Evlat nöbeti 201. günde

Dağa kaçırılan çocukları için HDP İl Başkanlığı binası önünde oturma eylemi yapan Diyarbakır annelerinin evlat nöbeti 201'inci güne ulaştı.

Haberler 21.03.2020 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda anne Hacire Akar, olunun daa kaçrlmasnn sorumlusu olarak gördüü HDPnin l Bakanl binas önünde 22 Austosta oturma eylemi balatt. Olunu teröre kurban vermemek için balatt oturma eylemi sonuç veren anne Akar, kararl mücadelesiyle 24 Austosta oluna kavutu. Hacire Akarn olu için gösterdii mücadele, benzer acy yaayan dier annelere de örnek oldu.

ALE SAYISI GÜNDEN GÜNE ARTTI

Akarn mücadelesini örnek alan Fevziye çetinkaya, Remziye Akkoyun ve Ayegül Biçerin 3 Eylülde balatt oturma eylemine katlan ailelerin says günden güne artarak 125e ulat.

Oturma eylemine katlan 13 ailenin çocuuna kavumas, yürei evlat hasretiyle yanan ve bekleyiini sürdüren annelere moral oldu.

ANNELERE TOPLUMUN TÜM KESMLERNDEN DESTEK GELD

Tek arzular terör örgütü tarafndan kendilerinden koparlan evlatlarna kavumak olan ailelerin sesini tüm Türkiye duydu.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann desteini her frsatta dile getirdii Diyarbakr annelerini, Bakan Soylu, Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, Avrupa Parlamentosu üyesi Tomas Zdechovsky ve büyükelçilerin yan sra siyasetçi, sanatç, gazeteci, yazar, sporcu, sivil toplum kuruluu temsilcisi, kanaat önderi, din adam, ehit ailesi, gazi, esnaf, muhtar, öretmen ve gurbetçiler olmak üzere toplumun her kesiminden binlerce kii ziyaret etti.

Aclarn paylald, desteklerin iletildii ziyaretlerde kimi zaman dualar okundu kimi zaman da duygusal anlar yaand, gözya döküldü.

SANAT CAMASI ANNELERN YANINDAYDI

Aralarnda Hülya Koçyiit, Muazzez Ersoy, Gülben Ergen, Yavuz Bingöl, Hasan Kaçan, Cengiz Kurtolu, Ahmet Yenilmez, Bahadr Yeniehirliolu ve Hanifi Koçun da bulunduu çok sayda sanatç ve oyuncu, ziyaretleriyle annelerin sesine kulak verdi, evlatlarna kavumalar temennisinde bulundu.

çok sayda gazeteci, yazar ve televizyon sunucusu da ailelerle görütü, yaadklarn dinledi, desteklerini iletti.

SVL TOPLUM KURULULARININ DESTE SÜRDÜ

HAK-, Memur-Sen, 15 Temmuz Dernei, Türkiye Gençlik Vakf, Kadn ve Demokrasi Dernei, Uluslararas nsan Haklar ve Demokrasi Dernei, Türkiye nsan Haklar ve Eitlik Kurumu, Anadolu Yaynclar Dernei, Hukukçular Dernei, Türkiye Kardelik Birlii ile Yedi Renk Tek Yürek Platformunun aralarnda bulunduu çok sayda sivil toplum kuruluunun temsilcileri ve üyeleri, oturma eyleminin ilk gününden bu yana ailelere desteini sürdürdü.

EHT ALELER VE SREBRENTSA ANNELER DE ALELERE GÜç VERD

15 Temmuz Dernei üyelerinden, ehit Prof. Dr. lhan Varankn ei Saadet Varank, ablas Aye Arslantürk, Mahir Ayabakn annesi Muteber Ayabak, Askeri çobann kz Zehra çoban, ei ehit edilen ve kamuoyunda Yldz hemire olarak bilinen Yldz Namdar ve ülkenin birçok ilinden ehit yaknlar, annelerin yannda yer ald, ziyaretleriyle onlara güç verdi.

Bosna Hersekin Srebrenitsa ehrinde 11 Temmuz 1995teki soykrmda çocuklar ehit edilen annelerin kurduu Srebrenitsa Anneleri Dernei üyeleri de aileleri yalnz brakmad.

- AVRUPADAN DESTEK

Avrupa Parlamentosu üyesi Tomas Zdechovsky, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Denetim Komisyonu Türkiye e raportörleri Jakob Wienen ve Yoomi Renström, Ukraynann Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, ngilterenin Ankara Büyükelçisi Dominick John Chilcott ve Hindistann Ankara Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyyann da yer ald 9 ülkenin büyükelçisinin bulunduu heyet ile Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, sviçre ve Avusturyadan gelen gurbetçiler, annelerle görütü.

