En büyük tehdit biyolojik data!

WhatsApp’ın aslında kullanıcı verilerini kullandığını belirten uzmanlar, ses gibi kişiye mahsus biyolojik datanın toplanılmasının daha tehlikeli olduğuna dikkat çekiyor.

Haberler 15.01.2021 - 00:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son günlerin en çok konuulan konularnn banda, sosyal medya uygulamalar ve kiisel veri güvenlii geliyor. WhatsAppn aslnda kullanc verilerini kullandn belirten uzmanlar, son olarak kullanclara sunulan sözlemenin uygulamay yasal zemine tamay amaçladn söyledi.

Bu tür uygulamalarn kullanlmasnda dikkat edilmesi gereken noktalara da deinen uzmanlar, özellikle kiisel bilgilerin paylalmamas gerektiine dikkat çekiyor. Uzmanlar asl tehlikenin, konum bilgileri, görsellerin elde edilmesinden öte ses gibi kiiye mahsus biyolojik datann toplanmas olduunu vurguluyor. Öretim Üyesi Nuri Bingöl, son günlerde skça konuulan sosyal medya uygulamalar ve kiisel verilerin gizliliine ilikin deerlendirmelerde bulundu.

WHATSAPP, VERLER ZATEN KULLANIYORDU

WhatsApp uygulamasnn daha önce de kiisel verileri kullandn ancak bu sefer bir sözleme sunduunu kaydeden Dr. Öretim Görevlisi Nuri Bingöl, Siz konum uygulamasn kullanyorsunuz. WhatsApptan konum bilgisini açarak kar tarafa gönderiyorsunuz. Kar tarafa gönderdiiniz veri her ne kadar uçtan uca ifrelenerek gitse de Whatsapp kullanabiliyor. Kendi çkar için de kullanabilmesi mümkün. Sknt da zaten buradan douyor. WhatsApp, bizim verilerimizi zaten kullanyordu. imdi ise Bana izin verin ben zaten bu verileri kullanyorum. imdi açk açk daha net kullanacam diyen bir sözleme gönderdi. dedi.

WHATSAPP, UYGULAMASINI YASAL ZEMNE OTURTMAK STYOR

WhatsAppn bu sözlemeyle uygulamasn yasal bir zemine oturtmak istediini Bingöl, Kendine göre yasal bir düzen oturtmak ve bu verileri üçüncü irketlere satmak istiyor. Kendi irketleri Facebook ve Instagram uygulamalar için kullanyordu. Bunlar kullanmasndaki amac da ticari amaçl. Pazarlama ve reklam söz konusuydu. imdi ise üçüncü kiilere, hükümetlere satabilecek. Özellikle Amerika gibi birçok devletin hükümeti tarafndan birtakm terörize olaylar için zaten yapay zeka uygulamalar kullanlyor. Dolaysyla bu kiisel bilgiler onlara verebilecek. Kald ki Facebook gibi sicili bozuk bir irketin yapmas zaten beklenen bir eydi. Ancak yasal bir zemine oturtarak gelecekte olas bir yarglama durumunda Ben senin verini kullandm. Sen benim sözlememi kabul etmitin, bu bir delildir diyerek mahkemeye sunabilecek ifadelerini kulland.

Söz konusu sözleme nedeniyle kullanclarn kendini güvende hissetmediini belirten Bingöl, sözleme nedeniyle pek çok kullancnn alternatif baka uygulamalara geçi yaptn söyledi. Bir göçün baladna dikkat çekti.

WHATSAPPIN SÖZLEMES çFTE STANDART

WhatsAppn bu sözlemeyi ülkemize uygulamasnn çifte standart olduunu belirten Dr. Öretim Üyesi Nuri Bingöl, Avrupa ülkelerine farkl bize farkl bir uygulama söz konusu. Birçok uzman, bunun nedenini hukuksal zeminimizin zayflna balyor ama deil. Bunun nedeni aslnda Avrupa Birliinin alm gücünün yüksek olmas, daha iyi pazar olmas ve Avrupa Birliinden vazgeçemiyor olmas. diye belirtti.

