Esnaf; kapsam genişletilsin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan desteklerin esnafa can simidi olduğunu belirten sektör temsilcileri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sona erene kadar bu tür yardımların kapsamının genişletilerek devam etmesini istedi.

Haberler 16.12.2020 - 04:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dün, Cumhurbakanl Külliyesinde yaplan Cumhurbakanl Kabine Toplantsnn ardndan açklanan KDV indirimi, stopaj avantaj, esnafa kira ve hibe yardm ile turizm yükümlülüklerinin ertelenmesi gibi destekleri içeren paket, i dünyas temsilcilerince olumlu karland.

Esnaf ve Sanatkarlar Dernei (ESDER) Genel Bakan Mahmut çelikus, desteklerin esnaf için nefes deerinde olduunu söyledi.

Destek ve hibeleri genel olarak olumlu bir adm olarak gördüklerine iaret eden çelikus, Bunlarn devam gelmeli ve kapsam geniletilmeli. Bu konuda umutluyuz. Biraz hizmet sektörüne arlk verilmi gibi duruyor. Bilindii üzere 400ün üzerinde esnaf i kolu var. Kapsam dnda görünen kardelerimiz biz niye darda kalyoruz, biz de ayn skntlar yayoruz. diyor. ifadelerini kulland.

çelikus, piyasalarn da canlandrlmas gerekliine dikkati çekerek, öyle devam etti:

çinin, çiftçinin, memurun özellikle asgari ücretle çalanlarn, emekli, dul ve yetimlerin alaca zamlar da piyasada hareketlenmeyi belirleyici bir nokta oluyor. Bunlara yaplacak ücret artlar esnafn iine direkt yansyor. Genelde bu kesim esnaftan youn olarak alveri yapyor.

ESNAFIMIZA BÜYÜK KATKI SALAYACAK

Türkiye Berberler, Kuaförler ve Güzellik Salonu letmecileri Federasyonu Bakan Bayram Karaka da verilecek hibe ve desteklerin esnafa can simidi olduunu vurgulad.

KDV indirimlerinin ve kira stopaj oranlarndaki düzenlemenin 1 Haziran 2021e kadar uzatlmasnn, esnafa büyük katk salayacana iaret eden Karaka, Bu skntl günlerde, her zaman yanmzda olan bata Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoan olmak üzere, Ticaret Bakanmz Ruhsar Pekcana, Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Zehra Zümrüt Selçuka çok teekkür ediyoruz. nanyorum ki hep birlikte bu salgn atlatacaz ve eski normalimize döneceiz. diye konutu.

KÜçÜK ESNAFIMIZ YARDIMDAN MEMNUN

Türkiye Kahveciler, Kraathaneciler ve Büfeciler Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu Bakan Murat Aaolu ise salgn sürecinde yaanan maduriyetler nedeniyle baz esnafn mesleini braktn veya sektör deiiklii yaptn dile getirdi.

Dün açklanan desteklere deinen Aaolu, Kiras düük olan küçük esnafmz bu yardmdan memnun. Ancak kiras daha yüksek esnafmz pek memnun deil. dedi.

Aaolu, esnafn baka yardm beklentileri de bulunduunu, bunlarn banda SGK ve Ba-Kur prim borçlarnn geldiini belirterek, unlar kaydetti:

Esnafmz bundan 1 yl kadar muaf tutulmak istiyor veya 1 yllk borcun 6 ay hükümetten 6 ay bizden eklinde ödenmesini düünüyor. Bir de esnafmzn faizsiz kredi beklentisi var. çünkü esnafn önceden çektii kredilerin taksitleri geldi. En azndan bu faizsiz krediyle geçmi borçlarn kapatrlar, sicillerini bozdurmazlar.

Ana Sayfaya Git