Emniyetten bekçi maaşlarına ilişkin iddialara yanıt

Emniyet Genel Müdürlüğü, çarşı ve mahalle bekçisi maaşlarının lise mezunları için 4 bin 527 TL, lisans mezunları için ise 4 bin 534 TL olduğunu açıkladı.

Haberler 04.02.2020 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Emniyet Genel Müdürlüünden yaplan açklamada, baz basn yayn organlarnda yer alan haberlerde çar ve mahalle bekçilerinin maalarnn farkl meslek gruplarnn maalar ile karlatrld ve deiik yorumlara yer verildii belirtildi.

Açklamada, söz konusu haberlere ilikin u bilgilere yer verildi:

Bilindii üzere kamu görevlilerinin sahip olduklar görev ve yetkileri, sorumluklar ve yükümlülükleri, çalma koullar, özlük haklar her meslek grubu için ilgili kanunlarda ayr ayr düzenlenmektedir.

Dolaysyla dier hususlara baklmakszn sadece eitim durumlar ve aldklar maa üzerinden kyaslama yapmann doru sonuçlar vermeyecei aikardr. Bu yaklamla hareket edilirse ayn eitim seviyesindeki tüm kamu görevlilerine ayn maan verilmesi sonucuna ulalmas gerekmektedir. Oysaki ayn fakülteden mezun olan iki kiinin kamuda farkl pozisyonlarda istihdam durumunda da özlük haklar bakmndan farkllklar bulunmaktadr.

çar ve mahalle bekçileri; 657 sayl Devlet Memurlar Kanununa tabi kamu görevlileri olup, emniyet hizmetleri snfnda, genel kolluk birimlerine yardmc olmak üzere geceleri görev yapan ve vatandalarmzn huzur ve süknunu salayan silahl kolluk görevlileridir.

Genel kolluk tekilat içerisinde yer alan dier personel ile kyaslandnda en düük maa verilen meslek grubu çar ve mahalle bekçileridir. Üstlendikleri sorumluluk ve yaptklar görev bakmndan ypratc, bir o kadar da onurlu bir meslei icra etmektedirler. çar ve mahalle bekçileri, sürekli gece çalmalarna ve güvenlik riski yüksek bir meslek icra ediyor olmalarna karn çeitli meslek gruplarna salanan fiili hizmet zammndan da faydalanamamaktadrlar.

Medyada yer alan maa hesaplamalarnda çar ve mahalle bekçileri ve polisler için evli ve iki çocuu olan personel maalarnn, dier meslek gruplarnda ise bekar olan personel maalarnn esas alnd anlalmaktadr. Ayrca, deiik meslek gruplarna ödenen birtakm ek ödemelerin maa hesaplamalarna dahil edilmedii görülmektedir.

çar ve mahalle bekçilerinin taban maalarna bakldnda, örenim durumu, gösterge ve ek göstergelerine göre dier devlet memurlarna ödenen taban aylklaryla ayndr. Farkllklar ise, emniyet hizmetleri snfna ödenen fazla çalma ücreti ve tayn bedelinden kaynaklanmaktadr.

Bu durumda, göreve yeni balayan bekar lise mezunu çar ve mahalle bekçisinin maa 4 bin 527 TL, lisans mezununun maa ise 4 bin 534 TLdir.

Ana Sayfaya Git