TÜRKYEDE OFSLER BULUNMALI

Bingöl, Facebook, Twitter, YouTube gibi sosyal medya uygulamalar ve platformlarn Türkiyede ofis bulundurmasnn gerekli olduunu belirterek, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbakanl Dijital Dönüüm Ofisi, bu irketlerin Türkiyede ofis açmalarn istiyordu. Tüketici siteleri, sat siteleri de dahil ofislerini burada açmaya balad. En büyük problemimiz burada yasal temsilcilii olmayan bir kurulua hesap soramyoruz. Bizim ülkemizde i yapmak istiyorlarsa bunlarn burada ofisleri olmas ve bizim yasalarmza tabii olmas gerekir. deerlendirmesinde bulundu.

YERL UYGULAMALAR çN YEN FIRSATLAR DOABLR

Dr. Öretim Üyesi Nuri Bingöl, bu alanda yaanacak birçok zorluun yerli yeni uygulamalarn ortaya çkmas için de frsat oluturabileceinin altn çizdi. Bingöl, Biz de artk uygulamalarmz gelitirdik, yerli uygulamalarmz var, yerli firmalarmz var. Uygulamalara çok rahat geçebiliyoruz. Uzun bir süredir de zaten kullanma açlmt. Denenmi, test edilmi, güvenli, birtakm verileri tutmayan ve ilemeyen platformlar var. dedi.

Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel: En büyük tehlike sesimizin taklit edilebilmesi

Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel ise kiisel verilerin paylamnn önemli olduunu belirterek burada en önemli tehlikenin sesin kopyalanmas olduuna dikkat çekti. Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel, unlar söyledi:

WhatsApp denildii zaman ilk akla gelen yazl iletiim kurulan bir alan olmas. Metin üzerinden iletiim ilk olarak düünülüyor. Ama asl kymetli olan ne biliyor musunuz? Delil örenme algoritmalar üzerinden uygulamalar bulunuyor. Sizin WhatsApp üzerinden gönderdiiniz sesiniz tekildir. Size mahsustur. Ses ileme algoritmalar ile size mahsustur. Artk sesi taklit etme algoritmalarn oluturabiliyorlar. Sizin ses tonunuzla konuan mobil uygulamadan veya bir uygulamadan algoritmadan bahsediyorum. Asl zaten tehlike arz eden bu. Bizim metinlerimiz, paylatmz resimlerden ziyade bize ait tekil bir veriden bahsediyorum, o da ses datas. Arka tarafta konum bilginizi alyorlar, görsellerini alyorlar ama dier taraftan asl kymetli olan ses gibi size mahsus biyolojik datay da topluyorlar. O datann ilenmesiyle bu bahsettiim algoritmalar sizin sesinizi örenerek, sizin gibi konuan duygusunu uyandran, sizin gibi ifade eden, ses tonuyla sesi sizin gibi örtüen bir algoritma oluturmaya çalacak. Asl tehlike de varacamz nokta o. Büyük veri üzerinden bir veri analizi. WhatsApp diyor ki , ben bu verileri Facebooka salyorum. Benim Facebookum yok zaten. Size deil, büyük veri ambargosuna salyor olacak. O da sonras için büyük soru iaretleri barndran bir konu olacak.

WhatsAppn Avrupa Birlii ülkelerine böyle bir dayatmada bulunmadn belirten Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel, Avrupa Birlii ülkeleri bu metne imza atmyorlar. Gelimekte olan ülkelere bir dayatma bu. dedi.

Uçtan uca ifreleme sisteminde kar tarafa mesaj gönderildiinde gönderilen mesajn ancak kar tarafta açlabildiini ifade eden Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel, Arada veriler transfer edildii için hiçbir kaynak bu gönderdiiniz mesaja ulaamaz. Bu ses datas ya da görüntü datas olabilir. Ona kimse ulaamyor. Gönderenle alc arasnda bir ifreleme vardr, ifre çözücü algoritmas ile çalr ve verinin güvenliini garanti eder aslnda. dedi.

BREYSEL GÜVENLE DKKAT EDLMEL

Bu tür uygulamalarn kullanlmasnda dikkat edilmesi gereken noktalara da deinen Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel, Hangi uygulama kullanlrsa kullanlsn mutlak surette her zaman dikkat edilmesi gereken husus size ait mahremin bilgilerin korunmas. Kiisel verilerin korunmas gerei de bu bilgilerin paylalmamas gerekiyor. Kendinizi koruyacaz. Size mahsus verilerin bilgisayarlarnzda ve telefonlarnzda olmamas lazm. Bireysel güvenliin salanmas ve nelerin telefonlarda saklanacana dikkat ediyor olmas önemlidir. diye konutu.

Ana Sayfaya Git