Emniyetten darbecilere 34 milyon liralık tazminat davası

Emniyet Genel Müdürlüğünce FETÖ'nün darbe girişimi sırasında uçakların ve zırhlı araçların bombalaması sonucu oluşan zararın karşılanması için 661 sanık hakkında 34 milyon 559 bin 647 liralık tazminat davası açıldı

Haberler 20.11.2017 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Emniyet Genel Müdürlüünce Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz 2016daki darbe giriimi srasnda bombalanma sonucu bina ve araçlarnda oluan zararn karlanmas için örgüt eleba Fetullah Gülenin de arasnda bulunduu 661 sank hakknda 34 milyon 559 bin 647 liralk tazminat davas açld.

Ankara 15. Asliye Hukuk Mahkemesince görülecek davann 197 sayfalk dilekçesinde, darbe giriimi srasnda Ankara Emniyet Müdürlüü ile bal birimlerin tanr ve tanmaz mallarnda meydana gelen zararn, cuntaclardan tahsil edilmesi talebinde bulunuldu.

Eylemleri nedeniyle davallarn, doan zarardan müterek ve müteselsilen sorumlu olduklar vurgulanarak mahkemeden kurumun lehine 34 milyon 559 bin 647 lira maddi tazminata hükmedilmesi istenildi.

Dilekçede, mal varl kaçrma ihtimaline kar ceza davalar beklenmeksizin davallarn tanr ve tanmaz mallar ile üçüncü kiilerdeki hak ve alacaklar üzerine tedbir konulmas talep edildi.

- Tekilatmz ilk kez böyle bir zarara urad

15 Temmuzda Ankara Emniyet Müdürlüünün, darbecilerin kontrolündeki sava uçaklar, helikopterler ve tanklarn hedefi olduu hatrlatlan dilekçede, darbe kart Türk Silahl Kuvvetleri (TSK) personeli ile emniyet güçlerinin milli iradenin yannda yer alarak halkla birlikte darbeyi püskürttükleri vurguland.

Darbecilere kar direni srasnda ehit ve gazilerin olduu hatrlatlan dilekçede, ayn zamanda cuntann silahl saldrs sonucu Ankara ve stanbul bata olmak üzere Türkiye genelindeki emniyet birimlerinin birçok tanr ve tanmaz mallarnn ar zarar gördüü, bir o kadarnn da kullanlmaz hale geldii ifade edildi.

Ankara Emniyet Müdürlüü yerlekesindeki ube binalar, bilgi ilem merkezleri, plaka tanma sistemleri ve MOBESEler ile 186 farkl modeldeki aracn ar hasar gördüü belirtilen dilekçede, 55 aracn ise kullanlamaz hale geldii kaydedildi.

Tekilatmz, tarihimizin ve demokrasimizin hiçbir döneminde olmad ekilde büyük maddi zarara uramtr ifadesi kullanlan dilekçede, davallarn darbe giriimi srasnda üstelendikleri rollerine ilikin açklamalara yer verildi.

Dilekçede, bir numaral daval örgüt eleba Gülenin darbe giriiminin planlaycs olduu ve emrini verdii belirtilerek, Daval Fetullah Gülenin, darbenin yönetim merkezi Aknc Üssündeki eylemleri koordine etmesi, emir ve talimat vermesi, dier yöneticilerle eylem ve i birlii içinde bulunmas, darbeye teebbüs faaliyeti srasnda gerçekletirilecek eylemlerle ilgili darbeyi yönetip organize edenlere, Adil Öksüz ve Kemal Batmaz vastasyla emirler vermesi nedeniyle sorumlu olduundan meydana gelen bütün zarar ve ziyandan sorumluluu bulunmaktadr. ifadeleri kullanld.

Daval 661 kii, Aknc 4. Ana Jet Üs Komutanl, Genelkurmay Bakanl Karargah, Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanl, Jandarma Genel Komutanl, Özel Kuvvetler Komutanl ile 28. Mekanize Tugayndaki darbe giriimi eylemleri nedeniyle görülen davalarda sank olarak yer alyor.

Tazminat davasnda ad geçen, FETÖnün sivil imamlarnn da aralarnda bulunduu isimlerden bazlar öyle:

Fetullah Gülen, Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Akn Öztürk, Mehmet Dili, Mehmet Partigöç, Hakan Evrim, Nurettin Oruç, Harun Bini, Hakan çiçek, Ahmet Bican Krker, Ahmet Özçetin, Murat Aygün, Ali Kalyoncu, Ali Yazc, Bilal Akyüz, Cemil Turhan, Kubilay Selçuk, Muhsin Kutsi Bar, Muzaffer Düzenli, Osman Kardal, Osman Ünlü, Özcan Karacan, Erturul Terzi, Frat Alaku, Gökhan ahin Sönmezate, lhan Talu, Orhan Yklkan, Ömer Faruk Harmanck, Ramazan Gözel, Semih Terzi (mirasçlar), Sinan Sürer, Hakan Karaku, Hasan Hüsnü Balkç, Mustafa Azametli, Müslüm Macit, Lale Ik, Ahmet Cebel, Fevzi Klç, Emre Ate, Doan Öztürk, Erhan Caha, Sava Kabakl.

Ana Sayfaya Git