Emri saklı tuttu!

8'inci Ana Jet Üssü eski Komutanı: Hava sahasının kapatıldığı emri saklı tutuldu, eğer emir paylaşılsaydı, bu olaylar olmazdı!,,,

Haberler 24.12.2017 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Daha önce Diyarbakrda balayan, mahkemenin yetkisizlik karar ile Ankaraya gönderilen, Ankara Ar Ceza Mahkemesinin kar yetkisizlik karar üzerine yetki uyumazlnn çözümü için Yargtaya gönderilen, son olarak Yargtay tarafndan yarglamann Diyarbakrda yaplmasna karar verilen davann ilk durumasna 8inci Ar Ceza Mahkemesinde baland. Davann ilk durumasna, haklarnda Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs, TBMMyi ortadan kaldrmaya teebbüs, Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs ve Silahl terör örgütüne üye olmak suçlarndan 3er kez arlatrlm müebbet ile 15 yla kadar hapis cezas istenen tutuklu sanklar Atilla Darendeli, Deniz Kartepe ve Bülent Gürdoan ile avukatlar katld.

Durumada ilk olarak, 15 Temmuz gecesi Muharip Hava Kuvvet ve Hava Füze Savunma Komutan Korgeneral Mehmet anverin kznn, stanbul Moda Deniz Kulübündeki düünündeyken darbeciler tarafndan 25 generalle birlikte alkonulan 8inci Ana Jet Üs eski Komutan Tugeneral Deniz Kartepenin ifadesi alnd. fadesinde, 1.5 yllk süreçte bu karanlk yapnn niyet ve maksadnn tüm Türkiye tarafndan anlaldn belirten Tugeneral Kartepe, Atatürk ilke ve inklaplarn kendine ilke edinmi bir general olarak, asla o hainlerin yannda olmadm. PKKnn ölüm listesinde adm çkt yllarda eim korkmadan burada öretmenlik yapt. Eim hiçbir suçlama olmadan görevden alnd. Benim ve eimin hayat tarz bu yapya terstir. Dans ederiz, bisiklete bineriz dedi.

EMR VERMEME RAMEN SEMH TERZNN UçAI ENGELLENMEM

15 Temmuz gecesi Diyarbakrdan kalkan 6 uçan normal planlamaya göre saat 14.00te kalkacan belirten Tugeneral Kartepe, Tugeneral Hakan Evrim uçuu erteledi. Düünde olduumuz srada Hava Kuvvetleri Komutan generalleri toplayp darbe giriimini haber verince, Albay Edip Akgülay arayp, Hava Kuvvetleri Komutannn emri olduunu, 6 uça kaldrmamas talimatn verdim. Akgülay arayp pistin askeri uçak trafiine kapatlmasn emrettim. Güvenlik komutanna krmz alarma geçmelerini söyledim. Üssü giri çklara kapattrdm. Akgülay beni arayp, Özel Kuvvetler için 2 Casa uça istendiini söyledi. Saat 23.42de 8 pilot, filoyu terk edip uçak ba yapyor. Bu uçu ölen saatlerinde ertelenen uçutu. Albay Akgülay, hava sahasnn kapal olduunu 3 saat sonra öreniyor. Uçaklarn kalkmas engellenemiyor. Uçaklarn kalkmamas için uyar yapan ilk kiiyim. Pisti trafie kapatma emri verdim. Buna ramen Semih Terziyi almak için gelen uçak ve Semih Terziyi Silopiden getiren helikopterin iniine engel olunmad. Emri verdikten 45 dakika sonra Semih Terzinin ekibi üsse girmi. Bunlarn nasl girdiini merak ediyorum diye konutu.

