Eleştiri haktır, ancak sınırları kanunla çizilmiştir

HDP'li Pir'e verilen 11 ay hapis cezasının gerekçesi: HALKLARIN Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir'in Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı'na hakaret ettiği iddiasıyla 'kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret' suçundan verilen ve ertelenen 11 ay 20 gün hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı. Kararda, demokratik toplumlarda eleştirinin bir hak olduğu, ancak, sınırlarının kanunlarla çizildiği belirtildi.

Haberler 26.01.2018 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP Diyarbakr Milletvekili Ziya Pire, verilen 11 ay 20 gün hapis cezasn erteleyen Diyarbakr 7nci Asliye Ceza Mahkemesinin gerekçeli karar açkland. Gerekçeli kararda, 28 Eylül 2015 günü Diyarbakr-Elaz karayolu üzerinde askeri konvoya, daha sonra zrhl polis aracna silahl saldr düzenlendii, eylemi gerçekletiren kiilerin Kürdi-Der isimli dernee girdiklerine dair ihbar yapld belirtildi. Bu ihbar üzerine nöbetçi savc tarafndan üphelilerin yakalanmas için arama ve yakalama karar verildii, ayn gün saat 18.00de arama ilemleri yapld kaydedildi. 1 Ekim günü olayn knanmas için adliye binas önünde basn açklamas yapld belirtilen kararda, konuma yapan Milletvekili Pirin talimat veren nöbetçi savc içinkulland ifadeler nedeniyle Saraya soytar aday ifadelerini kullanarak, kamu görevlisine görevinden dolay hakaret suçunu iledii iddiasyla dava açld kaydedildi.

Kararda, Ziya Pirin savunmasnda, Almanya ve ngilterede saray veya krala soytar aday söyleminin, soytarlarn kral güldürmek marifeti anlamna geldiini, bu sözleri olumsuz anlamda kullanmadn söyledii,

görüntü incelemesinde isim geçmemesine ramen Pirin ifadelerinin nöbetçi savcya yönelik olduu kaydedildi.

AIR ELETR SINIRLARINI AMAK HAKARET EYLEMDR

Soytar kelimesinin Türk Dil Kurumundaki karlnn Söz ve davranlaryla halk güldürüp, elendiren kimse, maskara olduu belirtilen kararda, sann olay tarihinde ve halen milletvekili olduu hatrlatld. Madur cumhuriyet savcsnn olay tarihinde talimat vermeye yetkili olduu ve bu yetkisini yasadan ald belirtilen kararda u ifadelere yer verildi:

Saraya soytar aday kelimesinin kukuya yer olmakszn Cumhuriyet savcsn hedef ald anlalmtr. Demokratik toplumlarda eletiri bir hak olmakla birlikte, snrlar kanunlarla çizilmitir. Bu snrlardan biri de ar eletiri snrlarn aan hakaret eylemi olarak Türk Ceza Kanununda düzenlenen eylemdir. Saraya soytar kelimesinin savcnn onur, eref ve saygnlna zarar verdii sabit görülmütür. Sann eylemini yasal yetkiye dayanlarak verilen yargsal karara tepki olarak gerçekletirilmesi nedeni ile hakknda haksz tahrik indiriminin uygulanmasn gerektirir bir durum yoktur.

Kararda Ziya Pirin ilk olarak 1 yl hapisle cezalandrld, eylemin alenen ilenmesi nedeniyle cezann 1 yl 2 aya çkarld, sann sabkasz geçmii ve cezann gelecei üzerinde olas etkileri lehine takdiri indirim sebebi kabul edilerek 11 ay 20 güne indirildii belirtildi. Cezadan dolay Pirin kendi alt soyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayymlk haklarndan koullu salverilme tarihine kadar yoksun braklmasna karar veren mahkeme, TBMM üyeliinden veya devlet, il, belediye, köy veya bunlarn denetim ve gözetimi altnda bulunan kurum ve kurulularca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten, seçme ve seçilme ehliyetinden ve dier siyasi haklar kullanmaktan cezann infaz tamamlanncaya kadar yoksun braklmasna hükmetti. Pir hakkndaki mahkumiyet hükmünün açklanmasnn geri braklmasna karar veren mahkeme, sann 5 yl süreyle denetime tabi tutulmasna, bu sürede kastl suç ilememesi halinde kamu davasnn düürülmesine karar verdi. Ziya Pirin denetim süresi içinde kastl bir suç ilemesi hlinde, açklanmas geri braklan mahkumiyet hükmünün açklanmasna da karar verildi.

Ziya Pir önceki celselerde yapt savunmada, olayn olduu tarihte Almanyadan yeni gelip milletvekili olduunu belirterek, Almanya ve ngilterede saray veya krala soytar kavramn olumsuz olarak kullanmayz. Soytarlar kral güldürmek için vardr. Herhangi bir kiiyi hedef almadm. Benim ftratmda kimseye hakaret etmek yoktur. Talimat veren savcya aday kavram ekleyerek, iltifat benzeri bir yanl anlalmann önüne geçtim. Soytar kavram marifetli anlamna gelir. Hakaret içerikli bir söz olduunu bilmiyordum. Saraya soytar aday sözünden dolay bir milletvekilinin yarglanmasn doru bulmuyorum demiti.

Ana Sayfaya Git