Elektrik zamları yargıya taşınıyor

Çevre ve tüketici haklarını koruma dernekleri, elektriğe yapılan yüzde 14,9 oranındaki son zammın geri çekilmemesi halinde yargıya gideceklerini açıkladı.

Haberler 02.10.2019 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elektrie yaplan zamlara bu kez sessiz kalnmad. çevre Ve Tüketici Haklarn Koruma Dernei (çETKODER) ve Tüketiciyi Koruma Dernei (TÜKODER), elektrie yaplan yüzde 14,9luk son zammn geri çekilmesini istedi.

Zammn geri, çekilmemesi halinde yargya gideceklerini açklayan tüketici haklarn koruma dernekleri, 3 ay önce yaplan yüzde 15lik zamm hatrlatarak hükümete Üç ayda hangi maliyet biriminde art olmutur diye seslendi.

Bu yln ilk alt aynda geçen yln ayn dönemine göre, yurttan cebinden 1 kilowatt saat elektrik için yüzde 18.5, 1 metreküp doalgaz için yüzde 19.05 fazla para çkt.

ZAM GER çEKLMEZ SE KONUYU YARGIYA TAIYACAIZ

Elektrie 1 Temmuzda yüzde 15 zam yapldn, iki yl içinde de elektrik fiyatlarna 5 kere zam yapldn belirten söylen çevre Ve Tüketici Haklarn Koruma Dernei (çETKODER) Genel Bakan Mustafa Gökta, son zamla birlikte 2 yl içinde elektrie toplam yüzde 60,9 orannda zam geldiini ifade etti. Zamlarla halkn zor durumda brakldn vurgulayan Gökta, konuyu yargya tamaya hazrlandklarn ifade etti:

Öncelikle bu yaplan zammn yetkililerce bir kez daha gözden geçirilerek geri çekilmesini tüketiciler adna talep ediyoruz. Netice itibari ile zam geri çekilmez ise, tüketici vatandalarmzn aleyhine olan bu hususu ksa süre içinde yargya tayacaz.

RKETLER KURTARMANIN FATURASI TÜKETCYE KESLEMEZ

Elektrie Yaplan son zammn geri çekilmesini isteyen TÜKODER Genel Bakan Aziz Koçal da, EPDKnin yaplan yüzde 14,90lk zammn gerekçesi olarak maliyet artlarnn gösterdiini belirterek, irketleri kurtarmann faturasnn tüketiciye kesildiini söyledi:

Zamla birlikte asgari 230 kilovatsaatlik tüketim üzerinden 4 kiilik bir ailenin aylk elektrik faturas yaklak 142 liradan 163 liraya çkmaktadr. 23 Haziran seçimlerinin ardndan Tüketicinin insanca yaamas için; çay, eker, akaryakt ve doal gaz ile temel ihtiyaçlarn birçouna yönelik zam furyasna elektrik fiyatna yaplan ikinci zam ile devam edilmektedir. Uygulanan Tüketim Ekonomisi ve kamu yönetimindeki israflar nedeniyle artan bütçe açnn faturas, yaplan zamlar ve artrlan vergiler araclyla yine tüketiciye kesilmektedir.

FATURAYA NASIL YANSIYACAK

Elektrik Mühendisleri Odas (EMO) 230 kilovatsaat asgari tüketim tutar üzerinden 4 kiilik bir ailenin aylk elektrik faturasnn 142 liradan 163 liraya çktn belirtti.

EMO, kamu toptan elektrik alm sat irketi olan TETAn kaldrlmas nedeniyle kamunun piyasa fiyatlarn düzenleme ilevinin zayflatldn belirterek, zamlarn önümüzdeki dönemde de devam edeceini söyledi. Enerji Piyasas Düzenleme Kurumunun (EPDK) faturalarda datm bedelini ayr bir kalem olarak göstermemesini kamuoyundan baz bilgilerin sakland olarak yorumlayan oda, yargya bavuracaklarnn altn çizdi.

Datm sistemi kullanclarna son iki ylda gelen zam tutarn gösteren tablo.

EMO açklamalarnda, Özelletirmenin ac reçetesi herkes tarafndan görülmütür. Temel bir insan hakk olan enerji hizmeti ucuz, kesintisiz ve kaliteli bir ekilde kamu tarafndan sunulmaldr. Bunu salamann tek yolu ise enerji alannn, irketlerin kar hrs ile deil, kamu yararn hedef alan politikalarla yönetilmesidir. Ülkemizin daha büyük açmazlarla karlamamas için özelletirme uygulamalarna son verilerek, acilen yeniden kamulatrmalar yaplmaldr ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git