Fena kapıştılar!

Diyarbakır'ın en büyük mahallesi olan Bağcılar'da pazar kurmak isteyen erkekler ile kadın pazarcılar fena kapıştı. Çevik kuvvet polisleri ile zabıta, kadın ve erkekler arasında gerginliğe karşı set oluşturdu.

Haberler 27.02.2019 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Balar ilçesinin Baclar Mahallesi Yenihal Caddesinde sadece kadn esnafn tezgah açmas için izin verilen pazar yerinin yaknna, baz erkekler tezgah açp, sat yapmaya balad. Kadnlarn tepki göstermesi üzerine taraflar arasnda gerginlik yaand. Gerginlik üzerine, bölgeye gönderilen çevik kuvvet polisleri ve zabta ekipleri güvenlik önlemi ald. Polisler, taraflar arasnda set olutururken, oturma eylemi yapan kadnlar, erkeklerin tezgahlarn kaldrmasn istedi.

BELEDYENN ZN YOK

Balar Kadn Pazarclar Yardmlama ve Dayanma Dernei Bakan Hazal Tunç, erkek pazarclarn izinleri olmadan bulunduklar alan igal ettiini belirterek, Belediyenin hiçbir izni yok, encümen karar yok, meclis karar yok. 3 yl biz burada pazarclk yaptk. Buradan kaldrdlar o sokaa verdiler. Burada boluk olutuu için erkek pazarclar buraya gelmeyi düünüyor. Kaymakamla, Belediyeye dilekçe vermiler, hepsinde de ret karar çkm. Bunlar da korsan olarak kurmaya çalyor. Biz sonuna kadar buradayz dedi.

ESNAF MADUR

Balar Pazarclar Dernek Bakan Veysi Belli ise resmi izin almak için ylladr uratklarn ifade ederek, Bu görüntü bize de ters geliyor ama buna sebep olan kiiler utansn. 20 tane dilekçemiz var. Kesinlikle biz geri dönmeyeceiz. Esnafmz madurdur. 2 kilometrelik alan içerisinde 14 tane pazar kuruluyor. Baclar Mahallesinde 80 tane kadn buray igal etmi. Onlar da ekmeindedir. Hatta dedik ki Gelin pazar beraber kuralm. Bunu bile kabul etmediler. Bizim davamz ekmek davasdr ifadelerini kulland.

HABER MERKEZ

Diyarbakrn merkez Balar ilçesinde 400 bin nüfusu ile kentin en büyük mahallesi olma özellii tayan Baclarda kadn ve erkek pazarclar arasnda pazar yeri tartmas nedeniyle gerginlik yaand.

lçenin dier mahallelerinde sat yapan erkek pazarclar, Maliye Bakanl Vergi Denetim Kurulunun arkasndaki Yenihal 3. Caddede tezghlarn açmak istediler.

Sabah saatlerinde tezgh ve ürünlerini buraya getiren erkekler ile Jiyan (Hayat) Semt Pazarnda pazarclk yapan kadnlar arasnda tartma yaand.

Dün akam saatlerinden bu yana caddede nöbet tutan kadnlar, erkeklerin burada pazar açmamalar için ellerinden geleni yapacaklarn söylediler.

Haber verilmesi üzerine olay yerine gelen polis ve zabta ekibi, taraflar sakinletirmeye çalt. Duruma müdahale için atlan biber gaz nedeniyle baz pazarclar hafif ekilde yaraland.

Balar Pazarclar Dernei Bakan Veysi Belli, Baclar Mahallesinde pazar açmak için belediyeye defalarca dilekçe verdiklerini belirtti.

Belli, Belediyeye 20nin üzerinde dilekçeyi resmi olarak verdik. Bunlarn yantn hep olumsuz aldk. 400 bin nüfuslu Baclar Mahallesinde 80 bayan pazarclk yapyor. Eski Balarda 400-450 bin nüfus var ve bin 500 esnaf orada pazarclk yapmaktadr. Biz nerelere gittiysek kaplar kapattlar. Burada bir rant vardr. Bizim esnafmzn pazarlar iç içedir, madurdurlar. Belediye yönetimi bize izin vermiyor. zin de almadmz için bugün bu caddeyi igal etmiiz. dedi.

