Emekliye müjde!

Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu sonrası konuşan Başbakan Binali Yıldırım, emeklilere her yıl Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı öncesi biner lira ikramiye verileceğini açıkladı.

Haberler 01.05.2018 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakan Yldrm, konuyla ilgili olarak 12 milyon emekli ayl alan vatandamz bulunuyor. Her yl Ramazan Bayram ve Kurban Bayram öncesi olmak üzere birer ikramiye vereceiz. Ramazan Bayram öncesi bin lira, Kurban Bayram öncesi bin lira ifadesini kulland. Babakan Yldrm, ayrca, 65 ya üstündeki ald ve 3 ayda bir ödenen yallk aylnn da 266 liradan 500 liraya çkarlacan söyledi. Yldrm, 600 bin civarnda bu haktan yararlanan vatanda var dedi.

VATANDALA EL SIKIILIYOR

Babakan Yldrm, toplant sonras medya mensuplarnn sorularn yantlarken, vatandalarla devlet kurumlar arasndaki anlamazlklar çözüme kavuturulduunu vurgulad ve Vatandala el sklyor tabirini kulland.

ÜNVERSTELERE DÖNME MKANI VERYORUZ

Babakan Yldrm, üniversite örencileriyle ilgili olarak da konutu. Yldrm, 500 bine yakn eitimine devam edemeyen gençler oldu. 7 ylda bitirme mecburiyeti var. Bu örencilere bir kereliine üniversitelere dönme imkan veriyoruz dedi.

BU BR MAR AFFI DEL, MAR BARIIDIR

Babakan Yldrm, imar baryla ilgili olarak ise unlar söyledi: Son 50 yln kangren olmu sorununu kökten çözecek bir kanun tasars tanmn yapt ve Yap Kayt Belgesi vereceiz. Bu bir imar aff deil, imar bardr.

HABER MERKEZ

Babakan Binali Yldrm, Bakanlar Kurulu toplants sonras önemli açklamalarda bulundu. çankaya Kökünde gerçekletirilen Bakanlar Kurulu sonras konuan Babakan Binali Yldrm, emeklilere her yl Ramazan Bayram ve Kurban Bayram öncesi biner lira ikramiye verileceini açklad. Yldrmn açklamalar öyle:

Birinci madde, esnaflarmz, sanayicilerimizi, çalanlarmz yakndan ilgilendiren yeniden yaplandrma. Bununla ilgili neyi kast ediyoruz? Maliye ile ii olan vatandamz, gümrükte sorunu olan vatandamz, içi çalyor, sigortayla ilgili borcu var, sorunu olan vatandamz, il özel idareleri, belediyeler yani kamu kurulularnn tamamyla ilgili konular Nelerden oluuyor? Vergi ve prim alacaklar yeniden yaplandrlacak.

Trafik cezalar çözüme kavuturuluyor

ki, trafik cezalar yeniden, kara yolu tama kanununa göre kesilen cezalar. Seçimlerle ilgili geçmi seçimlerde bir ekilde ceza tahakkuk etmi ama tahsilat yaplmam. Askerlikle ilgili, nüfusla ilgili, RTÜK cezalar, köprü otoyol kaçak geçileri vesaire, ksaca vatandan devletle, devlet kurumlaryla arasnda olan anlamazlklar çözüme kavuturuluyor. Vatandala el sklyor. Nasl? Bunu yaparken tabi belirli kurallar var, artlar var. Mesela belediyenin il özel idarelerinin atk su alacaklar da buna dahil olacak.

Yeniden yaplandrma için 31 Mart 2018 tarihinden önce vatanda eer borcunu ödememi, sigorta primini, vergisini, trafik cezasn Yukarda saydm bütün kalemlerde ödemelerini gerçeklememise bir frsat bir imkan getiriyoruz.

Vergi, SGK primlerine ilikin ihtilafl alacaklar kanun kapsamnda yer alacan ve vergi prim bar salanm olacan söyleyen Yldrm, Geçmi 5 yla ait vergi ile ilgili bir frsat getiriyoruz. Matrah art salamak suretiyle burada vergi takibinde olan, bununla ilgili uzlamazlk sürecinde olan ve inceleme sürecinde olan bütün mükelleflere böyle bir kolaylk Diyoruz ki gel bir miktar eyini artr, onun üstünden vergini al bu defterleri kapatalm. dedi.

Yldrm, unlar söyledi: Emekli olan vatandalarmz var. Geçmi yllarda emekli olduu zaman yeni bir i yeri açarsa ne yapyordu? Bir dayanma primi gibi, salk için vesaire bir para yatryordu yüzde 15 destek primi yatryordu. Bunu biz kaldrdk. Ancak geçmi yllara ait borçlar var. Kanunla bu meseleyi hallettik bitti. Ancak geçmiten gelen peini brakmayan borçlar var, o borçlar tamamen siliyoruz. Vatandala aramzdaki esnafla ilikilerimizi düzeltmi oluyoruz.

