Elçi suikastinde; 3 Polis, 4 şüpheli

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 5 yıl önce 2 polisin şehit olduğu terör saldırısı sonucu eski Diyarbakır Baro Başkanı Elçi'nin ölümüne ilişkin 3'ü polis memuru 4 şüpheli hakkında dava açıldı

Haberler 27.03.2020 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesinde 5 yl önce 2 polisin ehit olduu terör saldrs sonucu eski Diyarbakr Baro Bakan Tahir Elçinin ölümüne ilikin soruturma tamamland, 3 polis memurunun müteki üpheli sfatyla yer ald iddianamede 4 kii hakknda dava açld.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca, terörist Uur Yakr ve polis memurlar S.T, F.T. ve M.S. hakknda hazrlanan, 40 sayfadan oluan iddianame, 10. Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi.

ddianamede, 28 Kasm 2015te merkez Sur ilçesi Balkçlarba mevkisine kadar yaplan takip sonrasnda silahl terör örgütüne üye olmak suçundan aranan Mahsum Gürkann bulunduu taksinin durmas üzerine güvenlik güçlerince yaplan müdahalede polis memurlar Ahmet çiftaslan ve Cengiz Erdurun silahl saldr sonucu ehit olduklar, müteki üpheli S.Tnin de yaraland hatrlatld.

Gürkan ve üpheli Uur Yakrn Dört Ayakl Minarenin bulunduu sokaa doru kaçtklar, teröristler ve polislerin ate açt, olayda Elçinin öldüü, Anadolu Ajans muhabiri Aziz Aslann da yaraland belirtildi.

Gürkan ve Yakrn bölgedeki çukur ve barikat olaylarndan faydalanarak ara sokaklarda kaybolduklar, Gürkann bölgede gerçekletirilen operasyonda öldürüldüü bildirilen iddianamede, Yakr hakknda ise yakalama karar çkartld kaydedildi.

- Elçinin teröristlerden gelen talimatla öldürüldüü iddias

ddianamede tank olarak yer alan R.. ifadesinde, Sur ilçesinde 8 gün boyunca çukur kazdn ve teröristlerin kendi aralarnda yapt konumalarda Elçinin, krsaldan gelen talimatlar dorultusunda öldürüldüünü duyduunu ileri sürdü.

Elçinin sürekli olarak bar istediini söylemesi nedeniyle sava stratejisi gerei örgüt tarafndan verilen kararla öldürüldüünün anlatldn iddia eden R., unlar kaydetti:

Bu karar, örgüt üyesi Abdullah Cine bildirildi. Cin de Yakr ve Gürkan görevlendirdi. Bu kiiler Dört Ayakl Minare sorumlusuydu. Kamera ile olay yerinde olay annn çekildiini cezaevinde ayn kouta kaldm D.Adan örendim. Cinin olay yerinde bulunan bo kovanlarn polisler tarafndan toplanmasnn engellenmesi yönünde talimat verdiini duymutum.

- Hakk kod isimli kii silahla ate ederek Elçiyi kafasndan vurdu

Tank D.A. ise çekime baladktan ne kadar süre sonra Elçinin vurulduunu bilmediini ancak vurulma ann kamera ile çektiini belirtti.

Kamera çekimine baladktan sonra Tahir Elçinin vurulma anna kadar, vurulma an dahil kesintisiz çekim yaptm. diyen D.A, ifadesinde unlar anlatt:

Yukardan koarak gelen Hakk kod isimli kii, Elçinin hizasna geldii anda eilmi haldeyken silahla ate ederek Elçiyi kafasndan vurdu. Ben bu durumu da kameraya çekmi oldum. Hakk ve Bahoz kod adl örgüt üyeleri bulunduum yere kotuklar srada olay yerinde yaanan kargaann da etkisiyle kamerann yönünü kaçtmz sokaa doru yani hendek tarafna doru çevirdim. Daha sonra olay yerinden kaçtk. Elçinin yere düme ann çekemedim. Kameray endal kod isimli örgüt üyesine teslim ettim. Bu srada görüntüyü izleyerek çok güzel olmu. dedi. endaln görüntüleri hangi mail adresinden gönderdiini ve çoaltp çoaltmadn bilmiyorum.

Kamera cephane olarak kullanlan binann bodrum katnda siyah bilgisayar çantasnn içinde olurdu.

