Felç kalmanın bedeli 30 bin!

AYM, Diyarbakır'da polis kurşunuyla felç olan Cembeli Erdem için, "Yaşam hakkının ihlali" nedeniyle, 30 bin lira manevi tazminata hükmederken, yeterli soruşturma yapılmadığı bildirildi.

Haberler 24.05.2018 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesinde yaplan boykot mitinginin ardndan düzenlenen yürüyüte sivil polislerin havaya ate açmas sonucu ar yaralanarak felç kalan iitme engelli Cembeli Erdemin Anayasa Mahkemesine yapt bavuru sonuçland. Mahkeme Erdemin yaam hakknn ihlal edildiine hükmederek kendisine 30 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

AYMNIN TAZMNAT HÜKMÜ

AYMnin karar gerekçesinde, yetkili makamlarn maddi gerçei aça çkarabilecek, olay aydnlatabilecek tedbirleri ya hiç almad ya da bu konuda gecikme gösterdii ifade edilerek, bu durumun, yaam hakk kapsamnda etkili soruturma yürütme yükümlülüünün usul boyutunun ihlaline yol açt kaydedildi.

KASITLI, NTELKL YARAMA

Kastl nitelikli yaralama suçundan hakknda dava açlan R.ç, Asliye Ceza Mahkemesince 1 yl 8 ay hapis cezasna çarptrld. Olayn taksirle gerçekletii kanaatine varan mahkeme, sank polisin cezasnn açklanmasn geri brakp, herhangi bir tedbir karar uygulamad. Bu karar üzerine Erdem, AYMye bavurmutu.

DYARBAKIR-Anayasa Mahkemesi (AYM), Diyarbakrda eylem yapan bir grubun yaknndan geçerken, polisin havaya açt uyar atei srasnda yaralanarak felç geçiren vatandaa yaad olayn yeterli ekilde soruturulmad gerekçesiyle 30 bin lira tazminat verilmesine hükmetti.

SUR LçESNDEK GÖSTERLER

Resmi Gazetede yaymlanan AYM kararna göre, polis, 27 Austos 2010da akam saatlerinde, Sur ilçesi Balkçlar Ba mevkisinde silahl terör örgütü lehine gösteri yaparak, emniyet güçlerine saldran bir grubu datmak için havaya uyar atei açt.

Bu srada, evine giden Cembeli Erdem, gösünden yaraland. Olay yerinde bulunan kolluk kuvvetlerince çarlan ambulansla önce Diyarbakr Devlet Hastanesine kaldrlan Erdem, ardndan hayati tehlikesinin bulunmas üzerine Dicle Üniversitesi Eitim ve Aratrma Hastanesine sevk edildi.

KURUN FELç ETT

Geçirdii ameliyatlar sonucu hayati tehlikeyi atlatan Erdem, omurilik hasarna bal olarak felç kald. Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca balatlan soruturma kapsamnda Emniyet Genel Müdürlüü Kriminal Laboratuvarnda incelenen mermi çekirdeinin deforme olmas nedeniyle hangi silahtan atld tespit edilemedi.

POLSE HAPS CEZASI

Olay yerinin yaknnda bulunan Diyarbakr PTT Bamüdürlüünün güvenlik kameralarndaki kaytlarn silindiini tespit eden savclk, olay günü görevli polis memurlarnn silahlarna kriminal inceleme yaptrd. ncelemede merminin, Terörle Mücadele Bürosunda görevli R.çye ait silahtan atld belirlendi.

KASITLI, NTELKL YARAMA

Kastl nitelikli yaralama suçundan hakknda dava açlan R.ç, Asliye Ceza Mahkemesince 1 yl 8 ay hapis cezasna çarptrld. Olayn taksirle gerçekletii kanaatine varan mahkeme, sank polisin cezasnn açklanmasn geri brakp, herhangi bir tedbir karar uygulamad.

USÜL BOYUTU HLAL EDLD

Erdem, bunun üzerine yaam hakknn ihlal edildii gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine bavuruda bulundu. Anayasann 17. maddesinde güvence altna alnan yaam hakk kapsamnda etkili soruturma yürütme yükümlülüünün usul boyutunun ihlal edildiine hükmeden yüksek mahkeme, Erdeme 30 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi.

Kararn gerekçesinde, yetkili makamlarn maddi gerçei aça çkarabilecek, olay aydnlatabilecek tedbirleri ya hiç almad ya da bu konuda gecikme gösterdii ifade edilerek, bu durumun, yaam hakk kapsamnda etkili soruturma yürütme yükümlülüünün usul boyutunun ihlaline yol açt kaydedildi.

DELLLER ZAMANINDA TOPLANMADI

Erdemin avukat Keziban Ylmaz bavurusunda olaya ilikin etkin bir soruturma yürütülmediini ileri sürerek, olay yerindeki kamera kaytlarnn ellerine alt ay sonra ulatn, iki ay muhafaza edilmesinin ardndan da silindiini belirtti. Ylmaz yine olayn aydnlatlabilmesi için Erdeme isabet eden mermi ile kovanlarn karlatrlmas için alt ay beklendiini söyledi. Soruturma sürecinde olay yerinde uygulamal keif yaplmadna da bavurusunda yer veren Ylmaz, Soruturma üzerinde durulmas gereken en önemli husus ise üpheli polis memurunun ilk ifadesinin bir engel bulunmad halde olaydan yaklak 3 yl, silahn olayda kullanldnn ekspertiz raporu ile anlalmasndan yaklak 2 yl sonra alnm olmasdr dedi.

Ana Sayfaya Git