Enis Berberoğlu'nun bireysel başvurusunda ihlal kararı çıktı

İhlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere karar Yargıtay'a gönderilecek. Durdurulan MİT tırları görüntülerini Cumhuriyet gazetesine verdiği iddiasıyla yargılandığı davada 5 yıl 10 ay hapis cezası alan Enis Berberoğlu'nun, bireysel başvurusunda ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere kararın Yargıtay'a gönderilmesine hükmetti.

Haberler 18.09.2020 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enis Berberolunun bireysel bavurusunda, dokunulmazlk hakkn yeniden kazanan bir milletvekili hakknda yarglamaya devam edilmesi ve tutukluluun sürdürülmesi nedeniyle seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakk ile kii hürriyeti ve güvenlii hakknn, iddia tannn durumada hazr edilmemesi nedeniyle de tank sorgulama hakknn ihlal edildii öne sürülmütü.

Bavuruyu bugünkü gündem toplantsnda ele alan Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Berberolunun, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakk ile kii hürriyeti ve güvenlii hakknn ihlal edildiine hükmetti.

Kurul, ihlalin sonuçlarnn ortadan kaldrlmas için yeniden yarglama yaplmak üzere kararn Yargtaya gönderilmesine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunun oy birliiyle ald kararn gerekçesi daha sonra yazlacak.

5 YIL 10 AY HAPS CEZASI ALMITI

Berberolu, durdurulan MT trlar görüntülerini Cumhuriyet gazetesine verdii iddiasyla yargland davada, siyasi ve askeri casusluk maksadyla devletin güvenlii veya iç veya d siyasal yararlar bakmndan gizli kalmas gereken bilgilerini açklamak suçundan 5 yl 10 ay hapis cezas ald.

Yargtay 16. Ceza Dairesi, 20 Eylül 2018de Berberolunun hapis cezasn onad, milletvekillii sona erinceye kadar cezasnn infaznn durdurulmasna ve salverilmesine karar verdi.

Yargtay karar üzerine tahliye edilen Enis Berberolu hakkndaki kesinlemi ceza, TBMM Genel Kurulunda 4 Haziran 2020de okunmu ve CHPli Berberolunun milletvekillii düürülmütü. Ertesi gün gözaltna alnan Berberolu, yeniden tutuklanarak cezaevine gönderilmi, ayn gün koronavirüs tedbirleri kapsamnda izinli olarak cezaevinden çkarlmt.

Ana Sayfaya Git