüyor. Sanki bakan sokan içinde ve minarenin önünde vurulduu söylüyor. Tek bir tank var gazeteci Mehmet Türk. Yüzü dört ayakl minareye dönük bir ekilde hendeklere yöneldii srada yere dütü diyor. Ve minarenin arkasndayd diyor. çok sayda silah sesi geldii için uzun namlulu silah sesi var myd fark edemedik. Sokak 7 metre benimle bakan arasnda hemen arkamda 2 metre var. Modellemede tutarszlk var yantn verdi.

Mesut S., avukatlarn sorularna u yantlar verdi:

*Militanlar sokaa girdiinde gördünüz mü?

Bana göre soldan gelen ahs gördüm. Koarken elinde silah olduunu gördüm. Sinan T.ye gelmeden önce ahs gördüm. O zaman fark edemedik Sinan T.nin vurulduunu. Sinan Beyin sokaktan içeri girdiini arabann orada gördüm. Sinan Bey açmzdan biraz daha içerde. ahs çapraz yaparak geliyor. Ayn gün amirlerim tarafndan mülakata alnmadm. Sur lçe Emniyete ayn günün öleden sonra çarlmadk. TEM ubede savclk ve 4 müfetti ifademizi ald. hraç edilmeme dair hakkmda herhangi bir soruturma yoktur.

*Olaydan hemen sonra nereye gittiniz?

l Emniyet Müdürlüüne gittim. Ölümden sonra Diyarbakrdan sonra hemen tayinim gerçekleti. Hedef olduk çünkü. Bunlar vurdu diyorlard. Devlet öyle uygun gördü. Olay günü sarslmaz silah kullanyordum. Silahmda 15 mermi vard. Mermilerin hepsi bitti. ahslarn bize doru komas ve bizi geçmesi yaklak 9 saniye sürdü. Bu sürede mermim bitmiti. Ben de yerdeki stihbarat ube kameramannn silahn alp karya geçtim. Köe banda siper aldm. ahs duvar dibinden kaçyor ama Londra raporunda sanki duvardan 2 metre uzaktaym gibi çizilmi. Ben arjör isterken Tahir Elçinin yerde olduunu gördüm. lk eylemcide silah olmad için ona hiç at etmedik. Fuat T.yle aramzda hiçbir sohbet geçmedi. Sadece arjör istedim. Biz silahl ahs etkisiz hale getirirsek bakan koruyacamz düündük.

KAç EL ATI ETTM HATIRLAMIYORUM

Hakkndaki iddialara ilikin savunma yapan sank polis Fuat T. ise unlar belirtti: Olay günü 10.30da Diyarbakr Barosunun Dört Ayakl Minare önünde açklama yapaca komiser tarafndan bana iletildi. Güvenlik ube olarak orda görev aldk. Gittik orda konum aldk. Ben ve Mesut, Dört Ayakl Minare önüne geldik. Gazetecilerin beklenmesi üzerine 10.40ta basn açklamas yapld. Açklamaya katlanlar dalrken, bir yal adam Tahir Elçi ile konutu. O srada iki ahs bizim bulunduumuz yöne ate ederek komaya balad. Bize doru gelirken ate etmeye balad. Ben de korner aracn önündeydim. ahsa doru hedef gözeterek at yaptm. Kaç el at yaptm hatrlamyorum. O alanda canl olarak kimse yoktu. Vedat Komiserimin ambulans istediini gördüm. Takviye ekipler geldi.

SLAH SESLER çOALDI

Benim olduum yerde Tahir Elçiyi görmedim. Bir ahsn yerde yüzüstü olduunu gördüm. Daha sonra Tahir Elçi olduunu fark ettim. Dört Ayakl Minare bizim Tahir Elçiyi görmemizi engelliyordu. Benim olduu yerden Tahir Elçi görme imkan sfr. Yal adamla konuurken onu gördüm daha sonra görmedim. ahslarn sokaa girmesiyle birlikte silah sesleri çoald. Hangi silahtan hangi ses geldiini ayrt edemezdik. Londradan gelen yanl bir rapor Tahir Elçiyi vurma imkanmz yok.

Sank Fuat T.nin avukat, olay yerinde keif yaplmasn talep etti.

Daha sonra avukatlarn sank Fuat T.ye birçok soru yöneltti. Fuat T.ye sorulan sorular ve verdii yantlar öyle:

*Diyarbakrda kaç yl görev yaptnz. O gün göreviniz neydi?

1998-2016da Diyarbakrda görev yaptm. Güvenlik ubeye bal ekip amir vekiliydim. Biz basn açklamasn takip ediyorduk sadece. Dier arkadalarn görevi neydi bilmiyorum. Sinan T.yi yaral olarak gördüm. ahs bize doru gelirken hedef alarak silahm çektim. Ben akam görüntüleri izlerken bizim bulunduumuz yere doru silahn attn gördüm.

*Uzun hattan görüelim demek nedir?

Cep telefondan görüelim demektir. Basn açklamasnda telsiz sesini kstmz için telefondan konuuruz. Benle Mesut arasnda diyalog geçmedi. Sorumlu Vedat Komserimin yanna bizden yaralanan var m bakmaya gittim. Sinann yanna gittim. Vurulma ann görmedim. Teröristi o yöne ate ederken gördüm. Kornet aracn önündeydim, Mesut da yanmda bekliyordu. Terörist ahs sol taraftan sokaa girdikten sonra ben de yer deitirip orta alana gittiimde Tahir Elçinin yerde olduunu gördüm. Olaydan sonra kendi emniyetimize gittik. Kaç el at ettiimi ve silah kontrol edip etmediimi hatrlamyorum. Terör ubede olayn görüntülerini akam saatlerinde ifademizi verirken izledim.

*Sizin de imzanzn bulunduu olay tutana neden akam saat 21.00da düzenlendi?

Onu bilmiyorum.

Mahkeme heyeti, durumaya yarm saatlik ara verdi. Arann ardndan mahkeme heyeti, talepleri ald. Cumhuriyet Savcs, biri gizli tank olmak üzere 5 tann gelecek celsede dinlenmesi için talimat yazs yazlmasn talep etti.

SANIKLARIN DURUMADA HAZIR EDLMES STEND

Durumada söz alan avukat Aynur Tuncer Yazgan, gelecek celsede sanklarn durumada hazr edilmesini, gizli tann dinlenmesinde kendilerinin de dorudan soru sormalarna olanak tannmasn talep etti.

SANIKLARIN TUTUKLANMASI TALEP EDLD

Diyarbakr Barosu Bakan avukat Cihan Aydn, sanklarn kaçma üphesi ve suçun mahiyeti göz önünde bulundurularak sanklarn tutuklanmasn talep etti. Mahkeme heyeti, sank 3 polisin tutuklanmas talebini reddederek, adli kontrol tedbiri olarak yurtd çk yasa uygulanmasna karar verdi.

Mahkeme heyeti gelecek celsede, dinlenecek gizli tann sesinin deitirilerek mahkeme huzurunda dinlenmesine, sank polis, Sinan T.nin suçtan zarar gören olarak kabulüne hükmetti. Mahkeme ayrca, sank avukatlarn keif talebinin daha sonra deerlendirilmesine, 5 tann gelecek celsede dinlenmesine, sanklarn mahkemeye bizzat katlma talebinin reddine karar vererek durumay 14 Temmuza erteledi.

Ana Sayfaya Git