Emine Erdoğan, kadın il müftü yardımcıları ve baş vaizlerle bir araya geldi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, kadın, çevre ve hayvan hakları konularının, İslam'da önemli yer tuttuğuna dikkati çekerek, ilahiyatçıların gündeminde daha fazla yer bulması gerektiğini bildirdi.

Haberler 19.02.2020 - 11:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Emine Erdoan, kadn il müftü yardmclar ve ba vaizlerle Cumhurbakanl Külliyesinde düzenlenen öle yemeinde bir araya geldi.

Programda yapt konumada, il müftü yardmclar ve ba vaizlerin çok büyük bir sorumluluun tayclar olduuna iaret eden Emine Erdoan, Kuran ayetlerinin nuruyla rehberlik ettiklerini, azlarndan dökülecek her bir kelimeye ve gösterecekleri örneklie bütün toplumun ihtiyac olduunu belirtti.

Yaanlan çada, teknolojinin gelimesiyle insanlarn karsna her gün cevaplanmas gereken büyük sorular çktna dikkati çeken Emine Erdoan, bu büyük deiimi, pratik hayatta karlalan durumlarla birlikte okuyarak, yeni yaam reçeteleri oluturulmas gerektiini söyledi.

Emine Erdoan, bugün her yerde en çok konuulan balklardan birisinin, çevre krizi olduuna dikkati çekerek, öyle konutu:

çevre krizinin hazrlad hazin sonun etkilerini imdiden hepimiz tecrübe ediyoruz. Tüm dünya, bu konunun anlalmas ve kötü gidiatn tersine çevrilmesi için çareler aryor. Avrupa Birlii çevre Program ve birçok büyük uluslararas kurulu, dinlerin çevre kriziyle mücadelede ne kadar önemli bir rol oynadklarnn farkna varm durumda. O nedenle din alimlerini ve inanç liderlerini çevre politikalarna dahil etmeye çalyorlar. Bizim dinimiz, insann tabiatla olan ilikisini en iyi anlatan ve en hassas biçimde düzenleyen dindir. Bugün hayatmza yeni bir tanm olarak giren, sürdürülebilir yaam kriterleri, aslnda slamn özüdür. sraftan kaçnmak, ölçülü yaamak, yeme içmeden tutun doal kaynaklarn kullanmna kadar slam, bize sürdürülebilir bir yaamn snrlarn çizer.

Kuran- Kerimin yaanlan çevre krizini dorudan insan davranyla ilikilendirdiini ve bu krizin çözümlenmesi sorumluluunu da yine insana yüklediini anlatan Emine Erdoan, Rabbimiz, Rum Suresinde nsanlarn kendi elleriyle yapp ettikleri yüzünden karada ve denizde düzen bozuldu. Böylece Allah, -dönü yapsnlar diye- ilediklerinin bir ksmn onlara tattryor. diye buyurmaktadr. O nedenle hepimiz önce bu hadisedeki paymzn farkna varmal, sonra da ölçülü bir yaama geri dönmeliyiz. ifadesini kulland.

- Bugün en çok israf edilen ey sudur

Emine Erdoan, slamda temizliin önemine dikkati çekerek, öyle devam etti:

Temizlik yapmak adna kullandmz deterjanlar, yer alt sularnn kirlenmesinin balca nedenlerinden biridir. Bilemiyorum farknda myz ama doal kaynaklar kirleterek, ahirette hesabn veremeyeceimiz yüklerin altna giriyoruz. Oysa, idrak edemediimiz bir hakikat var; doal kaynaklarn kullanm ve muhafazas da kul hakkna giren bir konudur. Mesela abdest alrken, önümüzde akp giden bir rmak bile olsa, bize o suyu israf etmeden kullanmamz tavsiye ediliyor. Ama bugün en çok israf edilen ey sudur. Afrikada içecek temiz su bulmann son derece zor olduu bir dünyada yayoruz. Dolaysyla su gibi aziz bir kaynan adaletli kullanm, Allahn raz olaca müminler olmann da gereklilii deil midir? Hac ibadeti sonrasnda kutsal topraklarda arda kalan milyonlarca plastik su iesi bu örneklerden sadece biridir. Hal böyleyken çevre gibi önemli konular ne yazk ki ilahiyatçlarmzn gündemine pek girmiyor.

