FETÖ elebaşı, kendi elemanlarını bile dinletmiş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında hazırlanan ve İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, doğrudan örgüt lideri Fetullah Gülen'e bağlı olarak gizli bir şekilde faaliyetlerini yürüten, örgüt ve üyelerini dijital alanda kontrol yetkisine sahip ATM'lerle (Arama Tarama Mesulleri) ilgili ayrıntılı bilgilere yer verildi.

Haberler 01.11.2016 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Terör ve Örgütlü Suçlar Soruturma Bürosundan sorumlu zmir Cumhuriyet Basavc Vekili Okan Batonun koordinesinde Savc Berkant Karakaya tarafndan hazrlanan iddianamede, örgüt yapsnn anlatld bölümde, FETÖnün gizlilik, hiyerarik yaplanma, özel haberleme ve kod ad kullanma gibi özellikleri ile yasa d terörist örgütlenme taktiklerini kulland bilgisine vurgu yaplarak, dini unsurlar temel alarak hareket ettiini iddia eden örgütün açk ve effaf olmak yerine bir istihbarat örgütü gibi faaliyetlerini gizlilik içerisinde hayatn her safhasnda tedbirler alarak sürdürdüü belirtildi.

Örgüt içerisinde bu ekilde hareket eden, ATM olarak tabir edilen kiilerin, özellikle örgütün devleti ele geçirme amacnn deifre olmasnn ardndan, ülke genelinde süre gelen soruturmalarda örgüt mensuplarnn emniyet personelinin düzenleyecei operasyonlara kar önlem almalarn saladnn anlatld iddianamede, ATMlerin kar istihbarata kar korunmaya yönelik çalmalar yürüttüü ve bunun için de Türk Silahl Kuvvetleri (TSK), emniyet tekilat ve Milli stihbarat Tekilatndaki (MT) örgüt mensuplarndan kar istihbarat topladklarna iaret edildi.

- ATMler direkt olarak Fetullah Gülene bal

Biliim ve teknoloji konularnda üst düzey seviyede donatlm kiilerden oluan, mütevelli heyeti üyelerinin bile tanmad ATMlerin dorudan doruya FETÖ eleba Fetullah Gülene bal olduunun kaydedildii iddianamede, ATMlerin örgüte yönelik olarak yaplan operasyonlarda, kolluk kuvvetlerince örgüt elemanlarndan elde edilecek bilgi, belgeler ile örgütün zayf duruma düme ihtimaline ve örgütün zarar görmesini engellemek için, denetim görevini ifa eden örgüt üyelerinde bilgi, belge, fotoraf, dijital vb. olup olmadn kontrol eden kiiler olduu tespit edilmitir. ATM görevlilerinin çok gizli olduklar, bilgisayar, dijital ve elektronik konularnda üst düzey seviyede bilgi ile donatlm kiiler olduklar, mütevelli üyelerinin ATMleri tanmadklar, bireysel hareket ettikleri, direkt olarak örgüt lideri Fetullah Gülene bal olduklar anlalmtr. ifadeleri kullanld.

- FETÖ, kendi mensuplarn bile dinlemi

Örgüt içerisinde etkin ve geni yetkileri olan ve örgüt mensuplarnn tayinlerinin çkartlmas ya da cezalandrlmasna kadar birçok gücü elinde bulunduran ATMlere güvenlikçi ve teknik personel gözü ile bakldna dikkat çekilen iddianamede, u bilgilere yer verildi:

ATM sorumlularnn tüm örgüt üyelerinin denetiminden, özellikle il ve ilçe imamlar, genel muhasebeciler ve eitim danmanlarnn bilgisayarlarndan tutun telefon ve evlerindeki dijital malzemelere kadar denetim ve arama yaptklar, örgütü bir operasyon esnasnda zor durumda brakabilecek bir husus olup olmadnn kontrolünü yaparak, eer varsa bulunan bilgi ve belgeleri sildikleri, kontrolünü yapt kiiye ceza olarak dou illeri ya da Afrika ülkelerine tayinini çkartma yetkisine sahip olduklar, ATM sorumlular bir bölge, il veya ilçede önem arz eden bir toplant yaplacaksa toplant yaplmadan önce ihbar veya üphelenme durumunda toplant salonunda dinleme cihaz aramas yaptklar, bununla ilgili gerekli ekipmanlara sahip olduklar, gerekli ekipmanlarn bulunmamas hallerinde emniyet, askeriye veya MTte faaliyet gösteren örgütün elemanlarndan faydalanmak suretiyle bu ekipmanlar tedarik ettikleri, ATM sorumlularnn üphelendikleri örgüt üyelerinin cep telefonlarn yine emniyet, askeriye veya MTte faaliyet gösteren örgütün elemanlarndan faydalanarak dinlettirdikleri tespit edilmitir.

ddianamede, örgütün herhangi bir gizli faaliyetini aça çkarabilecek görümeler yapan örgüt mensubunu ikaz eden ATMlerin ayn zamanda, TSK, MT ile emniyetteki sorumlulardan oluan hususileri takip eden il imamlarn da denetledikleri bilgileri de yer ald.

- ddianame

zmirde, FETÖnün 15 Temmuzdaki darbe giriimine ilikin soruturma kapsamnda zmir Cumhuriyet Savcs Berkant Karakaya tarafndan hazrlanan bin 300 sayfalk iddianame, zmir 2. Ar Ceza Mahkemesince kabul edilmi, iddianamede, 267 sank hakknda kamu davas açlmasna, 53 sann dosyalarnn ayrlmasna, 481 sank hakknda ise ek kovuturmaya gerek olmadna yer verilmiti.

ddianamede, Fetullah Gülenin birinci sank ve örgütün eleba olarak aralarnda bulunduu sanklara anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs, silahl terör örgütüne üye olma, Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs suçlamalar yöneltildi.

Ana Sayfaya Git