Buraya pazar girilmezse vatanda madur olacak

Kadnlarn, açtklar pazarlarda ürünleri, kendi verdikleri fiyattan pahalya sattklarn iddia eden Belli, unlar söyledi: Belediye yetkilileri gelip çözsün. Burada halk 2 liraya domates alyor, Balarda bir liradr. Neden? Burada 100 esnaf, Balarda bin 500 esnaf var. Buraya pazar girilmezse vatanda madur olacak. Zaten vatandan talebi var. Bu alanda 80 esnaf varken rekabet alan yoktur ama buraya 2-3 pazar girdii zaman vatanda ne yapar? Ürünü daha ucuza alr, buradan faydalanr.

Kadn pazarnn temelleri atlmamken belediyeye resmi bavurularda bulunduk

Balar Pazarclar Dernei Bakan Yardmcs Ramazan Klç da 25 yldr pazarclk yaparak geçimini salamaya çaltklarn kaydetti.

Yaklak 8 yldr bu mahallede pazar kurmak için resmi giriimlerinin olduunu anlatan Klç, Buras Baclardr. Balarn bir parçasdr. 25 yldan beridir toplam bin 300 pazarcyla eski Balardaki çok dar bir alanda, mahallede, sadece bir pazarn kurulmas gereken yerde biz, haftann 5 günü pazar kuruyoruz. Henüz kadn pazarnn temelleri atlmamken biz, Balar Belediyesine gelip buradaki halkmzn maduriyetini dile getirip resmi bavurularda bulunduk. Pazarlarmzn iç içe olduunu, birbirine çok yakn olduunu, dolaysyla pazarcnn madur olduunu söyledik. Birkaç pazarmzn Baclara alnmas yönünde 8 yldan beridir mücadele veriyoruz. Hiçbir ekilde hiç kimse bizi ciddiye almad. Eski pazarclarn burada hak ve hukuklarnn olmad yönünde bize kesin cevap verdikten sonra bugün itibariyle burada pazar açmaya çalyoruz. ifadelerini kulland.

Arkadalarmz, kadnlarn kurduu alanlara uzak caddede pazar kurma giriiminde bulundu

Kadnlarn açtklar alandan uzak yerde pazar kurmaya çaltklarn dile getiren Klç, Bu koskoca alanda, 400 bin nüfusun yaad alanda 100e yakn kadn pazarc grubu var. Bizim onlarn tezghnda gözümüz yok. Pazarc arkadalarmz, onlarn kurmu olduu alanlara uzak bir caddede pazar kurma giriiminde bulundu. Yaklak 40-50 kadnn, sanki burann fedaisiler ve bu alann mülkü onlara aittir, sabahtan beridir bize etmedii hakaret, küfür kalmamtr. Erkek pazarclarmz, onlar kadn olduundan dolay sadece izlemiler ve zaman zaman alklamlardr. Gelien nüfusla beraber Baclara en az 2 tane pazarmzn atlmasn talep ediyoruz. Kadnlarn kurmu olduu alanlardan uzak olsun. Kadnlarn da madur olmamas eklinde bir çözüm istiyoruz belediyemizden. eklinde konutu.