Emine Erdoan, bugün en çok gündeme tanan konulardan birinin de hayvan haklar meselesi olduunu dile getirerek, bu konuyu ele alanlardan bir çounun, tartmaya farkl felsefelerle yaklatn aktard.

çou zaman tartmalarn çözümsüz kaldn anlatan Emine Erdoan, Kulaklar, slamn bu konuda bizlere söylediklerini tam olarak iitmiyor maalesef. Biz, slamn özü olan efkat ve merhameti kalplere naketmedikçe, onlarn hakkn teslim edemeyiz. Hayvanlarn haklarn teslim etmek bir lütuf deil, Cenabhakkn bize yükledii vazifelerin idrakine varmaktr. Sokak hayvanlarndan yaban hayvanlarna kadar Allahn bu eserlerinin hakkn gözetmek ve güzel muamele etmek, hepimizin önce kulluk görevidir. slam bize tüm yaratln Allah her an zikrettiini söylüyor. O zaman hayvanlara kar uygulanan iddet, tükenen kaynaklar ve her gün ölüme biraz daha yaklaan doa, bu zikrin sekteye uramas demek deil midir? ifadelerini kulland.

Emine Erdoan, kadn il müftü yardmclar ve ba vaizlere öyle seslendi:

Benim burada vurgulamak istediim, sizler gibi toplumu irad eden öncülerin, bu konularda daha çok konumasdr. Lütfen, sizler bu konularn sözcüsü olun. Toplumu bu hassasiyetler konusunda daha çok aydnlatn. Unuttuklarmz bize yeniden hatrlatn. Kymetli olan, medeniyet tarihimize ku evleri brakm bir ecdat ile övünmek deil, bugün de geçerli o hassasiyetlerle çan sorunlarna yeni çözümler üretmektir. Bugün aramzda, saylar her geçen gün artan hanm vaizlerimiz, il müftü yardmclarmz var. Dorusu kadnlarn bu konulara daha çok sahip çkacana yürekten inanyorum. Bu nedenle çok umutluyum. Sizler hayatn her alanna dokunan bir meslein mensuplarsnz. Makrodan mikroya toplumun yeni sorunlarnn çözümü için anahtarsnz.

- Kadn haklar konusunda ne yazk ki slam mahkum ediliyor

Emine Erdoan, toplumun doru bilgilendirilmesi gereken birçok konu olduuna da iaret ederek, çan vebas haline gelen slamofobinin en kuvvetli argümanlarndan birisi kadnlar üzerinden yürütülüyor. Kadn haklar konusunda ne yazk ki slam mahkum ediliyor. slamn kadna verdii deeri ne yazk ki etkili ekilde anlatamyoruz. slam tarihinin yaanm örnekleri, koskoca bir dinin deer dünyas, medya çarptmalar ile gölgede kalyor. Hakikatin dilini konuturamyor, modern tabirle iletiimini yapamyorsak, durup bir düünmemiz gerekir. Özellikle Diyanet mensuplarnn, her eyden önce insan hakk perspektifiyle kadna dair konular çok rafine bir dil ile konumas gerekir. deerlendirmesinde bulundu.

Kadn il müftü yardmclar ve ba vaizlerin, mülteci konusundan, hapishane koularna, doal felaketlerden hastane koridorlarna kadar tutacaklar kla, toplumun harcnn kuvvetlenebileceinin altn çizen Emine Erdoan, nsani geliimimiz için hayatmzn her dakikasnda manevi destee ihtiyacmz var. O nedenle sizlerin mutlaka yaamn klcal damarlarna nüfuz etmeniz ve hizmetinizi caminin dna tamanz gerekiyor. nsan ruhunun hasretle bekledii manevi gday cuma hutbeleriyle snrl tutmamalyz. Toplumla dirsek temasnda bulunacamz bulumalar sklatrmalyz. dedi.

Vaizlik mesleinin mesaisi olmayan ve her an bakasnn derdiyle dertlenilen kutsal bir meslek olduunu vurgulayan Emine Erdoan, özverili çalmalarndan dolay vaizlere ükranlarn sundu.

Diyanet leri Bakan Ali Erban Ei Seher Erban da bir konuma yapt program, Kültür ve Turizm Bakanl Devlet Klasik Türk Müzii Korosunun müzik dinletisiyle devam etti.

Ana Sayfaya Git