Elçi Davasında Davutoğlu tanık

Tahir Elçi'nin öldürülmesi ve 2 polisin şehit edilmesine ilişkin davanın 5’inci duruşması yapıldı

Haberler 16.06.2022 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesinde 7 yl önce 2 polisin ehit edildii terör saldrs ve sonrasnda çkan çatmada dönemin Diyarbakr Baro Bakan Tahir Elçinin hayatn kaybetmesine ilikin davada, firari terörist Uur Yakrn aralarnda bulunduu 4 sann yarglanmasna devam edildi. Mahkeme, Diyarbakr Barosu Bakan Nahit Erenin, cinayete siyasi suikast dediini söyledii dönemin babakan ve Gelecek Partisi Genel Bakan Ahmet Davutolunun tank olarak dinlenmesine karar verip, durumay ileri bir tarihe erteledi.

10. AIR CEZA MAHKEMES

Diyarbakr 10. Ar Ceza Mahkemesindeki durumaya tutuksuz yarglanan polis memurlar S.T, F.T. ve M.S, Ses ve Görüntü Biliim Sistemi üzerinden katld, Elçinin ei Türkan Elçi ve avukatlar da salonda hazr bulundu. Elçi ailesinin avukatlar, tutuksuz yarglanan polis memurlarnn durumada dinlenilmesini talep etti. Sank polisler, savunmalarnn sorulmas üzerine önceki beyanlarn tekrarlayarak, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi talebinde bulundu.

AHMET DAVUTOLU TANIK

Elçi ailesinin avukatlarndan Erdal Doan, dönemin babakan Ahmet Davutolunun tank olarak dinlenilmesini talep etti.

Verilen arann ardndan mahkemece; ATKya müzekkere yazlarak olayla ilgili görüntü kaytlar arasndaki kopukluun nedeninin sorulmasna, ATK ve TÜBTAKa gönderilen önceki müzekkere sonuçlarnn beklenilmesine, Ahmet Davutolunun tank olarak dinlenilmesine, tank olarak dinlenilmesi istenilen polislerin dinlenilmeleri taleplerinin reddine, ihbar mektubu gönderen kiilerin dinlenilme taleplerinin reddine, sanklarn SEGBS ile durumalara katlmalarna dair ara karar kurularak duruma 23/11/2022 günü saat 10:00a ertelendi.

DURUMA SONRASI AçIKLAMA

Diyarbakr Baro Bakan Nahit Eren, duruma sonras adliye binas önünde basn mensuplarna açklamada bulundu. Kendi imkanlaryla Londrada hazrladklar deliller ile iddianamenin açldn belirten Eren, Biz maddi gerçein aça çkmasn istiyoruz. Elçi cinayetinin bütün yönleriyle aydnlatlmasn istiyoruz. Mahkeme bir ksm taleplerimizi kabul etti. Ahmet Davutolunun tank olarak dinlenmesine yönelik talebimiz kabul edildi. Olay yerindeki istihbaratçlarn dinlenmesi, sank polislerin SEGBS üzerinden deil dorudan mahkemede hazr edilmesi taleplerimiz ise reddedildi dedi.

Cinayetin bütün yönleriyle aydnlatlmas için bu taleplerin önemli olduunu vurgulayan Eren, Bizim için cinayetin yaand dönemdeki örgüt mensubunu takip eden istihbarat birimi üyesi güvenlik elemanlarnn, yine ayn ekilde olay gününe ilikin dinlenmesini istediimiz kiilere dönük talepler maalesef reddedildi. Bütün yetkililere bir kez daha buradan niyetimizi, irademizi açkça dile getirmek istiyoruz. Bizler ömrünü bara adam Tahir Elçi soruturmasnn bütün yönleriyle aydnlatlncaya kadar mücadele etmekten vazgeçmeyeceiz diye konutu.

ANA TALEPLERMZ REDDEDLD

Açklamada konuan avukat Orhan Kemal Cengiz ise istihbarat raporunun eklerinin gelmesi ve Ahmet Davutolunun bir sonraki durumada dinlenmesini olumlu bulduklarn ifade ederek, Fakat ana taleplerinin reddedilmesini olumsuz karlyoruz dedi.

Orhan Kemal Cengiz, stihbaratç polislerin, ihmal, kast ne denilirse denilsin eylemlerine ilikin dinlenmesini istedik. O taleplerimiz reddedildi. Mahkemenin maddi gerçei ortaya koymama süreci devam ediyor. Bugün dile getirdiimiz bütün taleplerin ara kararla yine reddedildiini gördük dedi.

ADALET çN GÜçLÜ BR DREN VAR

Bölge barolar adna konuan Ar Barosu Bakan Mehmet Salih Aydn, Ahmet Davutolunun Bu bir siyasi suikasttr söylemini bütün boyutlarn durumada anlatmasn bekliyoruz eklinde konutu. Aydn, u muhakkak ki kimse bu hakikatin önüne geçmeyecektir. Tahir Elçi davasnn öncesi, sonras vardr. El birliiyle kapatlan delillere kar güçlü bir direni var. Geç de olsa adalet tecelli edecektir ifadesini kulland.

STENLEN CEZALAR

Diyarbakrn Sur ilçesinde 28 Kasm 2015te Diyarbakr Barosunca, terör saldrlarnda zarar gören tarihi Dört Ayakl Minareye dikkati çekmek amacyla basn açklamas yaplm, açklamann ardndan teröristlerin saldrs sonucu polis memurlar Ahmet çiftaslan ve Cengiz Erdur ehit olmu, çkan çatmada dönemin Diyarbakr Baro Bakan Tahir Elçi hayatn kaybetmiti.

Saldrya ilikin hazrlanan iddianame mahkemece kabul edilmiti. Saldrnn ardndan kaçan PKKl Mahsum Gürkann bölgede gerçekletirilen operasyonda etkisiz hale getirildii belirtilen iddianamede, yakalama karar çkarlan terörist Uur Yakr hakknda devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozmak, 2 polis memurunu kasten öldürmek suçlarndan 3er kez arlatrlm müebbet ile Tahir Elçiyi olas kastla öldürmek suçundan 20 yldan 25 yla, polis memuru S.Tyi öldürmeye teebbüs suçundan 20 yla, mala zarar vermek ve ruhsatsz silah bulundurma, tama veya satn alma suçundan da 1 yl 4 aydan 5 yla kadar hapis cezas isteniyor.

Polis memurlar S.T, F.T. ve M.S. hakknda da bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme suçundan 2 yldan 6ar yla kadar hapis cezas talep ediliyor.

Ana Sayfaya Git