Eserler bir bir taşınıyor

Türkiye'de ilk defa uygulanan projeyle baraj gölü alanından çıkarılıp Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na getirilen Zeynel BeyTürbesi ile 1500 ton ağırlığındaki Artuklu Hamamı'nın ardından yöredeki diğer tarihi eserlerin korunması ve taşınması için çalışmalar sürüyor

Haberler 09.09.2018 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmann Hasankeyf ilçesinde baraj gölü alannda kalacak kültürel mirasn korunmas için tarihi yaplarn tanmas süreci devam ediyor.

Ilsu Baraj HES Projesi Kültürel Varlklar Koruma Kurtarma çalmalar kapsamnda Türkiyede geçen yl ilk defa uygulanan projeyle baraj gölü alanndan çkarlan 540 yllk Zeynel Bey Türbesi ve 1500 ton arlndaki Artuklu Hamamnn yeni yerine bütüncül olarak nakledilmesi tamamlanrken, 611 yllk Sultan Süleyman Camisi minaresinin, Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanna tanmas için balatlan çalma sürüyor.

Yaklak 850 ton arlndaki mam Abdullah Zaviyesinin de tanmas çalmalarna 10 Eylül Pazartesi günü balanacak.

Hasankeyf Kaymakam Faruk Bülent Baygüven, 3 bölümden oluan zaviyenin ilk bölümünün bütünsel olarak tanmasna balanlacan söyledi.

Tarihi eserler bir bir tanyor

Devletin tarihi ve kültürel varlklara büyük önem verdiine iaret eden Baygüven, Ilsu Baraj ve HES Projesi kapsamnda tarihi eserler eski Hasankeyften yeni yerlekedeki arkeoparka tanyor. dedi.

Türkiyede geçen yl ilk defa uygulanan projeyle baraj gölü alanndan çkarlan ve 540 yllk olmas itibaryla dünya ölçeinde bütüncül olarak tanan en eski tarihi yap saylan Zeynel Bey Türbesi, 12 Mays 2017de yeni yerine baaryla nakledilmiti.

1500 ton arlndaki Artuklu Hamam da 6 Austosta balayan ve 9 Austosta sona eren çalma ile 3 kilometre uzaklkta arkeoparktaki yeni yerine bütüncül olarak ulatrlmt.

611 yllk Sultan Süleyman Camisi minaresinin, Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanna tanmas için balatlan çalma sürüyor.

Yl sonuna kadar Er-Rzk Camisi minaresi, Orta Kap, Kzlar ve Koç camileri de tanacak.

Ana Sayfaya Git