Erdoğan: Tehdit edildiğimiz anlar bile oldu

Erdoğan, "Tanktan zırhlı araçlara, savaş gemisinden deniz altına, uçaktan helikoptere, silahlı ve silahsız insansız hava araçlarından milli piyade tüfeğine, uydulardan hava savunma sistemlerine, füzelerden lazer silahlarına kadar geniş bir ürün yelpazesine şu anda sahibiz. Açık konuşmak gerekirse şayet bu düzeye gelmemiş olsaydık, şu anda yürüttüğümüz sınır içi ve ötesi operasyonlarda çok büyük zorluklarla karşılaşırdık" dedi.

Haberler 23.09.2018 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erdoan, güvenlik kavramnn anlamnn büyük ölçüde deitiini ifade etti. Cumhurbakan Erdoan, Artk fiziki güvenliinizi siber güvenlikle, dijital sanayiyle, yerli yazlmla, yapay zekayla tahkim etmiyorsanz kendi kendinizi kandryorsunuz demektir. Günümüzde dijital güvenliiniz yoksa istediiniz kadar fiziki tedbir uygulayn, gerçek manada özgürlüünüzü salayamazsnz. Esasen bizim ecdadmz, yllarca kendi döneminin teknolojilerine öncülük etmi, daha sonra liderlii ne yazk ki elinden kaçrmtr. Osmanl Devleti 17. yüzyldan itibaren teknoloji konusundaki geriliinin farkna varmtr. Dönemin padiahlar ve dirayetli yöneticileri bu sorunun çözümünü batnn teknolojisini ülkemize tamakta görmütür. Bu tercihin tabii bir sonucu olarak teknolojiyi kullanacak insan kayna da yine batda eitilme yoluna gidilmitir. Bugün geriye doru baktmzda bu tercihin çok da isabetli olmadn anlyoruz. Mühendislik örensin diye Batya gönderdiimiz örenciler çounlukla zihinleri bize yabanc fikirlerle ifal edilmi olarak ülkelerine dönmülerdir. Halbuki asl olan hazr teknolojiyi almak ve onun kullanmn örenmek deil, teknolojiyi tasarlamak, gelitirmek ve öretmektir. Osmanl özellikle Sultan Abdülhamid-i Sani döneminde bu istikamette birtakm admlar atmsa da maalesef devletin ömrü bunlar tamamlamaya yetmemitir dedi.

GEREKEN ADIMLAR UZUN YILLAR BOYUNCA YETERL DÜZEYDE ATILAMADI

Erdoan, Türkiyenin 1974 Kbrs Bar Harekatna kadar üzerine ölü topra serpilmi ekilde tamamen d yardmlara baml kaldn söyledi

Erdoan, Kbrs Bar Harekatnda ülkemizin mühimmattan yedek parçaya ve tüm bunlarla birlikte telsiz muhaberesinde bile haberleme sistemlerine kadar her alanda yaad ambargo, durumun vehametini anlamaya balamamza vesile olmutur.

Buna ramen gereken admlar uzun yllar boyunca yeterli düzeyde atlamad. Benzer skntlar otomobilden bilgisayara teknolojiyle ilgili kadar her alanda görmek mümkündür. Yerli otomobilimiz Devrimin hikayesi malumunuzdur. Hazrcln cazibesi bir kez daha üretim itiyakna galip gelmitir. Rahmetli Özal bu gerçei fark ettii için bu alandaki projeleri bütüncül deerlendirme yoluna gitmitir.

Dönemin artlar ve imkanlar çerçevesinde birtakm önemli çalmalar balatlmsa da 2003e geldiimizde savunma sanayimizin ihtiyaçlarnn ancak yüzde 20si yerli imkanlarla karlanabilir durumdayd. Üstelik bu yüzde 20 içinde de yüksek teknolojiye dayal maalesef pek bir ey göremiyorduk. Babakanlm döneminde bu alan kiisel himayem altna alarak büyük bir atlm

balattk. Projelerin tasarmndan finansmanna kadar her aamasn bizzat takip ettim. Tank, helikopter, insansz hava arac gibi pek çok ürünün hazr alm projelerini iptal ederek, tamamnda milli ve özgün model gelitirme çalmalarn balattk. Bu sayede Türkiye, savunma sanayi ihtiyaçlarnn yüzde 65ini kendisi üretebilen bir ülke durumuna gelmitir diye konutu.

