Eski belediye başkanı örgütün talimatlarını teröristlere iletmiş

Mardin Dargeçit'te PKK'lı teröristlerin çukur kazıp, barikat oluşturduğu olaylara ilişkin davada yargılanan eski belediye başkanı Sipçik ve 5 sanığa verilen hapis cezalarının gerekçeli kararı tamamlandı.

Haberler 21.08.2019 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Dargeçit ilçesindeki terör örgütü PKKnn çukur kazp barikat kurduu olaylara ilikin davada yarglanan DBPli eski Dargeçit Belediye Bakan Zeynep Sipçik ile 5 sana verilen hapis cezalarnn gerekçeli kararnda, Sipçikin terör örgütünden ald talimatlar ilçedeki teröristlere aktard ve irtibatl olduu teröristlere olaylar hakknda bilgi verdii belirtildi.

Van 2. Ar Ceza Mahkemesi, ilçedeki olaylara ilikin davada Sipçik ile 5 sana, Silahl terör örgütüne üye olma, Devletin birliini ve ülke bütünlüü bozma, Say ve nitelik bakmndan vahim olan silah veya mermileri satn alnmas tanmas bulundurulmas, Kamu hizmetine tahsis edilen eya hakknda hrszlk, Taklit anahtarla kilit açmak suretiyle hrszlk suçlarndan verdii arlatrlm müebbet ile 10 yldan 36 yl 3 aya kadar hapis cezalarnn gerekçeli kararn hazrlad.

Suçlarla ilgili Yargtay kararlarna da yer verilen gerekçeli kararda, terör örgütü PKKya üye olmak için örgütte yönetici konumundakilerin rzasnn varlna gerek duyulmad, tek tarafl iradeyle de örgüte katlmann mümkün olduu kaydedildi.

Bu nedenle terör örgütü PKK üyelii suçunun oluumunda, kiinin rzasyla örgütün hiyerarik yapsna dahil olmasnn temel ölçütler arasnda yer ald bildirilen kararda, u deerlendirme yapld:

Organik ba, canl, geçiken, etkin, faili emir ve talimat almaya açk tutan ve hiyerarik konumunu tespit eden ba olup, üyeliin en önemli unsurudur. Sadece örgüte sempati duymak bu suçu oluturmaz. Ayrca eylemlerin süreklilik, çeitlilik ve younluu kriteriyle, eylemin nitelii kriteri örgüt üyelii suçunun maddi unsuru bakmndan organik ba kriterine ilave istisnai ölçütlerdir. Asl olan organik ba kriteridir. Silahl örgüte üye olmak suçunun manevi unsurunu, örgütün belli amaçlarn gerçekletirme gayesini bilerek ve isteyerek örgüte girme iradesi oluturmaktadr.

Sanklar, yüklü miktarda mühimmatla yakaland

Mardinin Dargeçit ilçesinde 28 Eylül 2015te belediyeye ait araçlarla ara sokaklarda çukurlarn kazlarak barikatlarn kurulduu, bombal saldrlar için hazrlklarn yapld bildirilen kararda, halkn güvenliinin tesis edilmesi için 10 Ekim 2015te Dargeçit Kaymakamlnca sokaa çkma yasa ilan edilerek güvenlik güçleri tarafndan çukur ve barikatlarn kaldrlmas için operasyonlarn balatld anmsatld.

lçede yüklü miktarda patlayc yapmnda kullanlan malzemeler ile mühimmatn ele geçirildii kaydedilen kararda, u ifadelere yer verildi:

Operasyonlarn devam esnasnda 4 Ocak 2016da Dargeçit Belediyesine ait traktörün çalnd, traktörün üzerinde yüklü miktarda mühimmat bulunduu, bu mühimmatlarn ilçe merkezinde devam eden hendek kazma ve barikat kurma eylemlerinde kullanlaca yönünde ihbar gelmesi üzerine güvenlik güçlerince çalma balatlmtr. Yaplan çalma sonucu Safa Sokak civarnda tespit edilen traktörün üzerinde sanklardan Yasin Demir, Hüseyin Demiral, Davut Demir yakalanmtr. Yaplan incelemelerde traktörün römork ksmndaki aaç dallar altnda 7 roket atar, keskin nianc silah, kanas, 2 makineli silah, MP5 silah, 5 kalanikof silah, 7 el bombas, 24 roket mermisi, 19 roket fiei, 27 kalanikof arjörü, 5 kanas silah arjörü ele geçirilmitir. Hendek ve barikatlarn kaldrlmas ile terör örgütü mensuplarnn yakalanmas sonucu sokaa çkma yasa kaldrlmtr.

