Engelsiz Türkiye Yüzyılı Dünya Engelliler Günü Buluşması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Engelsiz Türkiye Yüzyılı Dünya Engelliler Günü Buluşması'nda önemli açıklamalarda bulundu.

Haberler 04.12.2025 - 15:31 Son Güncelleme : 04.12.2025 - 15:31

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Engelliler Günü Buluşmasında konuştu.

İşte Erdoğanın konuşmasından öne çıkanlar:

Dünya engelliler gününü canı gönülden tebrik ediyorum. Engelli kardeşlerimizle birlikte, kıymetli aileleri ve milletimizin tamamı için hayırlar getirmesini temenni ediyorum.

Hayat yolculuğunda ümitsizliğe asla alan açmayan, örnek olan tüm engellilerimize sevgilerimi iletiyorum.

YALNIZCA ÜLKEMİZDE DEĞİL ULUSLARARASI ALANDA DA GÜçLÜ BİR ŞEKİLDE SAVUNUYORUZ

Hem hükümet hem de AK Parti olarak sosyal hizmetler başlığında hamdolsun çok iyi bir karneye sahibiz. Sahadaki tespit ve çalışmalarımızı yaptığımız hukuki ve idari reformlarla desteklemeye devam ediyoruz. Engelli kardeşlerimizin haklarını yalnızca ülkemizde değil uluslararası alanda da güçlü bir şekilde savunuyoruz.

Tarihte ne yaparsanız yapın, değiştiremeyeceğiniz hakikatler vardır. Bunlardan biri şudur:

Bu gerçekleri muhalif hiçbir çevre, hiçbir görüş, hiçbir ekol görmezden gelemez, yok sayamaz. Bunlardan biri şudur: Bizi dünyanın diğer milletlerinden ayıran, mill kimliğimizin alameti farikası olan en temel vasfımız; insan, adalet ve merhamet merkezli bir medeniyet mefkresine sahip oluşumuzdur. Kalpler kazanmak, gönüllere girmek, adaleti, iyiliği, güzelliği teşmil etmek için işte bu mefkreyle seferlere çıktık.

Selçukludan bugüne tam bin yıldır, Mevln Celaleddin Rmnin o ünlü metaforunda olduğu gibi, bir ayağımızı buraya, Anadoluya sabitlerken; diğeriyle tüm dünyayı, 72 milleti dolaştık. Coğrafyamızın neredeyse her karışında yalnızca şehirleri inşa etmekle kalmadık, aynı zamanda kalpleri de ihya ettik.

Şunun bir defa bilinmesi gerekiyor: Asırlardır düşüncemizin merkezinde daima insan vardır. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın düsturu vardı. Başarılarımızın gerisindeki ana unsur, insana atfettiğimiz değer ve ehemmiyettir.

Kalp kırmaktan gönül incitmekten daima çekindik. Asırlar önce yaşamış önemli bir divan şairimiz milletimizin bu konudaki dikkatini bakınız hangi sözlerle ifade ediyor; Fukara kalbine her kim dokuna, dokuna sinesi Allah okuna evet değerli kardeşlerim bizim meseleye baktığımız yer tam olarak da burasıdır. Bugünkü sosyal devlet geleneğimizde asırlardan süzülüp gelen anlayışın devamıdır.

Şuraya özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum; Bakınız bu okulların müfredatında müzik ve resmin yanı sıra matematik, coğrafya kozmografya ve mimari gibi derslerde yer alıyor. Buralarda öğrenim gören engelli gençler hem bilgi birikimi ile öne çıkıyor hem de kimseye muhtaç olmadan memleketlerine hizmet etme imkanı buluyor.

83 BİN ENGELLİ BİREY KAMUDA

Kamuda 83 bin engelli bireyi istihdam ediyoruz. Engelli vatandaşlarımıza yönelik ayrımcılığı ortadan kaldırdık.

2009da ilk imzacılarından biri olduğumuz engellilerin haklarına ilişkin sözleşmeyi onaylayarak uluslararası alanda güçlü bir irade ortaya koyduk.

2002de yalnızca 5 bin kişi evde bakım olanağından yararlanırken bugün 520 bin vatandaşımız yaralanıyor.

Ana Sayfaya Git