SINIR ç VE ÖTES OPERASYONLARDA çOK BÜYÜK ZORLUKLARLA KARILAIRDIK

Cumhurbakan Erdoan, Halen ülkemizde 600ün üzerinde savunma sanayi projesi yürütülüyor. Tanktan zrhl araçlara, sava

gemisinden deniz altna, uçaktan helikoptere, silahl ve silahsz insansz hava araçlarndan milli piyade tüfeine, uydulardan hava savunma sistemlerine, füzelerden lazer silahlarna kadar geni bir ürün yelpazesine u anda sahibiz. Açk konumak gerekirse ayet bu düzeye gelmemi olsaydk, u anda yürüttüümüz snr içi ve ötesi operasyonlarda çok büyük zorluklarla karlardk. Eer

Afrinde baar saladysak, Cerablusta saladysak, Cudide, Gabarda arka arkaya baarlar geliyorsa, Kandilde, Sincarda baarlar geliyorsa, ite bütün bunlarn büyük bir ksmn artk ülkemizde üretir hale geldik eklinde konutu.

PROJELERMZ SABOTE EDLMEYE çALIILDI

Erdoan, Savunma sanayimiz gelitikçe orta ve yüksek teknolojiye dayal aratrma, gelitirme ve ticari ürün faaliyetleri de hzlanmaya balad. Bunun yannda finans teknolojilerini salk, enerji ve dier kritik teknolojileri yerli ve milli olarak gelitirerek bamszlmz perçinlemeye çalyoruz. Dünyann en büyük ekonomisinden biri olacaz. derken ayn zamanda iin bu boyutunu da kastediyoruz. Bu çerçevede bilim insanlarmzn yurda dönü seferberliini balatyor. Uluslararas lider aratrmaclar program hazrlyoruz. Buradan dünyann her yerindeki bilim insanlarmz, ülkemizde balattmz bilim ve teknoloji atlmmza katlmaya davet ediyorum. Öte yandan 1930-1940lardaki hamlelerimiz ne ise, imdi yeniden bu hamleyi kazanmak ve bu adm atmak durumundayz. O zaman engellendiler. Bu dönemde de elbette projelerimiz sabote edilmeye çalld diye konutu.

DAHA UCUZA VERME VAADYLE KANDIRILMAK STENDK

Cumhurbakan Erdoan, artk bu projeleri sabote edecek bir iktidarn olmadn belirterek, Bu projelere ön açan bir iktidar var. Ne diyorlard bize? Bo verin. Ne yapacaksnz yeni teknolojiyi gelitirmeyi? Size en gelimi teknolojiyi verelim. teklifleriyle karlatk. Sürekli daha iyisini, daha ucuza verme vaadiyle kandrlmak istendik. u insansz hava araçlar... Vermediler. Bizzat oturduk, konutuk. Vermediler. ki gün, üç gün, 48 saat... Paramzla vermediler. Ama terör örgütlerine görüyorsunuz 19 bin tr silah ve mühimmat gönderiyorlar, 3 bin kargo uçayla silah ve mühimmat gönderiyorlar. Bunlar, bize dost görünenler, stratejik ortak görünenler. Bize bunlar bunu yapyor. Hatta ima yoluyla Nuri Demiralarn, Nuri Killigillerin akbetiyle tehdit edildiimiz anlar dahi oldu ifadelerini kulland.

MÜCADELEY BIRAKMADIINIZDA ÖNÜNÜZDE KAPILARIN BRER BRER AçILDIINI GÖRECEKSNZ

Lütfen hayallerinizin peinden gidin diye seslenen Erdoan, Siz bu yola girdiinizde yannzda üniversiteleriyle, aratrma gelitirme

destekleriyle, tevik programlaryla, hibe uygulamalaryla, tüm imkanlaryla devletinizi bulacaksnz. air ne diyor, Yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer vardr. Bugün dünyann en zengin insanlar arasnda yer alan Asya kökenli bir giriimcinin kurduu internet alveri sitesine gelinceye kadar yaadklarnn hikayesi de azimle hedefinize yürüdüünüzde nereye ulaabileceinizin örneklerinden biridir. Ülkemizdeki pek çok i adamndan da kendi benzer hikayelerini dinledim. Hatta kendi hayat hikayem de ayn ekilde gelimitir.

Sizlerden isteim, karlatnz zorluklardan, hayal krklklarndan asla ylmadan yolunuza devam etmenizdir. Eer Tayyip Erdoan sizin yalarnzdayken ilk karlat zorluk karsnda pes edip evine dönseydi bugün burada olamazd dedi.

nançlarnda ümitsizlie asla yer olmadn belirten Cumhurbakan Erdoan, Yüreinizdeki iman asla bitmeyecek olan en önemli sermayenizdir. u aamada size lazm olan tek ey gücünüzü imannzdan alan kendi enerjiniz, azminiz, gayretiniz ve hedeflerinizdir. Kendinize güvendiinizde, hatalarnzdan ders aldnzda, kendinizi gelitirmekten vazgeçmediinizde ve mücadeleyi brakmadnzda önünüzde kaplarn birer birer açldn göreceksiniz. Günümüz dünyasndaki zenginlerin artk hep bireysel yeteneklerle takm çalmasnn birlikte anlam kazand teknoloji dünyasndan çktn da unutmayn dedi.

Ana Sayfaya Git