TBMM nsan Haklar nceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Hükümlü ve Tutuklu Haklar Alt Komisyonu üyeleri, Basn lan Kurumu Genel Müdürü Rdvan Duran ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu Bakan Köksal Toptan aileleri ziyaret etti, desteklerini bildirdi.

- OTURMA EYLEM KARARLILIKLA SÜRÜYOR

Daa 4 yl önce 16 yanda kaçrlan olu Aziz Demir için oturma eylemini sürdüren Güzide Demir, AA muhabirine yapt açklamada, evladna kavumak için 4 yldr mücadele verdiini söyledi.

Oturma eylemini 201 gündür sürdürdüklerini belirten Demir, çocuklarna kavumadan eylemlerine son vermeyeceklerini bildirdi.

Demir, 4 yldr büyük aclar çektiini ifade ederek, öyle dedi:

Aziz gel eve, senin kokunu özledim. Olum Aziz dön artk aabeylerin de seni çok özlemi, seni bekliyorlar. Senin yerin oras deil. PKK-HDP seni kandrp götürdü. çocuklarmz almadan bir yere gitmiyoruz.

- SEN ONLARA BIRAKMAYACAIM

Kocaeliden gelerek 5 yl önce 17 yanda daa kaçrlan Eren Yalçn için evlat nöbetinde yer alan anne Fadime Aksu da çocuuna kavuana kadar eylemi sürdüreceini aktard.

Olunu zor artlarda büyüttüünü, yllardr haber alamadn, onu çok özlediini belirten Aksu, evladna kavuma ümidiyle evlat nöbetini sürdürdüünü anlatt.

Terör örgütünden kaçarak ailelerine kavuanlar görünce umudunun arttn dile getiren Aksu, u deerlendirmede bulundu:

Yavrum seni almadan buradan dönmüyorum. Sonuna kadar savaacam, seni onlara brakmayacam. Devletimiz, askerimiz, milletimiz var, seni almadan gitmeyeceim. Olum onlara güvenme, askerimize milletimize güven. Onlar seni kandrd, götürdü.

- çOCUKLARIMIZI HDPDEN STYORUZ

5 yl önce 12 yandayken daa kaçrlan olu Okan için eylem yapan baba Ekrem Gökku, çocuuna kavumadan eylemine son vermeyeceini söyledi.

Yllardr olundan haber alamadn anlatan Gökku, çocuklarnn kaçrlmasndan HDPnin sorumlu olduunu, evlatlarn onlardan istediklerini kaydetti.

Gökku, konumasn öyle sürdürdü:

HDP diyor ki Kürtleri savunuyorum ama öyle bir ey yok, Kürtleri savunmuyorlar. Bu Kürt davas deildir. çocuklarmz HDPden istiyoruz. Onlarn gençlik kollar çocuklarmzn beynini ykayp kandrarak daa götürüyorlar. Benim çocuum 12 yandayd. Oradakilerin çou çocuk. 12, 14, 15 yanda. Bunlarda vicdan ve merhamet yok, acmaszlar. HDP olmazsa PKK olmaz. Olum neredeysen gel devletine, polisine teslim ol. Oradaki tüm çocuklara sesleniyorum, kaçn gelin devletinize teslim olun. 200 gündür bu eylem devam ediyor, 200 sene de geçse devam edecek. Bu eylemi devam ettireceiz. Dünya duysun herkes uyansn artk.

Olu Vedat Kaya için oturma eyleminde yer alan baba ehmus Kaya da çocuunu almadan eyleminden vazgeçmeyeceini dile getirdi.

PKKnn Kürtlerin düman olduunu belirten Kaya, daa kaçrd 13,14 yandaki çocuklarn ellerine silah verdiini ifade etti.

çocuklarn yerinin ailesinin yan olduunu vurgulayan Kaya, çocuklar teslim olun, anne ve babanzn yanna gelin. PKK bize kötülük yapyor. Biz Kürtüz diyorlar ama Kürt deiller. Bunlar Kürtlerin düman. Kürtlere hiç faydalar yok, sadece zarar veriyorlar. Millet o kadar oy verdi HDPye kime yarar oldu? Hiç kimseye. 5 yldr olumdan haber alamyorum. Ben olumu istiyorum. Eylemimizi devam ettireceiz, ancak cenazemiz çkar buradan. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git