TERF EDEN ALBAY, SEMH TERZNN ANKARAYA GDN ENGELLEMED

15 Temmuz günü komutan vekili olan ve darbe giriiminden sonra tugenerallie terfi ettirilen Edip Akgülay ile ilgili bilgiler veren Tugeneral Kardepe, Akgülay, 7nci Kolordu Komutann arasayd Semih Terzinin darbeci olduunu bilirdi ve kskvrak yakalanrd. Pist askeri uçulara kapatlmasna ramen, Semih Terziyi getiren helikopter ve Ankaraya götüren uçak ayn anda piste iniyor. Bu srada özel kuvvet personeli hala üsse giri yapmam. Albay Akgülay yardm isteseydi, Semih Terziyi tutuklayabilirdi. çünkü Semih Terzinin ekibi o srada üsse gelmemiti. Daha sonra 90 kiilik timi üsse giriyor. Bir saat önce bunlarn darbeci olduunu bildii halde neden üsse girie izin verdi? Daha sonra Semih Terzi Ankaraya uçuyor. Uçan kaps kapannca tekerine bçak soksanz veya bir kurun sksanz o uçak bir gün uçamaz. Piste araç sokulup engellenebilirdi. Pistin klar kapatlabilirdi. Semih Terzinin uçann kapal pistten kalkmas neden engellenmedi? Engellenmi olsa Ankaraya gidemeyecek ve Özel Kuvvetlerde olay yaanmayacakt. Hatta darbecilerin gard düecekti, darbenin seyri deiecekti. Belki birçok yer bombalanmayacakt. Bunlara ramen Albay Akgülay terfi edip general oldu. Uçaklar durdurmak için yeterli zaman vard. Üssün güvenlik komutanna krmz alarm vermemin ardndan, üsse 90 kiilik özel kuvvet birlii giriyor. Ama Albay Akgülay bunu kimseye bildirmiyor. Baz yanllklar, bu kadar masum deil. Bunlar engellenmi olsayd, Ömer Halisdemir ehit olmazd. Semih Terzi öldürülmez ve darbe ile ilgili birçok soru aydnlatlrd. Albay Akgülay 29 kez görümemize ramen, bir kez görütüümüzü söylemi. Emir verilmi, ama engellenmi bir trafik yok eklinde konutu.

HAVA SAHASININ KAPATILMA EMR LK ANDA PAYLAILSAYDI, OLAYLAR OLMAZDI

Aktif darbeci olup, darbeyi planlayp, darbe günü düüne gitmenin mantksz bir durum olduunu belirten Tugeneral Kartepe, unlar söyledi:

Diyarbakrdan kalkan uçaklar durdurmak için o kadar çok zaman vard ki; kalkmalar aka gibi. Hava sahasnn kapatlma emri örenildii ilk anda bizimle paylalsayd, bu olaylar olmazd. Kafam kemiren baz eyler var. Saat 19.06da Hava Kuvvetleri Komutan, hava sahasnn kapatldndan harberdar olmasna ramen bize haber verilmemesi kabul edilemez bir hatadr. Bu durum baka niyetleri akla getiriyor. Bu önemli durumun önemi yeterince izah edilmedii için bu duruma düülmütür. Bize hava sahasnn kapatldna ilikin harekat yldrm mesaj gönderilmedi. Böyle bir emir 106 yllk Türk havaclk tarihinde ve dünya tarihinde görülmemitir. Böyle bir emir varken, bu emrin sakl tutulmas akl alr gibi deil. Bu gizli bir emir deildi, neden bize zamannda bildirilmedi? Kenan Evrenin yaptklar nasl 30 yl sonra sorgulandysa, bu emrin neden bildirilmedii de sorgulanacak.

TASFYE EDLMEK STENEN GENERALLER SIKIYÖNETM LSTESNE EKLEND

Kimseye kanunsuz bir emir vermediini belirten Tugeneral Deniz Kartepe, Düüne önceden isim yazdrp gelmeyenler oldu. Darbeci olsam, Türkiyedeki en güçlü üssün komutan olarak uçaklarn kesinlikle kalkmamas için emir vermezdim. Darbe baarl olsayd, özel kuvvetlere Casa uça vermediim için darbeciler bana ne yapard? Yaptklarm gözard edildi. nsanlarn ehit edilmesine sebep olan generallerin göreve devam etmesi, bazlarnn snrsz hata yapma hakk olduunu düündürüyor. Darbeye kar tavrm net olarak ortadadr. Pisti kapattrdm ve krmz alarm verdim. Darbeyi örendikten 1 dakika sonra tavrm net bir ekilde ortaya koydum. Ben darbeci olsam Semih Terziye CASA lazm olduunda beni arayabilirdi. Beni kimse aramad. Tasfiye edilmek istenen tüm generaller FETÖcüler tarafndan skyönetim listesine eklendi. Kalkmaya katlan baz birliklerin komutan terfi ettirildi. Skyönetim komutan olarak yazlanlardan tahliye edilenler oldu. Hakkmda yargsz infaz yaplyor. Ben FETÖcü de darbeci de deilim diye konutu.

KARAYILAN, CEML BAYIK GB SMLERE OPERASYON YAPTIK

Terör örgütü PKKnn lider kadrosuna kar yaplan operasyonlarda büyük baarlar elde ettiklerini söyleyen Tugeneral Kartepe, Hareketli hedeflere bomba atamyoruz. Hava Kuvvetleri Komutan, bunlara çalmamz söyledi. çünkü daha önce Karaylan, Cemil Bayk gibi isimlere operasyon yaptk. Böyle hareketli operasyonlar, o dönemde gündemdeydi. çünkü 40 kilometre ile giden bir araca havadan bomba atamyorduk. Bunlara çalmamz söylenmiti dedi.

