Elçi suikastı hala meçhul

Özmen, suikastın üzerinden geçen 2 yıla rağmen soruşturma dosyasında olayın faillerinin tespit edilmesine yönelik somut hiçbir ilerleme kaydedilmediğine dikkat çekti.

Haberler 29.11.2017 - 10:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Sur ilçesindeki tarihi Dört Ayakl Minarede 28 Kasm 2015 günü güvenlik güçleriyle PKKl teröristler arasnda çkan çatma srasnda bandan vurularak yaamn yitiren Diyarbakr Barosu Bakan Tahir Elçi ölümünün 2nci yl dönümünde vurulduu yerde anld.

Tahir Elçinin öldürüldüü Yeni Sokaktaki anmaya, HDP Grup Bakan Vekili Ahmet Yldrm, HDP milletvekilleri; Osman Baydemir, Meral Dan Beta, Erturul Kürkçü, CHP stanbul Milletvekili Sezgin Tanrkulu, Tahir Elçinin ei Türkan Elçi, Diyarbakr Baro Bakan Ahmet Özmen, avukatlar ve Türkiyenin bir çok ilinden gelen baro temsilcileri katld. Anmann yapld bölgede polis ekipleri tarafndan youn güvenlik önlemleri alnrken, bomba arama köpei bölgede aramalar yapt.

Anma programnda, önce Elçinin 2 yl önce ayn yerde yapt açklama kendi sesinden dinletildi. Açklamaya katlanlar, Elçinin vurulduu Dört Ayakl Minare yaknlarnda kurulan polis bariyerin önüne gelerek, karanfil attklar esnada, HDP Milletvekili Meral Dan Beta, bariyerlerin üzerinde bulanan brandalar sökmesi dikkat çekti.

VURULDUU TARH, MLAD OLDU

Anmada konuan Diyarbakr Baro Bakan Avukat Ahmet Özmen, ölümün, çou zaman bir cam kr gibi keskin ve kalanlar için sonsuz bir burukluk olduunu söyledi. Özmen, öyle dedi:

Yine biliyoruz ki, bu burukluumuzun yarna kalan bir sesi vardr. Bu ses hukuk, vicdan ve adaletin hiç kslmayacak sesi, yani Tahir Elçinin sesidir. Bu inançla yineliyoruz, Tahir Elçinin sesindeyiz. Tahir Elçinin iki yl önce tam da buradan bütün taraflara savaa, operasyona ve çatmaya kar yükselttii sesin duyulmam olmas, siyasi, hukuki ve toplumsal alanda büyük tahribatlar ve krlmalar yaratmtr. Yaanan bu olumsuzluklarn devamnda ülke demokratik kazanmlardan uzaklaarak hiç olmad kadar baskc bir rejim sürecine girmitir. Evrensel insan haklar hukuku, demokratik ve bireysel haklar askya alnm, Anayasa ile güvence altna alnan basn özgürlüü, örgütlenme ve sendikal haklar gibi demokratik siyasal rejimlerde vazgeçilemeyecek temel haklar snrlandrlmtr.

Türkiyede 2015 yl Temmuz aynn onarlmas güç sorunlarla kar karya kalnan yeni bir sürecin balangc olduunu anlatan Baro Bakan Özmen, bu sürecin devamnda Tahir Elçinin öldürüldüü 28 Kasm 2015 tarihi ise, Türkiyenin demokrasiden ve bartan alenen uzaklat bir sürecin milad olduunu söyleyerek, konumasn öyle sürdürdü:

Bu tarihten itibaren siyasal iktidarn demokratik deerlere srtn dönmesiyle balayan yeni süreç, bata insan haklar ihlallerinde art, sivil yerleim alanlarnda çatmalarn yaygnlamas, göç ve duygusal kopuun balangc da olmutur. çözümün, diyalogun ve müzakerenin yerini maalesef yeniden iddet ve güvenlikçi politikalar almtr. Geçen iki yllk süre zarfnda ebedi bakanmzn dikkat çektii ve engellemek için de hayatn ortaya koyduu olaylar bütün arlyla yaanm ve toplumda izleri silinemeyecek derin yaralar açmtr. Türkiyenin demokrasiden uzaklamas ayn zamanda Kürt meselesinin de demokratik ilkeler çerçevesinde çözüm yöntemlerini zorlatrmaktadr. Daha önce de tecrübe edildii üzere ülkedeki derin siyasal krizlerin ba göstermesinin temel nedeni, Türkiye devletinin demokratik teamüllerden uzaklamas olmutur. Demokratik teamüllerden uzaklamann tezahürü devletin Kürt meselesinde güvenlikçi politikalarna geri dönüü olmu böylelikle toplum, çatmalarn yorgunu ve maduru olmaya itilmitir. Tahir Elçinin katledilmesi tam da bu siyasal ve demokratik zeminden geri dönüün balangc olmutur. Yürürlükteki OHAL rejiminin kaldrlmas, geçmile yüzlemek ve Tahir Elçi suikastnn aydnlatlmas bu minvalde yeniden normalleme zeminini yaratarak sorunlarn iddetten uzak demokratik zeminde tartlmasn salayacaktr. Ne yazk ki siyasal iktidarn bu normallemenin balayacana dair bir iradeyi ortaya koymuyor olmasn üzülerek gözlemlemekteyiz.

