Eve kapandık bağımlı olduk

Pandemide uyuşturucu kullanma yaşı 40'lı yaşlara çıktı. Prof. Dr. Atlı, Diyarbakır'da uyuşturucu kullanımında artış görüldüğüne dikkat çeken çekerek, en çok kullanılan uyuşturucu maddelerin ise 'metamfetamin' olduğunu söyledi.

Haberler 28.06.2021 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi Psikiyatri Bölümü Anabilim Dal Öretim Üyesi ve Bamllkla Mücadele Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Atl, pandemi döneminde uyuturucu kullanma yann 40l yalara çktn söyledi.

Diyarbakr Dicle Üniversitesi Psikiyatri Bölümü Anabilim Dal Öretim Üyesi ve Bamllkla Mücadele Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Atl, 26 Haziran Uluslararas Uyuturucu Kullanm ve Kaçakçl ile Mücadele Günü kapsamnda deerlendirme yapt. Koronavirüs sürecinde, Diyarbakrda uyuturucu kullanmnda art görüldüüne dikkat çeken Prof. Dr. Atl, en çok kullanlan uyuturucu maddelerin ise metamfetamin olduunu söyledi.

UYUTURUCU KULLANIMI ARTTI

Koronavirüs sürecinde uyuturucu kullanmndaki artn nedeni olarak, insanlardaki kapal alan, kayglanma, hastalk kaygs, yaknlarnn vefat ve bununla ilikili kayg depresyonunun etkili olduunu vurgulayan Prof. Dr. Atl, En çok kullanlan uyuturucu maddelerin banda da metamfetamin gelmekte. Sentetik bir madde olan metamfetamin, halk arasnda kristal olarak bilinmektedir. Mart 2020den önce bizim kliniimize haftada 1-2 metamfetamin bamls bavurmakta iken, u an haftada yaklak 10-15 metamfetamin bamls hasta bavuruyor. Yine ayn ekilde, eroin bamll dediimiz opiyat bamll grubu hastalar, 2020 Mart ayndan önce haftada 2-3 tane bavurmaktayken, u an ortalama 8-10 hasta bavurmakta ve bunlarn 5-6s naltrekson tedavisini kabul etmekte. Bunlara naltrekson çip tedavisi uyguluyoruz. Bu da unu gösteriyor; maalesef korona sürecinde ilk etapta bir azalma varm gibi gözükmekle beraber, aslnda koronann önemli komplikasyonlarndan biri de madde kullanmnn artmas olarak ifade edebiliriz dedi.

BAIMLILIK YAI, 45E KADAR LERLED

Bu süreçte bamllk yann da ilerlediini aktaran Prof. Dr. Abdullah Atl, Bamllk, aslnda genç ya hastal olarak görülüyordu ancak bu korona sürecinden sonra maalesef bamllk ya aral büyüdü diyebiliriz. Eskiden 15-25, 15-30 ya arasnda ciddi bir problem olarak görülüyorken, u an bizim bölgemiz için söyleyebilirim ki maalesef 40l, 45li yalara kadar ilerlemi. Artk 40-45 yalarnda insanlar bile metamfetamin, esrar ve eroin bamll bata olmak üzere, bamllk nedeniyle bize bavuruyor. Bamllk, tedavi edilebilir bir hastalktr. Bunun altn bir daha çiziyorum, bamllk, tedavi edilebilir bir hastalktr. Ailelerin ciddi skntlar olabiliyor. Özellikle çocuklar ve eleri baml olan aileler, bazen çok büyük utanç hissedebilir, bazen çok büyük suçluluk hissedebilir, bazen çok büyük ümitsizlik ve umutsuzluk hissedebilir. Sanki tedavi edilmeyecek bir hastalk gibi alglayabilir, ancak unu vurgulamakta fayda var, hemen hemen bütün maddelerin tedavisi mümkündür diye konutu.

Ana Sayfaya Git