Elçi'nin fali kim?

Elçi’nin eşi Türkan Elçi, “Ölümünün, tesadüfi bir ölüm olduğuna inandırmak istiyorlar bizi. Oysa biliyoruz ki katiller elini kolunu sallayarak yürüyor taş sokağımızda” dedi.

Haberler 29.11.2019 - 11:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu Bakan Tahir Elçi, ölümünün 4üncü ylnda 25 baro bakann katlmyla adliyeden Dört Ayakl Minareye düzenlenen yürüyüle anld. Anmada konuan Elçinin ei Türkan Elçi, Ölümünün, tesadüfi bir ölüm olduuna inandrmak istiyorlar bizi. Oysa biliyoruz ki katiller elini kolunu sallayarak yürüyor ta sokamzda dedi.

Diyarbakr Barosu ve Tahir Elçi nsan Haklar Vakf, öldürülen bakanlar Tahir Elçiyi ölümünün 4üncü ylnda and. Diyarbakr Adliyesi önünde toplanan yüzlerce avukat, Dört Ayakl Minareye yürüyerek saat 10.53te basn açklamas yapt. Polisin youn güvenlik önlemleri altnda gerçekleen yürüyü ve açklamaya, HDP ve CHPli milletvekillerinin yansra Ankara, Bursa, Aydn, Antalya ve bölge barolarndan oluan 25 baro bakan katld. Em te ji br nakin-Seni unutmayacaz yazl pankartn açld yürüyü boyunca Tahir Elçi Ölümsüzdür ve Tahir burada katiller nerde sloganlar atld.

BARIIN ESAMES OKUNMUYOR

Dört Ayakl Minarenin önünde bir dakikalk sayg duruundan sonra Diyarbakr Baro Bakan Cihan Aydn yapt açklamada, Elçinin Dört Ayakl Minarenin altnda 4 yl önce öldürüldüünü hatrlatt. Elçinin sava kartl ve barseverliiyle yaatlacan vurgulayan Aydn, ülkede insan haklarnn giderek daha kötü olduunu, failli meçhul cinayetlerin idare ve yarg ibirliiyle örtbas edilmeye çalldn, Elçinin hayali olan barn esamesinin dahi okunmadn ifade etti.

BU DÜNYAYI DETRECEZ

Surdaki çatma bölgesinin 4 yldr hala kapal olduunu söyleyen Aydn, kültürel mirasnn dümdüz edildiini ileri sürdü. Aydn, Sen rahat uyu. Bizi brakp gittiin yerde de büyük yürekleriyle direnen meslektalarn ve dostlarn var. Hani mehur bir söz var ya: Bu dünyay büyük yürekler deitirecek. Bilesin, bu konuda sözümüz var, bu dünyay deitireceiz. Bir kez daha seni sevgiyle, saygyla, özlemle anyoruz dedi.

YNE SAAT 10.53

Elçinin ei Türkan Elçi ise Yine dört ayakl kapna geldik, yine kuluk vakti, yine saat 10.53 ifadeleriyle konumasna balad. Elçi konumasnn devamnda unlara yer verdi: Bir ömrün hukuka ibretlik serencamn, bir adn ksa ömür üzerine olan, tatan bir sokaa anlatmaya geldik. Yine tende yara, yürekte keder, gecenin karanlnda ölüm kokusu. Sen gittin gideli içimizde yklm bir ehir uyur. Niçin uyanmaz. Uyuduun sokak krk, dökük. Gidiin eksiklikti desem yine her ey eksik kalr. Bu dar sokakta eksilen sendin, çoalan ölümdü. Ardndan her ey biraz daha eksildi. Mesela huzurumuz, hürriyetimiz, umutlarmz eksildi. Gel kurtar bizi bu kimsesiz kalabalktan.

BU SOKAA ADALET GETREMEDK

Yine dört ayakl kapna geldik. Yine Kasm ay, mevsim sonbahar. Avucumuz bo, elimiz yüreimizde getiremedik bu sokaa adaleti. Gecenin öksüzlüünde uyuyan adalet, serzeni, yakar olup damalar avuçlarmza. Sen gitti hanemizde acdan baka ne kald. Sava kuruttu gözümüzdeki denizleri, kumunda ölülerden baka ne kald. Sen gittin zamansz ölümler çoald. Yalnzlmzn kuytuluuna saplandk, gel kurtar bizi bu hakszlktan. Sen geldin bu sokaa, yüreini eline alarak geldi. Yalnz geldi, ölümleri durdurmak için çoalarak nerelere gittin.

SANIK ARAMAYANLAR

Kapkara karl tana geldik, aydnlndan bizim karanlmza seslen, bize yaamn kutsallndan söz et; hakkn, hukukun, özgür düünmenin yüceliini, ikencenin insanlk suçu olduunu yllarca haykrdn gibi yeniden haykr. nsanlar arasnda rk, dil, din ayrm yapmadan, herkes için adalet ve eit yaam koullar talep etmenin nasl bir erdem olduunu sava severlere bu topraklarda sava istememenin ulviyetini, bu meum mahalde sank aramayanlarn, katillere erik olacan masum duruunla bir kez daha hatrlat.

NANDIRMAK STYORLAR BZ

Bar isteyen bir adam arkadan vurmann alçaklk olduunu haykr. Belki biter bu sabahsz gece. Belki zulüm susar, kan susar, belki onulmaz kaderimiz beklenmedik düzlüe çkar. Yine dört ayakl kapna geldik. Yine yerde yatp uyanmayan bir elem. Sonsuza dek yerde yatann ölümünün, tesadüfi bir ölüm olduuna inandrmak istiyorlar bizi. Oysa biliyoruz ki günbegün hukukun hükmü azalyor, hak gölgeleniyor, katiller elini kolunu sallayarak yürüyor ta sokamzda. Dört ayakl kapna ömrümüzün sonuna dek geleceiz. Tanrnn adn günde be kez anan bu minareye, ölümüne ahitlik yapan bu minareye, ahvalimizi anlatmaktan vaz geçmeyeceiz. Belki ilahi adalet yerini bulur, belki gözümüzün yamuru diner, belki bu sokaa bahar gelir, insann insan yiyip bitiren kavgas son bulur.

BU ÜLKE TAHR OLUR

Belki karanlk cinayet, faili meçhul olmaktan çkar, aralanr zulmet ellerin kara perdesi, aramza ördüümüz korku duvarlar yklr. te o zaman adalet mülkün temeli, mülk kardeliimizin temeli olur. Belki bir adalet yamuru yaar, bu ülke Tahir olur. Belki bir nebze de olsa biter bu sokakta bizi öldüren bu sonbahar havas.

MEZAR ZYARET

Anma program, Dört Ayakl Minareye braklan karanfillerle son buldu. Daha sonra kalabalk grup, Elçinin Balar ilçesi Yeniköy Mezarlndaki kabrini ziyaret etti. Grup, Elçinin mezarna karanfiller brakt.

Ana Sayfaya Git