Engelliler de ek gösterge istiyor

Engelsiz Sağlık-Sen Genel Başkanı Kenan Önalan "Engelliler 15 yılda emekli olabiliyorlar ve emekli oldukları zaman geçim sıkıntısı yaşıyorlar. Engellilerin maliyetli bir yaşamı olduğu için emeklilik de ona göre planlanmalı. 3600 ek gösterge olduğu zaman 15 yıldan sonra emeklilik cazip olacaktır. Kadrolar boşalacak yerine başka engelli gelecektir. "

Haberler 17.10.2019 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Engelsiz Salk çalanlar Sendikas (Engelsiz Salk-Sen) Genel Bakan Kenan Önalan, engellilerin 15 ylda emekli olabildiini ve emekli olduklar zaman geçim sknts yaadklarn belirterek, Engellilerin maliyetli bir yaam olduu için emeklilik de ona göre planlanmal. 3600 ek gösterge olduu zaman 15 yldan sonra emeklilik cazip olacaktr. Kadrolar boalacak yerine baka engelli gelecektir. dedi.

Engelsiz Salk-Sen Genel Bakan Önalan, 9ay önce bir ilki gerçekletirerek engellilerin sorunlaryla ilgilenen bir sendika kurduklarn, sahada engellilerin skntlarn daha yakndan gördüklerini kaydetti.

Önalan, Türkiyede engellilere yönelik mevzuatn ileri seviyede olduunu ancak uygulamada çok gerilerde kalndn ifade etti.

Türkiyede 2011den 2019a kadar 50 bini akn engelliye kamuda i salandn ancak istihdam sonrasnda çalma hayatnda baz skntlar yaandn dile getiren Önalan, durumuna uygun olmayan ilerde çaltrlan engellilerin mutsuz olduunu, toplumun engelliler i yapamaz anlaynn da bu skntlar artrdn kaydetti.

3600 ek gösterge istiyor

Engelliler için bina, hastane, okul gibi alanlarn fiziki artlarnn yeniden düzenlenmesi gerektiine iaret eden Önalan, sendika olarak bu konuda danmanlk hizmeti verdiklerini, ilgili mevzuatn uygulanmas için gereken çalmalar yaptklarn vurgulad.

Devlette yüzde 3 engelli çaltrma kotas bulunduuna ve bu kotann dolmak üzere olduuna dikkati çeken Önalan, engellilerin skntlarna çözüm üretildikten sonra kotann yükseltilebileceini kaydetti.

Önalan, sözlerini öyle sürdürdü:

Engelliler 15 ylda emekli olabiliyorlar ve emekli olduklar zaman geçim sknts yayorlar. çünkü engellilik maliyetli bir ey. Bu konu mevzuatta yeniden düzenlenmeli. Örnein, engellilerin 3600 ek göstergeye dahil edilmesi ya da engelli emekli maann daha yüksek olmas gibi çözümler olabilir. Engellilerin kullandklar telefon bile özelliklerinden dolay daha maliyetli olabiliyor ya da görme engelli için evde konuan bir kombi ihtiyac olabiliyor. Engellilerin maliyetli bir yaam olduu için emeklilik de ona göre planlanmal.

3600 ek gösterge olduu zaman 15 yldan sonra emeklilik cazip olacaktr. Kadrolar boalacak yerine baka engelli gelecektir. Memuriyette çalma kotasnn en az yüzde 4e çkarlmasn istiyoruz. Devlette ihtiyaç çok azald, kota dolmak üzere. Kota dolunca engelliler birkaç yl sonra istihdam edilemeyecek duruma gelecek. Yeni mezunlar i bulma konusunda sknt yaayacak. Bu konuda yaplacaklarla ilgili yetkililerle bir araya gelinip çallmas gerekiyor.

Ana Sayfaya Git