Eyyam-ı Bahur!

Güneydoğu illerinde, eski dönemlerde 'Eyyam-ı bahur' denilen yaz mevsiminin en sıcak günleri başladı. Uzmanlar, özellikle yaşlı ve çocukların güneş ışınlarının dik olduğu saatlerde dışarı çıkmamaları yönünde uyardı.

Haberler 01.08.2019 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eyyam- bahur scaklarnn balad Güneydou Anadolu Bölgesindeki termometreler 40 dereceyi at. Scaklarn geçen haftaya göre 4 ila 5 derece arasnda art bölgede termometreler Diyarbakrda 43, rnakta 44, anlurfada 42, Batmanda 41, Mardin ve Gaziantepte ise 40 dereceyi gösterdi.

SOKAKTA NSAN YOUNLUU AZALDI

Diyarbakrda özellikle öle saatlerinde cadde ve sokaklardaki insan says gözle görülür düzeyde azald. Kentte yaayanlar, scaktan korunmak için serin ve gölge olan tarihi Ongözlü Köprüsü çevresi ile parklara akn etti. Baz çocuklar ise Sur ilçesine bal Melikahmet Mahallesindeki Anzele Parknda bulunan tarihi Anzele Havuzuna girerek serinlemeye çalt.

çOCU VE YALILAR, GEBELER DKKAT

DÜ Öretim Üyesi Prof. Dr. Nizamettin Toprak Scaklklar, hasta gruplar için ciddi bir risk faktörü oluturuyor. Kalp hastalar, fazla kilosu olanlar, çocuklar, yallar ve gebeler scak havada dikkat etmezlerse ciddi problemlerle karlaabilir dedi. Toprak, terlemenin ciddi oranda su, tuz ve dier elektrolit kaybna neden olduunu belirtti.

HABER MERKEZ

Güneydou Anadolu Bölgesinde hava scakl 40 dereceyi at, baz yerlerde 44 dereceye ulat.

Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüünden alnan bilgiye göre, yazn balamasyla bölge genelinde genellikle 40 derece altnda seyreden scaklklar temmuzun sonuna doru 4-5 derece yükseldi.

Scaklk bugün Diyarbakrda 42, anlurfada 41, Ceylanpnar ilçesinde 42, Siirtin Baykan ilçesinde 41, Batmanda 42, rnakn Cizre ilçesinde 44, Silopi ilçesinde 41 derece ölçüldü.

Scakln yaam olumsuz etkiledii bölgede bunalan vatandalar klimal mekanlardan çkmazken, bazlar park ve bahçelerdeki gölgelik alanlarda, çocuklar ise süs havuzlarnda serinlemeye çalyor.

- Scaklk, hasta gruplar için ciddi bir risk faktörü

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Ana Bilim Dal Bakan Prof. Dr. Nizamettin Toprak, son dönemde bölgede mevsim normalleri üzerinde seyreden scaklklardan olumsuz etkilenilmemesi için özelikle hasta, gebe, yal ve çocuklarn 10.00 ile 16.00 saatleri arasnda dar çkmamas gerektiini vurgulad.

Scaklklar, hasta gruplar için ciddi bir risk faktörü oluturuyor. Kalp hastalar, fazla kilosu olanlar, çocuklar, yallar ve gebeler scak havada dikkat etmezlerse ciddi problemlerle karlaabilir. diyen Toprak, terlemenin ciddi oranda su, tuz ve dier elektrolit kaybna neden olduunu belirtti.

Toprak, bunun da ani kan basncnn dümesine, s çarpmasna neden olabildiine iaret ederek, Bu ölümcül de olabilir. dedi.

Rahat elbiselerle dar çklmasn ve bol su içilmesini öneren Toprak, Güne nlarn yanstan açk renk elbise giyilmesi gerekir. Mutlaka bol miktarda su alnmas önemli. Darya çklmas gerekiyorsa da güne gözlüü, apka ve emsiye kullanlmal. diye konutu.

- Bu scaklara dayanlmyor

Diyarbakrda vatandalar tarihi Sur diplerinde gölgede serinlemeye çalyor. Sur ilçesinde Anzeledeki süs havuzlarna giren çocuklar da bir yandan serinlerken bir yandan da arkadalaryla oynayarak eleniyor.

Vatandalardan lhan Özcan (39), scaktan olumsuz etkilendiini, Diyarbakr Surlarnn gölgesinde serinlemeyi tercih ettiini söyledi.

Kentte hava scaklnn hissedilir derecede artn dile getiren Özcan, Diyarbakr çok scak, özellikle de temmuz ve austos aylar. Evde olunca klimann önünde serinliyoruz. Dar çknca da surlarn dibinde serinliyoruz. ifadelerini kulland.

ehir dndan çocuunu Diyarbakr Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesine getiren Ercan Türker, kentteki scak nedeniyle zorlandklarn aktard.

Bölgede mevsim normallerinin üzerinde seyreden scaklklarn insanlar olumsuz etkilediini belirten Türker, Bu sene çok scak. Bu scaklara dayanlmyor. Aaç altnda serinliyoruz, fazla su tüketiyoruz. eklinde konutu.

- rnak

Vatandalardan Tahir Yusuf Ercan da gölgelik alanlarda vakit geçirdiini kaydederek, Scak havadan dolay aaç gölgesinden baka bir yere gidemiyoruz. Baz insanlar da havuzlara gidiyor. Scaklklar yüzünden hasta insanlar dar çkamyor. Geceleri balkonda uyuyoruz. Evler ar scak oluyor. Sürekli gölgelik alan aryoruz ve ferahlamak için souk içecekler tüketiyoruz. dedi.

Rauf Tatar, öle saatlerinde genelde darya çkmamaya çaltklarn belirtti.

çocuklarna dar çkmamalar yönünde uyarda bulunduunu ifade eden Tatar, Genelde akam saatlerinde, güne battktan sonra darya çkabiliyoruz. Sürekli souk içecekler tüketiyoruz. Aileler havuzlara, parklara bahçelere gidiyor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git