Fakire Teşvik Geliyor

Sosyal yardımlardan yararlanan vatandaşların, iş hayatına kazandırılarak istihdam edilmelerini amaçlayan yönetmelik yayımlandı. Teşvik miktarı bir kişi için aylık 364 lira olacak

Haberler 23.06.2017 - 01:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Devlet, sosyal yardm alan yaklak üç milyon hanede çalabilecek durumda olanlara özel sektörde i teklifi yapacak. Tevik miktar bir kii için aylk 364 lira olacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlnca hazrlanan Sosyal Yardm Yararlanclarnn stihdamna likin Yönetmelik, Resmi Gazetede yaymland. Düzenlemeyle sosyal yardmlardan yararlanan vatandalarn i hayatna kazandrlarak istihdam edilmeleri amaçlanyor. Yönetmeliin, 1 Ocak 2018de yürürlüe girmesiyle, Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakflar tarafndan verilen düzenli sosyal yardmlardan yararlanan, gelir testi sonucu gelirinin aylk brüt asgari ücretin üçte birinden az olduu belirlenen KURa kaytl 18-55 ya arasndaki isizlerin özel iverenlerce istihdam edilmesi halinde, bu vatandalarn iveren sigorta primi 1 yl süreyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl tarafndan karlanacak. Bakanlk yetkililerinden alnan bilgiye göre, tevik miktar bir kii için aylk 364 lira olacak.

Sosyal yardm alan kiiyi istihdam eden iverenin sigorta primini ise devlet üstlenecek. Geçen yl çkarlan 6704 sayl torba yasayla yaplan deiiklik sonrasnda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlnn, Sosyal Yardm Yararlanclarnn stihdamna likin Yönetmelii bugünkü Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Buna göre Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakflarnca uygulanan nakdi düzenli sosyal yardm programlarndan yararlanan hanelerde yaayanlara i, mesleki eitim ya da aktif i gücü programlarnda çalmalar teklif edilecek. Bu teklifleri hakl bir neden olmakszn üç kez kabul etmeyenlerin yardmlar, bir yl süreyle kesilecek. teklifi veya mesleki eitim veya aktif i gücü program teklifi 18 yan doldurmu, 55 yandan gün almam kiilere yaplacak.

UYGULAMA NASIL OLACAK?

KUR, devlet yardmlarndan yararlanan üç milyona yakn hanede çalabilir durumda olan kiileri durumlarna uygun ilere yönlendirecek. Mesleki eitime veya dier aktif igücü programlarna tabi tutacak. Teklif edilecek i, mesleki eitim veya dier aktif igücü programlar ilçe belediyesi için ilçe snr büyükehir belediyesi için iyeri servis arac veya en fazla ehir içi iki toplu tama aracyla ulam salanabilen il snr dahilinde olacak. Ancak kiinin istemesi halinde farkl il veya ilçelerde de istihdam edilebilecek.

ENGELLLER, YALILAR, çOCUKLU KADINLAR HARç 1.8 MLYON K

Devletin sosyal yardmlarndan yararlanan kadnlardan çocuu olanlar ile sürekli hastal bulunan veya çalmasna engel durumu bulunanlar Sosyal Yardmlama Vakflar tarafndan tespit edilecek. Bu kiiler çalamaz olarak nitelendirilerek KURa kaytlar yaplmayacak.

Yallar, engelliler, çocuklar düüldükten sonra bu hanelerde yaklak 1 milyon 800 bin civarnda çalabilecek kii bulunduu tahmin ediliyor.

HANG VERENLER YARARLANABLECEK?

Yoksulu ie alan iverenin sigorta priminin devlet tarafndan karlanabilmesi için yoksul kiileri 26 Nisan 2016 ve sonrasnda ie alm olmas gerekiyor. Ayrca son bir yl içinde tahakkuk eden sigorta primlerini düzenli ödemi olmas, kaytsz çalan bulunmamas, ödeme süresi geçmi sigorta primi, idari para cezas gibi borçlarnn olmamas gerekiyor.

Bir yl süreyle bu destekten yararlanmak isteyen iverenler, e-Bildirge sistemi üzerinden ya da SGK tarafndan belirlenen dier bildirim yöntemleri ile bavuruda bulunacak.

Tevikten yararlanma süresi Bakanlar Kurulu kararyla bir yldan iki yla çkarlabilecek.

1 OCAKTAN TBAREN BALAYACAK

teklifini üç kez beenmeyen yoksullarn, devlet yardmlarnn bir yl süreyle kesilmesine ilikin yönetmeliin uygulamas ise 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren balayacak.

Ana Sayfaya Git