SIRADAN BR SORUTURMA DOSYASI HALNE DÖNÜTÜRÜLMEKTEDR

Diyarbakr Baro bakan Ahmet Özmen, suikastn üzerinden geçen iki yla ramen soruturma dosyasnda olayn faillerinin tespit edilmesine yönelik somut hiçbir bir ilerleme kaydedilmediine dikkat çekerek, öyle devam etti:

Tahir Elçi dosyas önemsenerek itinayla soruturulan bir dosya olmaktan ziyade, sradan bir soruturma dosyas haline dönütürülmektedir. Dönemin Babakan ve Adalet Bakannn faillerin bulunaca beyan ve taahhüdüne ramen söz verenlerin bu resmi söz ve taahhütlerine aykr davranmas tipik bir devlet refleksi örneini oluturmaktadr. Bu durum bizleri kayglandrsa da bizler adaletin tecelli edecei umudumuzu halen koruyor ve korumak zorundayz. Bu suikast aydnlatlmad sürece Türk hukuk siteminin adalet terazisi ail kalacaktr. Her frsatta dile getirdiimiz üzere yeni ve karanlk sürecin balangcna zemin sunan Tahir Elçi suikastnn tüm yönleriyle aydnlatlmas güçlü ve etkin bir kamu iradesinin ve hükümet desteinin ortaya konmas ile mümkün olacaktr. Devlet olmann sorumluluu gerei bu beklenti, talep ve temennimiz hakl ve merudur. Bu ülkenin Babakan olduklar dönemde Diclenin kenarnda kurdun kapt bir koyunun mesuliyetini üstlenenlere bir kez daha sesleniyoruz. Tahir Elçi bir baro bakan, saygn bir hukukçu ve insan haklar savunucusuydu, Diclenin kysnda deil Diyarbakrn merkezinde onlarca kamerann önünde adeta canl yaynda katledildi bugünün Cumhurbakan olarak mesuliyetinizin gereini yerine getirmenizi bekliyoruz.

Açklamann ardndan anmaya katlanlar Elçinin vurulduu yere karanfil brakarak oradan ayrld.

BAYDEMR: KARANLIKTA KALAN HER CNAYET YEN CNAYETLERN HABERCSDR

Diyarbakr Barosu Bakan Tahir Elçi, vurulduu yerden sonra mezar banda da anld. Buradaki anmaya, ei Türkan Elçi, Diyarbakr Baro Bakan Ahmet Özmen, HDP milletvekileri Ahmet Yldrm, Erturul Kürkçü, Osman Baydemir, Meral Dan Beta, CHP Milletvekili Sezgin Tanrkulu, Ankara Baro Bakan Hakan Canduran, Sakarya Baro Bakan Zafer Kazan, Türkiyedeki çeitli illerin Baro bakanlar, sivil toplum kuruluu temsilcileri ve avukatlar katld. Elçinin mezarna karanfil braklmasnn ardndan katlmclar yaptklar açklamada, Elçi cinayetinin aydnlatlmasn talep etti.

TAHRN BAYRAINI DÜÜRMEDK, DÜÜRMEYECEZ

HDP anlurfa Milletvekili ve parti sözcüsü Osman Baydemir, bu corafya mutlaka bir gün bar ve özgürlüün geleceini ve adaletin tecelli olacan ifade ederek, Zerre kadar üphe duymadk. üphe duymadmz için bugün bar elçisinin dostlar olarak bugün buradayz. Bar özgürlükle gelecek ve adaletle korunacak. Savatan, çatmadan, kutuplatrmadan, ötekiletirmeden, fikir hürriyetine saldrmaktan elinize ne geçti. Tarih, onlar yarattklar enkazlarda çirkin bir surat olarak gösterecektir. Bu ülkenin vicdan sahibi bütün hukukçulara, çarmzdr, bir cinayet neden aydnlatlmaz, neden karartrllr? Karanlkta kalan her cinayet yeni cinayetlerin haberleyicisi ve zeminin hazrlaycsdr. Tahir Elçi, benim örencilik yllarmda ideoloydu. Tahirin bayran düürmedik, düürmeyeceiz dedi.