Örgütten ald talimatla hareket etmi

Dargeçitte ölü ele geçirilen teröristin üzerinde bulunan telefonda yaplan incelemede, sanklardan Garibe Gezerin, operasyonlar srasnda neler yapmas gerektii konusunda emir ald, çukur ve barikat olaylarnn içinde yer alarak, olaylar gerçekletiren teröristlerle irtibat halinde olduu ifade edilen kararda, sann ele geçirilen patlayc ve mühimmatlarn üzerinde parmak izlerine rastland aktarld.

Gezerin etkisiz hale getirilen teröristten ald talimatla, fikir ve eylem birlii içinde Dargeçit ilçesinde gerçekletirilen çukur kazma, barikat kurma ve güvenlik güçleriyle silahl çatma eylemlerinde bizzat yer ald bildirilen kararda, Sann örgütten ald talimatla hendek ve barikatlarn banda kalanikof marka silah kullanmas, güvenlik güçlerine kar silahl saldr eyleminde bulunan örgüt mensuplar ile fikir eylem birlii içinde hareket etmesi, ülke genelindeki organik bütünlüe göre amac gerçekletirme tehlikesi yaratabilecek niteliktedir. Sann üzerine atl suçu iledii hususunda mahkememizce tam bir vicdani kanaatin olutuu anlalmtr. ifadelerine yer verildi.

Kararda, mühimmat yüklü traktörle yakalanan sanklardan Davut Demirin de terör örgütü PKKdan ald talimatla hendek ve barikatlarn banda silahla nöbet tuttuu, güvenlik güçleri ile silahl çatmaya girdii belirtildi.

Sann eyleminin ülke genelindeki organik bütünlüe göre amaç suçu gerçekletirme tehlikesi yaratabilecek nitelikte olduu bildirilen kararda, Demirin Devletin birliini ve ülke bütünlüünü bozmak suçunu iledii hususunda tam bir vicdani kanaatin olutuu vurguland.

Belediye bakan teröristle çukur olaylarn görümü

Sanklardan eski Dargeçit Belediye Bakan Zeynep Sipçikin de ölü ele geçirilen Rezzan kod adl terörist rfan Erol ile çukur ve barikat olaylar hakknda görütüü, sürekli irtibat halinde olduu belirtilen kararda, öyle denildi:

Dargeçit Belediye Bakan olarak görev yapan sann, PKK/KCK silahl terör örgütü üyeleri ile irtibatl olduu, hendek ve barikat olaylarnda Rezzan kod adl terör örgütü mensubu ile gizlice mesajlaarak meydana gelen olaylar hakknda bilgiler aktard, hendek ve barikat olaylarnda örgüt mensuplarna yardmda bulunduu, krsal alanda bulunan örgüt mensuplar ile birebir görütüü anlalmtr. Bu balamda, örgütsel faaliyet kapsamnda süreklilik, çeitlilik ve younluk gerektiren eylem ve faaliyetlerde bulunduu, örgütle organik ba kurduu, PKK/KCK silahl terör örgütü üyesi Rezzan kod isimli örgüt mensubundan ald talimatla ilçe merkezinde meydana gelen olaylar hakknda örgüt mensuplarna bilgiler aktard ve PKK/KCK silahl terör örgütü ile organik ba kurduu belirlenen sann, mahkememizce kabul edilen eylemlerinin kül halinde silahl terör örgütüne üye olma suçunu oluturduu, bu nedenle cezalandrlmasna karar verilmitir.

Ana Sayfaya Git