Mesleini hereyin önüne koyduunu belirten Tugeneral Kartepe, Bir gün buradan çkacam. Darbe yapanlarn eleri bile görevlerine devam ediyor. Bu kumpas da birgün ortaya çkacak. Görevdeyken aramzdan para toplayp destek olduumuz Balyoz sanklar bile ailemize srtn dönüyor. Bu filemeler elbet ortaya çkacaktr. Kendisinden olmayan bertaraf eden bir anlay ile bize damga vuruluyor. Ama ne tarafta olduu belli olmayan Albay Akgülay general yaplyor.7 yldr teröristlere bomba atyorum. Hava Kuvvetlerinin yüzünü kara çkarmadm için Hava Kuvvetleri Komutanndan terfi müjdesi aldm eklinde konutu.

TUTUKLULUK HALNN DEVAMINA

Davann ilk durumasnn 2nci bölümüne, dün 8inci Ar Ceza Mahkemesinde devam edildi. Davann bugün görülen oturumuna tutuklu sanklar Atilla Darendeli, Deniz Kartepe ve Bülent Gürdoan ile avukatlar katld.

Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs, TBMMyi ortadan kaldrmaya teebbüs, Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs ve Silahl terör örgütüne üye olmak suçlarndan sanklarn yarglanmasna bugün devam edildi. Durumada savunma yapan 2nci Birletirilmi Hava Hareket Merkezi Amiri eski Kurmay Albay Bülent Gürdoan, suçlamalar reddetti. 15 Temmuz gecesi, 8inci Ana Jet Üssü Komutan Vekili Albay Edip Akgülayn yanna gittiini belirten Gürdoan, öyle dedi:

Edip Akgülenin yanna gittiimde telal olduunu gördüm. 6 tane uçak kalkmt, ne yaptn bilemiyor, telal bir hali vard. Televizyonda darbeye teebbüs konusunda haberleri görünce konumak için Atilla Darendeliyi aradm. Akgülaya fikir vermesini istedim. Benim sicil amirim Tümgeneral Darendeli olduu için kendisini aradm. Sadece Akgülaya fikir vermesi için deil, kendisi araç kullandndan olaylar hakknda bilgi vermek için aradm. Harekat Merkezine gittiimde arkadalarn televizyonda haberleri izlediini gördüm. Daha sonra Yurtta Sulh Konseyi emrinin geldiini söylediler. Bu emri aldmda arkadalara Bu emri datmayn eklinde emir verdim. Bu emrin uygulanmamas ve kimseye datlmamas talimatn verdim. Ben skntl durum olduu için Edip Akgülay ne yapyor, skntl bir durum olduu için ona destek olmak için oraya gittim.

FETÖ BU OLAYDAN SONRA ÜSTÜMÜZE GELD

Durumada daha sonra söz alan eski Tugeneral Deniz Kartepe, 2010 ylndaki 29 Ekim Cumhuriyet Bayram resepsiyonu ile ilgili konuarak, Resepsiyonda 6nc Kolordu Komutan Mehmet Eröz bize Tesettürlü birisi içeri girdiinde terk ediyoruz dedi. Biz de salonu terk ettik. O tarihten sonra bizim ahlakszlmz yaftas oldu. Eim ve kzm hakknda iftiralar oldu. FETÖ bu olaydan sonra üzerimize geldi. Mehmet Eröz Balyoz ve Ergenekon davalarnda hüküm yedi ifadelerini kulland.

Daha sonra söz hakk verilen Cumhuriyet savcs, sanklarn tutukluluk halinin devamna karar verilmesini istedi. Avukat savunmalarnn ardndan ara kararlarn açklayan mahkeme heyeti, sanklarn tahliye istemlerini redederek, tutukluluk hallerinin devamna hükmetti. Sanklarn operasyonel hat kullanp kullanmadklar ve bunlarla örgüt tepe yönetimi ile görüme yapp yapmadklar konusunun aratrlmasna karar veren mahkeme heyeti, 15 Temmuz günü Genelkurmay Bakan Hulusi Akar, Fethullah Gülen ile görütürmek istedii iddia edilen Tugeneral Hakan Evrimin, 14 Temmuz günü Diyarbakra gelerek uçaa taktrd lazer pod cihaznn teslimini yapan subayn kimliinin de tespit edilmesini istedi. Mahkeme heyeti, Adana Cezaevine müzekkere yazlarak, sanklarn avukatlar ile yaptklar görümelerdeki kstlamalarn devamna dair karar verilmediinden, bu uygulamann yaplmamasnn istenmesine de karar verdi. Duruma ertelendi.

Ana Sayfaya Git