EMNYET KAMERASINDA 13 SANYELK BR GÖRÜNTÜ KAYBI VAR

CHP stanbul Milletvekili Sezgin Tanrkulu ise, Elçinin olayn soruturan Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna çarda bulunarak, soruturmada gizliliin olmamasna ramen, avukat ve Baro ile neden bilgi paylalmadn sordu. Tanrkulu, Elçi, etkin bir soruturma için mücadele ettiini fakat, kendi soruturmas etkin ve adil bir ekilde soruturulmadn ifade ederek, Emniyet kamerasnda 13 saniyelik bir görüntü kayb var, bu görüntü kaybnn nedeni bugüne kadar neden açklanmad? Neden hafza kart ve kamera emanete alnmad ve bilirkii tarafndan incelenmedi? Olay yerini gören i yerinde 4 kamera var, 3ü iyerinin içine dönük, ama Tahirin vurulma ann gören kamerada ise herhangi bir kayt saptanlmam, buna müdehale olup olmad konusunda bir inceleme yaplmad konusunda savclk bir açklama yapmaldr. Olay yerinde birden fazla emniyet görevlisi var. Tahirin vurulduu yeri dorudan doruya gören ve ate eden emniyet görevlilileri var, neden bugüne kadar onlardan bir tanesinin beyan üpheli sfatyla alnmad? Etkin ve adil bir soruturulma yaplmak isteniliyorsa bütün bu sorulara cevap vermek gerekiyor. Biz faiilerin aa yukar kim olduklarn biliyoruz ve tahmin ediyoruz. Onlarn kulland deyimle, unu söyleyeceim, hrsz evin içindeyse kilit ie yaramaz diye konutu.

ELçNN DOSYASIYLA LGL BR MLM LERLEME YOK

HDP Adana Milletvekili Meral Dan Beta da,soruturmada bir ilerlemenin yaanmasna tepki göstererek, Bugün yürekten hissettik ki, ac çok taze ve yaramz kanamaya devam ediyor. çünkü, bilinen failleri ve katilleri korunmaya devam ediyor. AKPnin son 2 yldr yaatt bütün ihlal ve olaylarn start Elçiyi katlederek balad. AKP failli meçhul cinayetlerin üzerine gideceim derken, bugün failleri saklama konusunda bir maharet sergiliyor. Tahir Elçinin dosyasyla ilgili bir milim ilerleme yok. Hala bir üpheli ifade vermedi. Meslekta, arkada olarak ondan özür diliyorum. Onun takip ettii davalar da onun davas da sahipsiz kalmayacak dedi.

ELçNN KATL BULUNURSA ADALET VE BARI SALANACAK

Anma programnda söz alan Ankara Baro Bakan Hakan Canduran ise, Elçinin katilleri bulunursa, adalet ve barn salanacan dile getirerek, Bugün bütün Türkiyede insanlar yas tutuyor ve üzüyüyor. Tahir bakanmz iddet ve terörden nefret ederdi. O gerçek bar elçisiydi. Bugün 2 yl üzerinden geçmesine ramen katillerinin bulunamamas barn tecellisini hep geçirdikmekte, hep önlemektedir. Biz Ankara Barosu olarak tek bir ey istiyoruz, adalet. Eer Tahir Elçinin katili bulunursa adalet ve bar salanacak diye konutu.

BUGÜN BRBRMZE SARILDIK VE BRLETK

Sakarya Baro Bakan Zafer Kazan da, öldürülen Diyarbakr Emniyet Müdürü Gaffar Okann memleketinden geldiini belirterek, Diyarbakrllara, Gaffar Okann sevgi ve bar dolu ruhunu getirdim. Bugün bar, huzur için bir aradayz. Tahir Elçi bize bartan, savan çözüm olmadndan söz ederdi. Bugün birbirimize sarldk ve birletik. Tahir Elçinin acsnda birbirimizi teselli ettik. Bu ülkede bar içerisinde yaamann yollarn biliyoruz ve bunu kimsenin bozmasna müsaade etmeyeceiz. Tahir Elçiyi katledenler bugün buraya bar antn diktiler. Biz bu antn etrafndan kenetlenmeye devam edeceiz dedi.

Ana Sayfaya Git