Erkeklerin pazarda satt fiyat ben halden alyorum

Yaklak 7 yldr Jiyan Semt Pazarnda çalan kadnlardan Fatma Topval, Erkekler, Halk bizi istiyor, biz ucuz veriyoruz. Kadnlar pahal veriyor. diye iddia ediyorlar. Zaten kendileri hem komisyoncu hem çiftçi hem pazarc. Gidiyor, anlap tarladan ucuza getiriyor. Halci olduu için direkt halden getiriyor ve pazara koyuyor. Ben hale giden bir insanm. Her sabah saat 06.00da haldeyim. Benim gözümün önünde çift fiyat veriliyor. Bana bir buçuk TL dendiinde erkeklere bir TL ya da 75 kuru diyorlar. Onlarn pazarda satt fiyat ben halden alyorum. Ben de esnafm o da esnaf. Neden böyle yapyorsunuz? diye sorduumuzda, Abla, müteriye göre deiir. diyorlar. O halcinin kendi tezgh da erkek pazarndadr. Öylece ucuz gönderiyor. Burada ekmeinin peinde olan bir avuç kadn yok etmeye çalyorlar. dedi.

Buralar inaat ve çamurken, ilek deilken neredeydiniz?

ve emeklerine sayg gösterilmesini isteyen pazarclardan Fatma Doan, u ifadeleri kulland: Eer benim çocuklarma, aileme, bu yaptm ie saygs yoksa benim ona hiç saygm yoktur. Eer kendini bilirse zaten gelip bizim kurduumuz alanlara kurmaz. Neden imdiye kadar yoktunuz da imdi bakaldryorsunuz? Ayp deil mi? 7 yldr neredeydiniz? Buralar inaat ve çamurken, ilek deilken neredeydiniz? Neden o zaman yoktunuz da bugün kalabalk yapp geliyorsunuz? Siz ahtapot musunuz ki bütün kollarnz her tarafa yayyorsunuz, saryorsunuz? Yazktr, yazk etmeyin. Kadnlara, çocuklara, ailelere yazk etmeyin. Siz ne hakla gelip burada pazar kuruyorsunuz? zin yokken, bir ey yokken zorbalkla nasl buraya geliyorsunuz? Bir canmz varsa onu da çocuklarmzn ekmeine feda ederiz. Buradayz, burada olacaz ve sürekli de burada kalacaz.

Bu pazar size yedirtmeyiz

Dün saat 21.30dan bu yana caddede nöbet tuttuklarn kaydeden Doan, Gerekirse bu saatten sonra yllarca hep böyle ayakta kalacaz. Yeter artk, yeter! Erkeklerin aç gözlülükleri, doymazlklar nereye kadar? Kendilerine gelsinler. Bize bakp utansnlar. 14 yeriniz var, her birinizin 10-15 numaras var. Neyinize yetmiyor ki gelip bu numara için bu kadar kargaa, yaygara çkaryorsunuz? Biz 10 TLye razyken siz 100 binlere raz deilsiniz. O yüzden kusura bakmayn. Biz bu pazar size yedirtmeyiz. Hazmederseniz yedikleriniz size yeterdir. Sizi buraya kurdurtmayz. ifadelerini kulland.

Erkekler bizim ekmeimizin peine dümesin

Baclar Mahallesinin kadnlarn alan olduunu ileri süren Güler Eker de Buras bizimdir. Dünden beri burada nöbet tutuyoruz. Bu akam uyumadk. Sabahtan beridir biz ve erkekler birbirimize girmiiz. Gelmeyin yerimize. diyoruz. Biz onlarn alanna gitmiyoruz. Baclar kadnlarn alandr. Kadnlarn ismi için bu alan yapld. Alanmz erkeklere vermeyeceiz. Erkekler bizim ekmeimizin peine dümesin. Biz de buradan ekmek kazanp çocuklarmza veriyoruz. çocuklarmz, ailemiz için buradayz. Biz madur olmasaydk pazara çkmazdk. Madur olduumuz için pazara geliyoruz. Ekmeimize el uzatanlarn ellerini krarz. Kendilerini bizim ekmeimizden uzak tutsunlar. eklinde konutu.

Konuyla ilgili görütüümüz yetkililer ise burada pazar açlmas için belediye meclis kararnn olmas gerektiini bildirdi. Meclis karar olmad için her iki tarafn da korsan olarak pazar açmaya çaltklarn bildirdi.

Ana Sayfaya Git