Tank E.Ö. ise ifadesinde unlar kaydetti:

Sorumlu düzeyde faaliyet gösteren Rodi kod isimli örgüt üyesi video çekimi yapan kamerada Elçinin vurulma anna ilikin görüntüler olduunu belirtti, bu görüntüleri beraber izledik. Görüntülerde çok net ekilde Mahsum Gürkann tek bir atla Elçiyi bizzat vurduunu gördüm.

Gizli tank Lojman 2019 da Yakrn, Elçinin öldürülmesi olayn gerçekletiren teröristlerden biri olduunu öne sürerek, Sur ilçesinde meydana gelen çukur, barikat olaylarnda güvenlik güçleriyle birçok kez çatmalara katlmtr. Önce Lice krsalna, oradan da Kuzey Iraka gönderilmitir. Sur ilçesinde taksinin içindeyken kapy açan 2 polisi ehit eden örgüt mensubu budur. ifadelerini kulland.

üpheli polis memurlar ise Elçiye ate etmediklerini, vurulma ann görmediklerini savunarak, isnat edilen suçlamay kabul etmediklerini belirtti.

ddianamenin, deerlendirme bölümünde terör örgütü PKK/KCK üyeleri Yakr ve Gürkann 2 polis memurunu ehit ettikleri, polis memuru S.Tyi de yaraladklar bildirildi.

Teröristlerin olayda silah kullandklar ifade edilen iddianamede, unlar belirtildi:

Maktul Tahir Elçinin Dört Ayakl Minare yannda mermi çekirdei kendisine isabet ettii anda hangi pozisyonda olduu net olarak tespit edilememitir. Elçinin ölümüne neden olan mermi çekirdeinin ele geçirilememesi ve vurulma annn ve bulunduu pozisyonun görüntüsünün bulunmamas dikkate alndnda, Yakr ve Gürkann silahndan çkan kurunlardan birinin de Elçiye isabet etmi olabilecei deerlendirilmitir.

ddianamede, olay srasnda terör örgütü üyelerinin kolluk görevlisi olan polis memurlarna kar silah kullandklar, silahla ate ettikleri, olayda sivil kiilerin zarar görme ihtimallerini öngörmelerine ramen bu hususu dikkate almakszn ve meydana gelebilecek yan neticeler yönünden kaytsz kalarak eylemlerine devam ettikleri bildirildi.

- Olas kastla hareket ettikleri kabul edilmitir

ddianamenin sonuç ksmnda u tespitlerde bulunuldu:

PKK/KCK terör örgütü üyeleri olan Uur Yakr ve Mahsum Gürkann, maktul Tahir Elçinin ölümü eklinde gerçekleen yan neticeye kar kaytsz kalarak meydana gelen yan netice yönünden olas kastla hareket ettikleri kabul edilmitir. Elçinin ölümü ile neticelenen olayda, ölümü meydana getiren ateli silah mermi çekirdeinin ele geçirilememesi nedeniyle hangi silahtan atld tam olarak tespit edilememitir. Olay bütünlüü içinde silah kullandklar anlalan polis memurlar M.S, F.T. ve S.Tnin bilinçli taksir derecesinde, hakknda yakalama karar bulunan Uur Yakrn olas kastla sorumluluunun bulunduu yönünde haklarnda kamu davasnn açlmasna yeterli üphe oluturacak delil bulunduu kabul edilmitir.

- stenilen ceza

ddianamede yakalama karar bulunan terörist Uur Yakr hakknda devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozmak, 2 polis memurunu kasten öldürmek suçlarndan 3er kez arlatrlm müebbet ile Elçiyi olas kastla öldürmek suçundan 20 yldan 25 yla kadar, polis memuru S.Tyi öldürmeye teebbüs suçundan 20 yla kadar, mala zarar vermek ve ruhsatsz silah bulundurma, tama veya satn alma suçundan da 1 yl 4 aydan 5 yla kadar hapis, polis memurlar M.S, F.T. ve S.T. hakknda da bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme suçundan her biri hakknda 2 yldan 6 yla kadar hapis cezas isteniyor.

Sur ilçesinde 28 Kasm 2015te Diyarbakr Barosunca, terör saldrlarnda zarar gören tarihi Dört Ayakl Minareye dikkati çekmek amacyla basn açklamas yaplm, açklamann ardndan teröristlerin saldrs sonucu polis memurlar Ahmet çiftaslan ve Cengiz Erdur ehit olmu, çkan olaylarda Tahir Elçi hayatn kaybetmiti.

Ana Sayfaya Git