BAKUR borcu olanlar salk hizmetinden yararlanabilecek

Yine BAKUR borcu olup da salk hizmeti alamayan esnaflarmz var. Bunun da önünü açyoruz. Borç ayr, salk ayr. Bunun pazarl olmaz. Borcunu bugün vermedin, yarn imkan olur verir. Ama hasta olur git kardeim ben sana bakmayacam diyemeyiz. Burada bir düzenleme yapyoruz. Gençlerimize yönelik i yeri açmak isteyen 18-29 ya arasnda i yeri açmak isteyen gençler var. Bunlara daha önce 3 yla kadar vergi kolayl getirmitik. Gelir vergisinden 75 bin lira gelire kadar vergiden muaf tutuyorduk; genç giriimcilii desteklemek adna. Biri ilave daha getiriyoruz. yeri açyor birisi, bu üç yllk gelir vergisi destei yine devam edecek, bunun üzerine de 1 yl boyunca çaltrd, i yeri açan kendisi BAKUR primi ödemeyecek, biz ödeyeceiz. Devlet ödeyecek, bir yl boyunca prim derdi olmayacak.

Yallk ayl 500 lira olacak

Yldrm, 65 yallk ayl diye bir ey var. Bu üç ayda bir ödeniyor ve her ay için u an 266 lira. Kimler alyor? Bunu emeklilii olmayan, kimsesi olmayan, hiçbir geliri olmayan kadn erkek fark etmez vatandalarmz. Ne kadar var? 600 bin civarnda bu haktan bu yallk aylndan yararlanan vatandalarmz var. Bunlarn 266 lira olan ayln 500 liraya çkaryoruz. Üç ayda bir 1500 lira para alm olacaklar. açklamasnda bulundu.

Örenci aff

Yldrm, üniversiteden ilikisi kesilen örencilere bir kereliine geri dönme imkan vereceklerini belirterek, Üniversitelerimizde okuyan 8 milyona yakn gençlerimiz var. Tabi bunlar içerisinde zamanla çeitli nedenlerle eitimine öretimine devam edemeyen gençlerimiz oldu. Yaklak 500 bine yakn. Bunlarn büyük bir çounluu ya maddi imkanszlktan ya devamszlktan yahut da örenciliin verdii heyecandan dolay derslerini iyi takip edememekten kaynaklanyor. Biliyorsunuz 7 ylda bitirme mecburiyeti var. 7 yl geçti mi artk bahane yok diyor ve çkn alyor. Bu örencilerimize bir kereliine üniversitelerine, bölümlerine dönme imkan veriyoruz. Kayd silinen örencilere tekrar kayt yaptrma ve diploma alma frsat veriyoruz. Bunun istisnas ne? Teröre bulamsa, terörle irtibat varsa bunlar bu haktan yararlanamayacaklar. ifadelerini kulland.

mar düzenlemesi

Bir dier müjdenin imar bar olduunu söyleyen Yldrm, Türkiyede u anda 25 milyon civarnda bamsz bina var. Fakat neredeyse yars kadar maalesef geçmi yllarda, özellikle de bunun büyük ksm 2000 ylndan önce yaplm, imarsz yaplm. Bakasnn mülküne yaplm, hazine arazisine yaplm, meraya yaplm, mülkiyet sorunu var. Bazlar da imar alm ama imara uygun yapmam. laveler var, uygunsuzluklar var. Baka ne var? Bu yaplarn tabi mülkiyet sorunu olduu için arsa gözüküyor, tapusu yok. Tapuyu nasl alacak? Hem arsa kendinin deil, yap kullanm izni yok, bütün bu konulardan dolay ne ortaya çkyor? Vatanda su alamyor, doalgaz balatamyor. Yapyorsa da kaçak, yine suç ilemi oluyor. diye belirtti.

Burada bunlara bir yap kayt belgesi vereceklerini açklayan Yldrm, çevre ehircilik bakanl bütün bunlarn tespitini yapacak. Ve bundan sonra da bu yap kayt belgesi daha sonraki imar alacaksa imar alrken iine yarayacaksa veya kentsel dönüüme gidecekse öncelik tannacak. Veya tapu verilecei zaman da bu belge aranacak. Böylece vatanda elindeki malyla rezil olmu vaziyette. Mal var benim diyemiyor. 30 sene kulland evine benim diyemiyor. marla ilgili, mülkiyetle ilgili, elektrik, su altyapyla ilgili sorunu var. Bina yapm, arsa gözüküyor. Bütün bunlar sona erdirecek reform düzeyinde düzenleme. diye konutu.

Yldrm, Dier bir konumuz da hazine arazilerimizi kullanan çiftçilerimiz var. Bunlar kullanyor ama baz haklardan yararlanamyor. Bu düzenlemeyle kullanmaya devam edecekler ve 10 yl boyunca ve 10 yl sonunda da isterlerse satn alabilecekler veya kullanma anlamasn bir 10 yl daha yenileyecekler. imdi bir ey daha var. Kullanana verilecek, kanun çktnda ecrimisil son 3 yldan beri ödemi kullanana ihaleyle deil. Onun hakk ona vereceiz. Ve yar bedeline. Ecrimisil yarsn ödeyecek.

Yldrm, bu sene ya çay kilo fiyatna 2 lira 45 kuru olarak karar aldklarn sözlerine ekledi.

Emeklilere ylda 2 ikramiye

Emeklilere ylda iki ikramiye müjdesi de veren Yldrm, Emekli olmu, aa yukar 12 milyonun üzerinde vatandamz var emekli ayl alan. Bunlara da her yl Ramazan bayram öncesi ve Kurban bayram öncesi olmak üzere birer ikramiye vereceiz; bayram ikramiyesi. Miktar ne? Ramazan bayram öncesi bin lira, kurban bayram öncesi bin lira.

Ana Sayfaya Git